Η Αυστραλία δίνει ώθηση στα έργα πράσινου υδρογόνου με 1,4 δισεκ. δολάρια

Η Αυστραλία δίνει ώθηση στα έργα πράσινου υδρογόνου με 1,4 δισεκ. δολάρια
Η επένδυση θα χρησιμοποιηθεί για την παροχή στήριξης εσόδων για μεγάλης κλίμακας έργα ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου μέσω ανταγωνιστικών συμβάσεων παραγωγής, σύμφωνα με το Reuters
Τα νέα σχέδια της Αυστραλίας για ενίσχυση των επενδύσεων στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου θα μπορούσαν να αποτελέσουν καταλύτη για περισσότερα έργα καθαρής ενέργειας, τόνισαν ηγέτες της βιομηχανίας και ειδικοί, καθώς η χώρα αγωνίζεται να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα και να αναπτύξει εναλλακτικούς πόρους ενέργειας, αναφέρει το Reuters.

Η Εργατική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Anthony Albanese ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα «Hydrogen Headstart» 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (1,4 δισεκατομμύρια δολάρια) στον προϋπολογισμό της με στόχο να επιταχύνει την παραγωγή και την εξαγωγή του καυσίμου.
Η επένδυση θα χρησιμοποιηθεί για την παροχή στήριξης εσόδων για μεγάλης κλίμακας έργα ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου μέσω ανταγωνιστικών συμβάσεων παραγωγής.

"Οι ανταγωνιστικές συμβάσεις παραγωγής υδρογόνου είναι ένας πολύ αναγκαίος μηχανισμός της αγοράς για την παροχή υποστήριξης εσόδων για εμβληματικά έργα και θα βοηθήσουν στην εκκίνηση ολοένα και περισσότερων μεγάλων έργων υδρογόνου, ώστε να μπορέσουμε να κλιμακώσουμε τη χωρητικότητα κλίμακας GW το συντομότερο δυνατό", η Fiona Simon, Διευθύνων Σύμβουλος του Αυστραλιανού Συμβουλίου Υδρογόνου, ανέφερε σε δήλωση.

Η Αυστραλία προσπαθεί να δημιουργήσει παραγωγή υδρογόνου για να μειώσει την εξάρτησή της από ορυκτά καύσιμα για ενέργεια και να βοηθήσει στην κάλυψη των αναγκών των εμπορικών της εταίρων που θέλουν να μειώσουν τις εκπομπές, αλλά αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Τα νέα μέτρα είναι μια μικρή προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτών που έχουν συρρεύεσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού του προέδρου Joe Biden προσφέρει φορολογικές εκπτώσεις για έργα υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα και φθηνά δάνεια για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο υπουργός Ενέργειας Chris Bauen είπε στο κοινοβούλιο την Τετάρτη 10/5 ότι η επένδυση περιορίστηκε στο πράσινο υδρογόνο, το οποίο παράγεται από ανανεώσιμες πηγές, ωστόσο, ένας πιθανός αγωγός 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας πράσινου υδρογόνου κινδύνευε «εξαιτίας πολιτικών διεθνώς όπως ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού».

Η Fortescue Future Industries (FFI), η ενεργειακή μονάδα του τέταρτου μεγαλύτερου κατασκευαστή σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο Fortescue Metals Group, χαρακτήρισε την ανακοίνωση του προϋπολογισμού "ένα σπουδαίο πρώτο βήμα".

Η FFI επεκτείνει την παραγωγή πράσινου υδρογόνου και έχει ανακοινώσει δεκάδες συμφωνίες πρώιμου σταδίου με κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια.
«Το πράσινο υδρογόνο θα μειώσει τις εκπομπές, θα δημιουργήσει μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια για την Αυστραλία και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας», ανέφερε η FFI σε δήλωση.

www.worldenergynews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης