Το σχέδιο έχει προκοινοποιηθεί στην Κομισιόν και η έγκριση από την Επιτροπή να αναμένεται εντός του 2023
Αυτό προβλέπεται στο Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων που κατέθεσε πρόσφατα στις Βρυξέλλες το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να συμπεριλάβει τα πρόσθετα έργα που εντάσσονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας λόγω της αξιοποίησης των κεφαλαίων του RePower EU.
Όπως επισημαίνεται στο Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων, για την ενσωμάτωση των PPAs στην ελληνική χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, έχει ολοκληρωθεί ήδη η φάσης της δημόσιας διαβούλευσης, και αναμένεται από το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας να ολοκληρώσει τη μελέτη σχεδίασης της αγοράς, το επιχειρηματικό σχέδιο, την υποδομή σε ότι αφορά τα συστήματα πληροφορικής και το κανονιστικό πλαίσιο, με στόχο το συγκεκριμένο εργαλείο να είναι διαθέσιμο στους συμμετέχοντες στην αγορά έως το τέλος του 2023.
Σύμφωνα με το Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων τα PPAs θεωρούνται βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη ΑΠΕ κα την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του REPower EU, ενώ το σχήμα επιδοτήσεων των PPAs που έχει υποβληθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την ονομασία «Green Pool» δίνει τη δυνατότητα σύναψης τέτοιων συμβάσεων από την ενεργοβόρο βιομηχανία.
Διπλός στόχος
Όπως αναφέρει το Σχέδιο η Ελλάδα φιλοδοξεί να υποστηρίξει αποφασιστικά τη σύναψη τέτοιων συμβάσεων μέσω της ανάπτυξης της πλατφόρμας που θα λειτουργεί από το ΕΧΕ και παράλληλα προωθεί μια σημαντική μεταρρύθμιση, το πρόγραμμα στήριξης των PPAs, «Green Pool». Μέσω αυτού επιτυγχάνεται ο διπλός στόχος της ανάπτυξης των ΑΠΕ και της μείωσης των εκπομπών από κλάδους που είναι δύσκολο να τις μειώσουν με διαφορετικό τρόπο.
Μέσω αυτού του καινοτόμου προγράμματος θα υποστηριχθεί η απαλλαγή από τον άνθρακα της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται από τις βιομηχανίες έντασης ενέργειας αλλά και δυνητικά από άλλες κατηγορίες καταναλωτών μεγάλης κλίμακας και υψηλής ενεργειακής έντασης.
Ο στόχος του «Green Pool» είναι να επιτραπεί στις βιομηχανίες έντασης ενέργειας να στραφούν στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας με τη σύναψη μακροπρόθεσμων συμφωνιών αγοράς ενέργειας προερχόμενης από ΑΠΕ. Μέσω του «Green Pool» οι ΑΠΕ θα αποκτήσουν νέα εμπορική δυναμική ενώ παράλληλα θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της απορρόφησης της ενέργειας που παράγουν αντιμετωπίζοντας ένα από τα βασικά εμπόδια που είναι τα σταθερά φορτία που έχουν ανάγκη οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη -και ακριβή- την κάλυψη αυτής της ζήτησης μέσω της στοχαστικής παραγωγής των ΑΠΕ.
Επιδότηση δαπανών
Η απάντηση που δίνει το «Green Pool» στο συγκεκριμένο πρόβλημα όπως εξηγεί το Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων είναι η επιδότηση μέρους των σχετικών δαπανών για τη μετατροπή ή «διαμόρφωση» του στοχαστικού προφίλ παραγωγής των ΑΠΕ σε ένα σταθερό προφίλ ζήτησης που απαιτείται από τη βιομηχανία.
Το σχέδιο έχει προκοινοποιηθεί στην Κομισιόν και οι συζητήσεις συνεχίζονται με την έγκριση από την Επιτροπή να αναμένεται εντός του 2023.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στο νέο Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνει πρόσθετα έργα στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέσα από τη διαμόρφωση του κεφαλαίου RePower EU με στόχο την απεξάρτηση του άνθρακα. Η συνολική δημόσια δαπάνη των 795,6 εκατ. ευρώ, το όλο πρόγραμμα είναι υπό προετοιμασία και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2023 καθώς μάλιστα θα ξεκαθαρίσει και η σειρά αιτημάτων που θα κατατεθούν για χρηματοδότηση.
www.worldenergynews.gr