Θετικές προοπτικές για τον κατασκευαστικό κλάδο, με όχημα τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, προβλέπει η Edison Investment Research σε έρευνα που διεξήγαγε για λογαριασμό του Ομίλου ΑΒΑΞ. Οι τέσσερις μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι της χώρας, μετά τη συμφωνία εξαγοράς της ΑΚΤΩΡ από την Intrakat, κυριαρχούν καταγράφοντας πάνω από τα μισά έσοδα του κλάδου και ανεκτέλεστο ύψους 11,7 δισ. ευρώ. Το 2022 οι κατασκευές της χώρας ανέκαμψαν στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας, παρουσιάζοντας ισχυρή ανάπτυξη 29,6%.
Για τα δύο επόμενα χρόνια, προβλέπεται πως τα έσοδα από τις κατασκευές θα ξεπεράσουν τα 11 δισ. ευρώ ετησίως, με έμφαση στα έργα παραχωρήσεων και τις συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού τομέα. Σήμερα, η αξία της εγχώριας κατασκευαστικής αγοράς ανέρχεται περίπου στα 7,5 δισ. ευρώ, με το 30% αυτής να αφορά σε κατοικίες, ενώ το υπόλοιπο 70% αφορά σε έργα υποδομών. Παρόλα αυτά, η αγορά των κατασκευών παραμένει στο 1/3 της προ κρίσης αξίας της, γεγονός που καθρεφτίζει την μεγάλη καθίζηση που επέφερε στον κλάδο το μεγάλο επενδυτικό κενό της δεκαετούς ύφεσης.
Δεξαμενή έργων 43,4 δισ. ευρώ με την ενέργεια στο προσκήνιο
Ώθηση στον κλάδο δίνουν οι πόροι ύψους 31 δισ. ευρώ του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που ξεκίνησε στα μέσα του 2021 και υποστηρίχθηκε από την Ε.Ε. με επιχορηγήσεις και δάνεια. Σύμφωνα με την έκθεση, το πακέτο τόνωσης αναμένεται να προσθέσει περίπου 2–3% στο εθνικό ΑΕΠ έως το 2026. Όπως σημειώνεται, «ενώ οι μεταρρυθμίσεις και οι πρωτοβουλίες στοχεύουν κυρίως στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα πρέπει επίσης να συμβάλλουν κι άλλα προγράμματα υποδομής, καθώς και να προσελκύσουν πρόσθετες πηγές ιδιωτικής χρηματοδότησης».
Σύμφωνα με την PWC, τον Οκτώβριο του 2020 η Ελλάδα είχε ένα pipeline 118 έργων υποδομής, που είναι είτε σε εξέλιξη είτε σε φάση προετοιμασίας, αλλά μη χρηματοδοτούμενα, αξίας 43,4 δισ. ευρώ. Εκτός από την ενέργεια, που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 60% του συνόλου, τομείς προτεραιότητας είναι οι μεταφορές σε ποσοστό περίπου 35%, συμπεριλαμβανομένων έργων οδικών και σιδηροδρομικών υποδομών, λιμανιών και αεροδρομίων, αλλά και διαχείρισης απορριμμάτων. Δεδομένης της μεγάλης αυτής δεξαμενής, ο κλάδος αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται τα επόμενα χρόνια. Σημειώνεται ότι την πενταετία ως το 2019, ολοκληρώθηκαν 40 έργα υποδομής συνολικής αξίας 8,9 δισ. ευρώ.
Παραχωρήσεις και ΣΔΙΤ
Σύμφωνα με την έκθεση της Edison, η Ελλάδα κατατάσσεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως ως ποσοστό του ΑΕΠ για έργα υποδομής με χρηματοδότηση και από τον ιδιωτικό τομέα. Τον Νοέμβριο του 2022, στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της χώρας υπήρχαν 57 έργα ΣΔΙΤ, συνολικού ύψους 7,2 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, 14 έργα αξίας 0,8 δισ. ευρώ είχαν ήδη υπογραφεί και 43 έργα αξίας 6,4 δισ. ευρώ έχουν εγκριθεί και βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία. Η μεγάλη πλειοψηφία, σε ποσοστό 83% αφορούσε παραχώρηση, μέσης διάρκειας 27–30 χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της φάσης κατασκευής. Επτά έργα αξίας 1,5 δισ. ευρώ ήταν στον τομέα των μεταφορών. Εξετάζονται επίσης έργα αξίας 1,7 δισ. ευρώ σε όλους τους τομείς.
ΑΒΑΞ: Θετικές επενδυτικές προοπτικές βλέπει η Edison
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ο Όμιλος ΑΒΑΞ με ένα ιστορικά υψηλό ανεκτέλεστο ύψους 2,2 δισ. ευρώ και συμμετοχή στα μεγαλύτερο εν εξελίξει έργα της χώρας, όπως η Γραμμή 4 του μετρό, εκτιμάται από την Edison ότι έχει μπροστά του σημαντικές προοπτικές. Όπως σημειώνεται, η εταιρεία έχει μπει στο 2023 με θετικούς οιωνούς λόγω της βελτιωμένης λειτουργικής κερδοφορίας και της σημαντικής μείωσης του δανεισμού.
Παράλληλα, η διαφαινόμενη αύξηση των επενδύσεων στις υποδομές της χώρας, καθώς και η ανεξάρτητη αποτίμηση του χαρτοφυλακίου των παραχωρήσεων στα 130 εκατ. ευρώ (0,90 ευρώ/μετοχή) όταν η λογιστική του αξία πρόσφατα υπολογίστηκε στα 295 εκατ. ευρώ (2,05 ευρώ/μετοχή), οι εκτιμήσεις για την πορεία της μετοχής διαγράφονται θετικές. Πρόκειται για ένα υγιές χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων με εξασφαλισμένες ταμειακές ροές, ενώ παράλληλα διεκδικεί νέες σημαντικές συμβάσεις παραχώρησης με εσωτερικούς συντελεστές απόδοσης (IRR) της τάξεως του 12–13%.
Ουσιαστικά, ο διεθνής οίκος ανοίγει επισήμως την πόρτα της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για τον Όμιλο ΑΒΑΞ και τις μετοχές του. Ιδιαίτερα θετική αναφορά γίνεται στο «συνεπές ιστορικό μείωσης του χρέους του Ομίλου», που τα τελευταία δύο χρόνια κορυφώθηκε με την απόφαση αποεπένδυσης από τις ΑΠΕ και τη Volterra. Μέσω της σύστασης της 100% θυγατρικής της ΑΒΑΞ Παραχωρήσεις, στόχος είναι ο κλάδος των κατασκευών να σταθεί σε ένα επίπεδο χρέους περί τα 100 εκατ. ευρώ.
www.worldenergynews.gr