Τελευταία Νέα
Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Μυτιληναίος στο Politico: Να τεθεί πλαφόν στις τιμές ενέργειας στη βιομηχανία

Μυτιληναίος στο Politico: Να τεθεί πλαφόν στις τιμές ενέργειας στη βιομηχανία
Ο κ. Μυτιληναίoς ανέφερε ότι χαιρετίζει την πρόταση της Επιτροπής για το Critical Raw Materials Act, το οποίο αποσκοπεί στη διαφοροποίηση της προμήθειας βασικών υλών που απαιτούνται για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση

Έκκληση για μεγαλύτερη υποστήριξη απηύθυνε ο Πρόεδρος της Eurometaux και CEO/Chairman της MYTILINEOS Energy & MetalsΕυάγγελος Μυτιληναίoς, με αφορμή την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κρίσιμες πρώτες ύλες. Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο Politic, οι Βρυξέλλες δεν έχουν καταφέρει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να βοηθήσουν τη βιομηχανία μετάλλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση. Ο κ. Μυτιληναίος ζήτησε να τεθεί πλαφόν στις τιμές της ενέργειας για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες κάθε φορά που «οι τιμές εκτοξεύονται» με κάλυψη του κόστους από τα κονδύλια της ΕΕ ή τα κράτη-μέλη.

Μιλώντας στη δημοσιογράφο Antonia Zimmerman, ο κ. Μυτιληναίoς ανέφερε ότι χαιρετίζει την πρόταση της Επιτροπής για το Critical Raw Materials Act, το οποίο αποσκοπεί στη διαφοροποίηση της προμήθειας βασικών υλών που απαιτούνται για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, καθώς βάζει στο επίκεντρο «πολιτικές υπέρ της βιομηχανίας». Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η πρόταση αυτή δεν προσφέρει άμεση ανακούφιση στις βιομηχανίες εξόρυξης, διύλισης και παραγωγής. «Πολλές από αυτές τις βιομηχανίες στην Ευρώπη βρίσκονται υπό υπαρξιακή απειλή, η οποία προέρχεται κυρίως από την ενεργειακή κρίση», σχολίασε, προσθέτοντας ότι μέχρι να ισχύσει το CRM, «πρέπει να επιβιώσουν».

Ο κος Μυτιληναίoς επέκρινε επίσης το Critical Raw Materials Act καθώς «δεν βάζει χρήματα στο τραπέζι» για να βοηθήσει τις βιομηχανίες, σε αντίθεση με το Inflation Reduction Act των ΗΠΑ, ένα πακέτο πράσινων επιδοτήσεων και φορολογικών ελαφρύνσεων ύψους 369 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η πρόταση της Επιτροπής «μου δίνει την εντύπωση ότι αφήνει τον ιδιωτικό τομέα να κάνει τη δουλειά», σχολίασε.

Η Eurometaux πιέζει την Επιτροπή για αυτό που ο κος Μυτιληναίoς αποκάλεσε «shock absorber» — μια πολιτική που θα «βάζει ανώτατο όριο» στις τιμές της ενέργειας για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες κάθε φορά που «οι τιμές εκτοξεύονται», είπε. Η διαφορά θα καλυφθεί από «τα κονδύλια της ΕΕ ή τα κράτη μέλη της ΕΕ», ανέφερε, καταλήγοντας: «Δεν έχω δει τίποτα από αυτά ακόμη».

Τι είπε για το αλουμίνιο

Υποστηρίζοντας τα αιτήματα και άλλων βιομηχανιών του κλάδου, ο κος Μυτιληναίoς ανέφερε ότι το αλουμίνιο και ο ψευδάργυρος θα πρέπει να συμπεριληφθούν στον κατάλογο στρατηγικών πρώτων υλών της Επιτροπής που θα επωφεληθούν από ταχύτερη αδειοδότηση και πρόσθετη χρηματοδότηση, χαρακτηρίζοντας το θέμα «πιθανώς το πιο σημαντικό». Εξέφρασε επίσης τη λύπη του για το γεγονός ότι η Επιτροπή «δεν έχει κάνει ουσιαστικά τίποτα για να στηρίξει αυτές τις ενεργοβόρες βιομηχανίες» τους τελευταίους 18 μήνες. Ως αποτέλεσμα, «οι μισές από αυτές τις βιομηχανίες έχουν κλείσει» και είναι «θέμα χρόνου» για πολλές άλλες εταιρείες.

Ο κος Μυτιληναίoς είπε ότι η Ευρώπη παράγει το «πιο καθαρό αλουμίνιο στον κόσμο» και προειδοποίησε ότι η απώλεια ενός τόνου παραγωγικής ικανότητας αλουμινίου στην Ευρώπη σημαίνει ότι «θα παραχθεί στην Κίνα ή την Ινδονησία, με πενταπλάσιο αποτύπωμα [άνθρακα]».

Ερωτηθείς τι πρέπει να γίνει για την τοπική αντίσταση στα νέα έργα εξόρυξης, είπε ότι «οι κυβερνήσεις, οι αρχές της ΕΕ, οι εταιρείες πρέπει να εκπαιδεύσουν τους ανθρώπους» για την ανάγκη εξασφάλισης πρώτων υλών και προώθησης της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σχολιάζοντας πως «όλα αυτά έχουν κόστος πριν επιστρέψουν οφέλη».

www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης