Από τον Μάρτιο του περασμένου έτους, υπάρχει μια νέα φρενίτιδα των λόμπι γύρω από τα «φθοριούχα αέρια» (F-gases), ωστόσο πόσοι γνωρίζουν τι είναι, γιατί έχουν σημασία για το κλίμα και γιατί έχουν διχάσει την ΕΕ, αναλύει σε άρθρο του ο Nikolaus J. Kurmayer για το Euractive.
Η ιστορία των φθοριούχων αερίων πρέπει να ξεκινήσει το 1987...
... όταν η ανθρωπότητα ενώθηκε για να αντιμετωπίσει μια πολύ άμεση απειλή: το στρώμα του όζοντος που καταστρεφόταν ταχέως, εν μέρει λόγω των χλωροφθορανθράκων (CFC) και υδροχλωροφθοραθράκων (HCFC) που χρησιμοποιούνταν ευρέως στην ψύξη.
Μια σαρωτική συνθήκη, το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ, τους απαγόρευσε.
Επρόκειτο να αντικατασταθούν από υδροφθοράνθρακες (HFC), περισσότερο γνωστούς ως F-gases.
Οι παραγωγοί ψυγείων και οι κατασκευαστές κλιματιστικών μπορούσαν να αναπνεύσουν με ανακούφιση, είχαν παρατάξει ένα νέο υλικό και έτσι σώθηκε το στρώμα του όζοντος.
Ωστόσο, ενώ τα φθοριούχα αέρια που δεν καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος, συνέβαλαν σημαντικά στην επόμενη μεγαλύτερη πρόκληση, την κλιματική κρίση.
Η συμβολή τους στην υπερθέρμανση του πλανήτη είναι έως και 24.000 φορές μεγαλύτερη από τα μόρια του CO2.
Έτσι, η ΕΕ άρχισε να ψηφίζει νόμους για τη σταδιακή κατάργησή τους τη δεκαετία του 2000.
Οι κανόνες ανανεώθηκαν ξανά το 2014 και το 2016, το προαναφερθέν Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ τροποποιήθηκε.
Έχοντας πάρει το όνομά της από την πρωτεύουσα της Ρουάντα Κιγκάλι, η αλλαγή της συνθήκης θα οδηγούσε σε ταχύτατη καταστολή των φθοριούχων αερίων.
Ως εδώ, τα φθοριούχα αέρια ήταν υπεύθυνα για το 2,5% περίπου των συνολικών εκπομπών ισοδύναμου CO2 της ΕΕ.
Χρειαζόταν μια αλλαγή στο εγχειρίδιο κανόνων της ΕΕ και οι γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες άρχισαν να σκέφτονται πώς να ανανεώσουν τον καλύτερο νόμο για την καταστολή των φθοριούχων αερίων, οι συζητήσεις συνεχίστηκαν μέχρι τον Μάρτιο του 2022, όταν οι λομπίστες βιομηχανιών που χρησιμοποιούν φθοριούχα αέρια άρχισαν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
«Η πρόταση να έρθει θα είναι πολύ σκληρή», είπαν.
Μετά τα ψυγεία... οι αντλίες θερμότητας
Επιδεινώνοντας περαιτέρω τις συζητήσεις, μια νέα τεχνολογία που εξαρτάται από το φθοριούχο αέριο είχε εμφανιστεί, πέρα από τα ψυγεία: η ταπεινή αντλία θερμότητας.
Οι αντλίες θερμότητας είναι μια απίστευτη τεχνολογία.
Για κάθε μονάδα ενέργειας, οι αντλίες παράγουν τουλάχιστον τρεις μονάδες θερμότητας συγκεντρώνοντας τη θερμική ενέργεια του περιβάλλοντος – χρησιμοποιώντας κυρίως φθοριούχα αέρια.
Αποφασιστικής σημασίας για την πράσινη θέρμανση, οι αντλίες θερμότητας συμβάλλουν στη μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και στην επίτευξη των κλιματικών στόχων της.
Ως εκ τούτου, ωθήθηκαν στην καρδιά της διαμάχης, και έγιναν γρήγορα το πρόσωπο των ευρύτερων προσπαθειών του κλάδου για την αναχαίτιση αυστηρότερων κανονισμών.
Κι όμως, το λόμπι τους δεν απέδωσε.
Το 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μια σκληρή τροχιά σταδιακής μείωσης για τα φθοριούχα αέρια: το 2024-2026, η ποσότητα των φθοριούχων αερίων στην αγορά της ΕΕ θα πρέπει να είναι 23,5% του όγκου του 2015, πριν μειωθεί απότομα στο 10% για το περίοδο 2027-2029, σύμφωνα με την πρόταση.
Ενώ οι νομοθέτες υποστηρίζουν ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις φιλικές προς το κλίμα, οι ομάδες λόμπι της βιομηχανίας αντιτίθενται στο ότι η ΕΕ «κινδυνεύει να υπονομεύσει τους δικούς της στόχους για το κλίμα και την ενεργειακή ασφάλεια» θέτοντας σε κίνδυνο την ανάπτυξη αντλιών θερμότητας.
Οι κατασκευαστές αντλιών θερμότητας έχουν γίνει αρκετά έμπειροι στην παραγωγή μοντέλων που λειτουργούν με φθοριούχα αέρια, τα οποία είναι επίσης ευκολότερα στην εγκατάσταση.
Οι Ασιάτες κατασκευαστές, ειδικά, έχουν συσσωρεύσει τεχνογνωσία στην παραγωγή φθηνών μοντέλων F-gas.
Αυτό ώθησε ευρύτερα λόμπι της βιομηχανίας να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους, με την EPEE, τη «φωνή» της βιομηχανίας ψύξης, κλιματισμού και αντλιών θερμότητας στην Ευρώπη, να πρωτοστατεί.
Βιομηχανίες: αμελητέος ο κίνδυνος
Η EPEE αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος της βιομηχανίας αντλιών θερμότητας, συμπεριλαμβανομένου του νοτιοκορεατικού γίγαντα Samsung, της ιαπωνικής πολυεθνικής Daikin και του κινεζικού γίγαντα Gree, μεταξύ άλλων.
Λάβετε υπόψη ότι η μάχη για το μερίδιο αγοράς στην Ευρώπη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Οι φορείς της βιομηχανίας υποστηρίζουν ότι ο αντίκτυπος των φθοριούχων αερίων στο κλίμα είναι αμελητέος ενόψει της έντονης μείωσης των εκπομπών που προσφέρει η τεχνολογία πράσινης θέρμανσης. Αυτό είναι ένα έγκυρο επιχείρημα.
Η ανάλυση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) δείχνει πράγματι ότι η διαφορά στην εξοικονόμηση CO2 μεταξύ των αντλιών θέρμανσης με βάση τα ορυκτά και των αντλιών θερμότητας είναι εντυπωσιακή, ακόμη και όταν οι τελευταίες λειτουργούν με φθοριούχα αέρια.
Αλλά τα φθοριούχα αέρια δεν σταματούν στην ψύξη ή στη θέρμανση.
Είναι διάχυτα και παίζουν επίσης ρόλο στον ηλεκτρικό εξοπλισμό.
Λίγοι κατασκευαστές μπορούν να παράγουν συσκευές διανομής, έναν σαρωτικό όρο για εξοπλισμό που ρυθμίζει τα συστήματα ισχύος, χωρίς φθοριούχα αέρια.
Οι ανταγωνιστές τους άσκησαν επομένως παρόμοια έντονη πίεση.
Και η ιατρική;
Στη... "χορωδία" έχουν προσχωρήσει και ιατρικές εταιρείες, καθώς τα φθοριούχα αέρια παίζουν βασικό ρόλο στα αναισθητικά.
Δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη, λοιπόν, ότι τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και το 27 κράτος μέλος της ΕΕ θέλουν να αλλάξουν τη βραχυπρόθεσμη πορεία που προτείνουν οι Βρυξέλλες, την οποία πολλοί θεωρούν υπερβολικά φιλόδοξη.
Οι νομοθέτες στην επιτροπή περιβάλλοντος του Κοινοβουλίου θέλουν να μειώσουν τον όγκο των φθοριούχων αερίων στο 12% των επιπέδων τους το 2015 την περίοδο 2027-2027 – αύξηση κατά το ένα πέμπτο σε σύγκριση με την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το σώμα του Ευρωκοινοβουλίου πρέπει να υιοθετήσει επίσημα αυτή τη θέση.
Οι χώρες της ΕΕ, που υιοθέτησαν τη θέση τους σε επίπεδο πρεσβευτών στις αρχές Απριλίου, θέλουν 24,2% από το 2024-2026, μια μικρή υποχώρηση.
Από το 2027 έως το 2029 θέλουν να φτάσουν το 12,2% – κυρίως ευθυγραμμιζόμενοι με το Κοινοβούλιο.
Αμφίσημη θέση
Η φιλοδοξία της Επιτροπής να καταπολεμήσει τα φθοριούχα αέρια θα παραπαίει έντονα;
Ναι και ΟΧΙ.
Πρώτον, οι θέσεις που υιοθετήθηκαν από τους συννομοθέτες συνεχίζουν να αφήνουν τους λομπίστες της αντλίας θερμότητας αρκετά δυσαρεστημένους.
Όμως, η παλίρροια της βιομηχανικής πολιτικής της ΕΕ – η ώθηση για την ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας – μπορεί να γίνει ένα απροσδόκητο όφελος για τους υποστηρικτές μιας ταχύτερης καταστολής των φθοριούχων αερίων.
Πολλά προϊόντα φθοριούχου αερίου προέρχονται από την Κίνα, με τις κινεζικές εξαγωγές αντλιών θερμότητας να αυξάνονται τα τελευταία πέντε χρόνια.
«Πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες βρίσκονται ήδη στην πρώτη γραμμή αυτής της εξέλιξης [μακριά από τα φθοριούχα αέρια] και θα επωφεληθούν από αυτήν», δήλωσε ο Ολλανδός βουλευτής για τους πράσινους, Bas Eickhout.
Ο Ολλανδός είναι ο επικεφαλής διαπραγματευτής του κοινοβουλίου για τον κανονισμό για τα φθοριούχα αέρια για δεύτερη συνεχόμενη φορά και είναι ίσως το πιο ασφαλές ζευγάρι χέρια στο μπλοκ.
Η στήριξη του Ολλανδού
Σε αυτό, το κεντροδεξιό ΕΛΚ –η μεγαλύτερη και παλαιότερη πολιτική ομάδα στο Κοινοβούλιο– αναμένεται να στηρίξει τονEickhout.
«Γερμανικές εταιρείες όπως η Viessmann ή η Siemens Energy προσφέρουν ήδη εναλλακτικές λύσεις χωρίς φθοριούχο αέριο για αντλίες θερμότητας και ηλεκτρικούς διακόπτες», δήλωσε ο Γερμανός βουλευτής Peter Liese, ο οποίος μιλά για το ΕΛΚ στην επιτροπή περιβάλλοντος του Κοινοβουλίου.
Το πώς θα γίνει αυτό μένει να φανεί.
Ωστόσο, υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι καθώς η ΕΕ αγωνίζεται να συμβιβαστεί με τη δική της προσέγγιση στη βιομηχανική πολιτική, ο κανονισμός για τα φθοριούχα αέρια θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.
Το βασικό ερώτημα τώρα για την Ευρώπη είναι εάν θέλει να κλείσει την πόρτα της στις εισαγωγές αντλιών θερμότητας που λειτουργούν με φθοριούχα αέρια ή όχι. Στην πορεία, αυτό θα καθορίσει εν μέρει τον ρυθμό της ενεργειακής μετάβασης και τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στην ηλεκτρική θέρμανση.
www.worldenergynews.gr