Ενέργεια

Κομισιόν: Επιφυλάξεις για την παράταση του νέου μοντέλου τιμολόγησης

Κομισιόν: Επιφυλάξεις για την παράταση του νέου μοντέλου τιμολόγησης

Θετικά αντιμετωπίζεται η παράταση του μηχανισμού ανάκτησης υπερεσόδων

 

Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν οι Βρυξέλλες το ελληνικό αίτημα για παράταση του μοντέλου τιμολόγησης στην λιανική αγορά ηλεκτρισμού που εφαρμόστηκε από τον περασμένο Αύγουστο σε αντικατάσταση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Αντιθέτως εμφανίζονται θετικά προσκείμενες στην έγκριση της παράτασης του μηχανισμού ανάκτησης υπερεσόδων από τη χονδρεμπορική αγορά (πλαφόν).

Αυτή είναι η εικόνα που μεταφέρεται από τις μέχρι στιγμής επαφές μεταξύ Κομισιόν και ΥΠΕΝ σε σχέση με το αίτημα που έχει υποβάλλει η ελληνική πλευρά για παράταση και των δύο μηχανισμών που λήγουν στις 30 Ιουνίου έως το τέλος του έτους.

Οι επιφυλάξεις της Κομισιόν στο νέο μοντέλο τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος συνδέονται με τον αρνητικό αντίκτυπο και τις συνολικότερες στρεβλώσεις που προκάλεσε στην αγορά. Αυτές διατυπώθηκαν με σαφήνεια από την πλευρά του ΕΣΠΕΝ στη συνάντηση με τη γενική διευθύντρια Ενέργειας της ΕΕ Ditte Juul-Jorgensen που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο φόρουμ των Δελφών. Οι προμηθευτές όπως και οι παραγωγοί ενέργειας διά των Συνδέσμων τους (ΕΣΠΕΝ και ΕΣΑΗ) έχουν εξάλλου εκφράσει δημοσίως αίτημα για την κατάργηση και των δύο μηχανισμών με το επιχείρημα των στρεβλώσεων που έχουν προκαλέσει στον ανταγωνισμό αλλά και της επαναφοράς της αγοράς σε τροχιά κανονικότητας, καθώς συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των τιμών.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές

Το νέο μοντέλο της τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος ανά μήνα, 10 ημέρες νωρίτερα βάσει πρόβλεψης της τιμής, ενοχοποιείται τόσο για υπέρογκες σε σχέση με τη ρήτρα αναπροσαρμογής αυξήσεις, όσο και για την εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και για την ακύρωση ουσιαστικά του ανταγωνισμού λόγω της οριζόντιας τελικά τιμολόγησης που προκύπτει μέσω των κρατικών επιδοτήσεων. Η μέση τιμή των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος με τη ρήτρα αναπροσαρμογής, σύμφωνα με τα στοιχεία που η ΡΑΕ είχε προσκομίσει στο ΥΠΕΝ, θα ήταν χαμηλότερη κατά 15,3% τον Αύγουστο και κατά 57% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με την τιμή που διαμορφώθηκε με το νέο μοντέλο τιμολόγησης. Η διαφορά αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι οι προμηθευτές ενσωματώνουν στην τιμή του ρεύματος το υψηλό ρίσκο από την πρόβλεψη της χονδρεμπορικής τιμής.

Σύμφωνα εξάλλου με τις εκτιμήσεις του ΕΣΠΕΝ που εξέφρασε προσφάτως ο γενικός διευθυντής της Φυσικό Αέριο και πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Ιωάννης Μητρόπουλος, το νέο μοντέλο που συνδυάστηκε με την δυνατότητα των καταναλωτών να αλλάζουν ανά μήνα πάροχο ανεξαρτήτως ένα έχουν αποπληρώσει το λογαριασμό τους έχει ενισχύσει το φαινόμενο του "ενεργειακού τουρισμού" . Οι ανεξόφλητες οφειλές από αυτή την κατηγορία καταναλωτών αυξήθηκαν κατά 500 εκατ. ευρώ στο δεκάμηνο Αύγουστος 2022- Μάιος 2023 , εκτινάσσοντας τις συνολικές ανεξόφλητες οφειλές στη λιανική αγορά άνω του 1 δις. ευρώ. Ο υπουργός Κώστας Σκρέκας έχει αναγνωρίσει δημοσίως το πρόβλημα , το οποίο, όπως είπε εξετάζει σε συνεργασία με την ΡΑΕ και τους προμηθευτές.

Τα στοιχεία αυτά έχουν τεθεί σε γνώση των αρμόδιων ευρωπαϊκών αρχών και η αξιολόγησή τους θα κρίνει το εάν θα δώσουν τελικά το ¨πράσινο¨ φως για την παράταση του νέου μηχανισμού τιμολόγησης, κάτι που θα φανεί μετά τις εθνικές εκλογές που σημαίνει ότι θα είναι ένα από τα πολλά ανοιχτά ζητήματα που θα κληθεί να διαχειριστεί η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης