Μηχανισμός Αντιστάθμισης: Mέσα στον Ιούνιο τα 60 εκατ και τον Σεπτέμβριο τα υπόλοιπα 115 εκ. - 'Ανοιξε η πλατφόρμα

Μηχανισμός Αντιστάθμισης: Mέσα στον Ιούνιο τα 60 εκατ και τον Σεπτέμβριο τα υπόλοιπα 115 εκ. - 'Ανοιξε η πλατφόρμα

Οι δικαιούχοι για να είναι επιλέξιμοι αποζημίωσης θα πρέπει να εφαρμόζουν ορισμένες συστάσεις ενεργειακού ελέγχου είτε εναλλακτικά να καλύπτουν τουλάχιστον το 30% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με ανανεώσιμες πηγές

 

Άνοιξε η πλατφόρμα για την ένταξη ενεργοβόρων βιομηχανιών στον μηχανισμό της αντιστάθμισης και ο ΔΑΠΕΕΠ δρομολογεί την επιστροφή των αναδρομικών ποσών για τα έτη 2021 και 2022. Στόχος είναι μέσα στον Ιούνιο να καταβληθεί στους δικαιούχους το ποσό των 60 εκατ. ευρώ για το 2021 και τον Σεπτέμβριο το ποσό των 115 εκατ. ευρώ για το 2022.

Η διαδικασία προβλέπει επαλήθευση των φακέλων που θα υποβάλλουν οι βιομηχανίες και στη συνέχεια την έγκρισή τους και την κατανομή των κονδυλίων που αντιστοιχεί σε κάθε δικαιούχου. Τα ποσά θα καλυφθούν από έσοδα των δημοπρασιών εκπομπών CO2, τα οποία από τις αρχές του έτους μέχρι και τις 13 Απριλίου ανήλθαν σε 440 εκατ. ευρώ.

Το μέτρο τελεί στο πλαίσιο της έγκρισης από την Κομισιόν στις αρχές Φεβρουαρίου συνολικού ποσού της τάξης των 1,36 δις. ευρώ για την αποζημίωση ενεργοβόρων βιομηχανιών σε αντιστάθμιση του αυξημένου κόστους ηλεκτρικής ενέργειας από το κόστος εκπομπών άνθρακα.

Το ποσό αφορά την περίοδο 2021 -2030 και θα ωφελήσει επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς χάλυβα, αλουμινίου, χαλκού, διύλισης και χάρτου που είναι εκτεθειμένες στον διεθνή ανταγωνισμό. Το μέτρο στήριξης αποσκοπεί στον περιορισμό του κινδύνου ¨διαρροής άνθρακα¨, δηλαδή της μεταφοράς της παραγωγής εταιριών σε χώρες εκτός ΕΕ με λιγότερο φιλόδοξες πολιτικές για το κλίμα, με αποτέλεσμα την αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως.


Επιλέξιμες εταιρείες

Η αντιστάθμιση θα χορηγηθεί σε επιλέξιμες εταιρείες μέσω μερικής επιστροφής του κόστους έμμεσων εκπομπών που προέκυψε κατά το προηγούμενο έτος. Η τελική πληρωμή θα πραγματοποιηθεί το 2031.
Η Επιτροπή ενέκρινε μάλιστα την αναδρομική καταβολή των επιδοτήσεων για το έτος 2021 στις 30 Απριλίου 2023, αναγνωρίζοντας τον χρόνο που απαιτήθηκε για την κατάρτισή του και τις εξαιρετικές περιστάσεις που σχετίζονται με την τρέχουσα ενεργειακή κρίση. Προαπαιτούμενο για την καταβολή των ενισχύσεων είναι οι στόχοι για εξοικονόμηση ενέργειας μέσω τριών εναλλακτικών μέτρων.

Συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι για να είναι επιλέξιμοι αποζημίωσης θα πρέπει να εφαρμόζουν ορισμένες συστάσεις ενεργειακού ελέγχου είτε εναλλακτικά να καλύπτουν τουλάχιστον το 30% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με ανανεώσιμες πηγές είτε να επενδύσουν τουλάχιστον το 50% του ποσού της ενίσχυσης σε έργα που έχουν ως αποτέλεσμα σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της εγκατάστασης. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να συμμορφωθούν με μία από τις παραπάνω υποχρεώσεις εντός τριών ετών από τη χορήγηση της ενίσχυσης.

Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ανά δικαιούχο ορίζεται στο 75% του κόστους των εκπομπών άνθρακα. Ωστόσο, σύμφωνα με την εγκριτική απόφαση της Επιτροπής, σε ορισμένες περιπτώσεις, το μέγιστο ποσό της ενίσχυσης μπορεί να είναι υψηλότερο προκειμένου να περιοριστεί το κόστος των εκπομπών στο 1,5% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας της εταιρίας. Το ποσό της ενίσχυσης υπολογίζεται βάσει δεικτών αναφοράς για την αποδοτικότητα της κατανάλωσης ενέργειας, ώστε οι δικαιούχοι να ενθαρρύνονται να εξοικονομούν ενέργεια. Το μέτρο της αντιστάθμισης εντάσσεται στο πλαίσιο των αναθεωρημένων κατευθυντήριων γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις που εξέδωσε η Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2021 και οι οποίες θα εφαρμόζονται έως το 2030, με ενδιάμεση επικαιροποίηση ορισμένων στοιχείων τους το 2025.

www.worldenegrynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης