Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα μπορούσε να κατασχέσει περισσότερα περιουσιακά στοιχεία της Δύσης ως αντίποινα για τις κινήσεις κατά των ρωσικών εταιρειών, αφού απέκτησε τον προσωρινό έλεγχο περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε δύο ευρωπαϊκές κρατικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.
Ο Πρόεδρος Vl. Poutin υπέγραψε αργά την Τρίτη διάταγμα με το οποίο τίθενται υπό τον έλεγχο της Μόσχας τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία της Φινλανδικής Fortum και της γερμανικής Uniper , οι οποίες και οι δύο εκμεταλλεύονται σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στη Ρωσία. Η Ρωσία κατέστησε σαφές ότι η κίνηση θα μπορούσε να αντιστραφεί.
Η Uniper είπε ότι επανεξετάζει τη δράση κατά του ρωσικού τμήματός της Unipro και η Fortum είπε ότι δι έμαθε από τη ρωσική θυγατρική της ότι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είχε αντικατασταθεί και η μονάδα τέθηκε υπό προσωρινή διαχείριση περιουσιακών στοιχείων.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, το οποίο επιβλέπει την ιδιοκτησία της Uniper από την κυβέρνηση, είπε ότι το Βερολίνο πρέπει να αξιολογήσει τις συγκεκριμένες επιπτώσεις του διατάγματος της Ρωσίας.
Ο απερχόμενος υπουργός της Φινλανδίας, αρμόδιος για τις κρατικές συμμετοχές, Tytti Tuppurainen, έγραψε στο Twitter ότι οι πληροφορίες ήταν ανησυχητικές και ότι το κράτος, ως πλειοψηφικός ιδιοκτήτης του Fortum, θα παρακολουθούσε στενά το θέμα.
Η Μόσχα αντέδρασε με οργή στις αναφορές ότι οι χώρες της Ομάδας των Επτά εξετάζουν σχεδόν την πλήρη απαγόρευση των εξαγωγών στη Ρωσία, ενώ πολλοί έχουν ζητήσει αυστηρότερες κυρώσεις για να περιοριστεί η ικανότητα της Ρωσίας να πολεμήσει στην Ουκρανία.
Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει τη χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Η Γερμανία εθνικοποίησε ένα πρώην τμήμα του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom πέρυσι.
«Το διάταγμα που εγκρίθηκε είναι μια απάντηση στις επιθετικές ενέργειες μη φιλικών χωρών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov. «Αυτή η πρωτοβουλία αντικατοπτρίζει τη στάση των δυτικών κυβερνήσεων απέναντι στα ξένα περιουσιακά στοιχεία ρωσικών εταιρειών». Το διάταγμα του Πούτιν "δεν ασχολείται με θέματα ιδιοκτησίας και δεν στερεί από τους ιδιοκτήτες τα περιουσιακά τους στοιχεία. Επειδή η εξωτερική διαχείριση είναι προσωρινή και σημαίνει μόνο ότι ο αρχικός ιδιοκτήτης δεν έχει πλέον το δικαίωμα να λαμβάνει αποφάσεις διαχείρισης", συνέχισε ο Peskov.
«Ο κύριος σκοπός του διατάγματος είναι να σχηματιστεί ένα ταμείο αποζημίωσης για την πιθανή εφαρμογή αμοιβαίων μέτρων ως απάντηση στην παράνομη απαλλοτρίωση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό».
Σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής
Η Uniper κατέχει το 83,73% της Unipro, η οποία λειτουργεί πέντε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής συνολικής ισχύος άνω των 11 γιγαβάτ στη Ρωσία και περίπου 4.300 εργαζομένους.
Το ρωσικό τμήμα της Fortum διαθέτει επτά θερμοηλεκτρικούς σταθμούς στην περιοχή των Ουραλίων και τη Δυτική Σιβηρία, και ένα χαρτοφυλάκιο αιολικών και ηλιακών σταθμών στη Ρωσία μαζί με τοπικούς εταίρους επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η λογιστική αξία αυτών των περιουσιακών στοιχείων ήταν 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2022.
Η Fortum ανήκει κατά πλειοψηφία στη Φινλανδία, η οποία εντάχθηκε στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ στις αρχές του μήνα, σε μια κίνηση που η Μόσχα χαρακτήρισε επικίνδυνο λάθος.
Το φινλανδικό υπουργείο Εξωτερικών δεν σχολίασε πώς η απόφαση της Ρωσίας θα μπορούσε να επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
«Η τρέχουσα αντίληψη της Fortum είναι ότι το νέο διάταγμα δεν επηρεάζει τον τίτλο (δηλωμένη ιδιοκτησία) των περιουσιακών στοιχείων και των εταιρειών στη Ρωσία», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωση."Ωστόσο, παραμένει ασαφές πώς αυτό επηρεάζει, για παράδειγμα, τις ρωσικές επιχειρήσεις της Fortum ή τη συνεχιζόμενη διαδικασία εκποίησης", πρόσθεσε.
Και οι δύο εταιρείες προσπαθούν να φύγουν από τη Ρωσία. Τον Φεβρουάριο, η Uniper αποτίμησε το μερίδιό της στην Unipro στο συμβολικό 1 ευρώ για να αντικατοπτρίζει την πιθανότητα να μην πραγματοποιηθεί μια συμφωνία.Ο Peskov είπε ότι εισάγεται εξωτερική διαχείριση για περιουσιακά στοιχεία «υψίστης σημασίας για τη σταθερή λειτουργία του ρωσικού ενεργειακού τομέα» και ότι ο κατάλογος θα μπορούσε να επεκταθεί. Οι μετοχές των δύο οντοτήτων τέθηκαν στον προσωρινό έλεγχο της Rosimushchestvo, της ομοσπονδιακής κρατικής υπηρεσίας ακινήτων.
Περιουσιακά στοιχεία
Η κρατική ρωσική τράπεζα VTB αμνακοίνωσε ότι η Ρωσία θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να αναλάβει και να διαχειριστεί τα περιουσιακά στοιχεία ξένων εταιρειών όπως η Fortum, επιστρέφοντάς τα μόνο όταν αρθούν οι κυρώσεις. Η Fortum είχε προηγουμένως επισημάνει τον κίνδυνο απαλλοτρίωσης.
Οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων από επενδυτές από «μη φιλικές» χώρες - όπως χαρακτηρίζει η Μόσχα εκείνες που επέβαλαν κυρώσεις κατά της Ρωσίας - απαιτούν έγκριση από μια κυβερνητική επιτροπή και, σε ορισμένες περιπτώσεις, από τον πρόεδρο.
Η κίνηση της Μόσχας δημιουργεί νέο πονοκέφαλο στις εταιρείες που προσπαθούν να απεγκλωβιστούν από τη Ρωσία. Εταιρείες με μερίδια σε ενεργειακά έργα και τράπεζες ήδη αντιμετωπίζουν πιο αυστηρά μονοπάτια εξόδου.
Η Wintershall Dea, , η οποία εξακολουθεί να κατέχει μερίδια σε μια σειρά από ρωσικές κοινοπραξίες με την Gazprom, χαρακτήρισε τις πολιτικές της Μόσχας «απρόβλεπτες» και «αναξιόπιστες».
www.worldenergynews.gr