Ενέργεια

Ιταλία: Υπό όρους "πράσινο φως" στην πώληση του διυλιστηρίου της Lukoil στην Κυπριακή G.O.I. Energy

Ιταλία: Υπό όρους
Με την υποστήριξη της Trafigura, η G.O.I έχει επικρατήσει έναντι πολλών μνηστήρων για το διυλιστήριο, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής επενδυτικής Crossbridge

Η Ιταλία είναι πιθανό να δώσει υπό όρους έγκριση την Τρίτη για την πώληση του διυλιστηρίου της Lukoil στη Σικελία στην κυπριακή εταιρεία private equity G.O.I. Energy, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Η κυβέρνηση έχει την εξουσία να επανεξετάσει τη συναλλαγή βάσει ενός κανονισμού για τη «χρυσή δύναμη» που έχει σχεδιαστεί για να θωρακίσει βιομηχανίες που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας σε τομείς όπως οι τράπεζες, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες και η υγεία.

Το εργοστάσιο ISAB διυλίζει 320.000 βαρέλια αργού την ημέρα, αντιπροσωπεύοντας το ένα πέμπτο της ικανότητας διύλισης της Ιταλίας, και απασχολεί άμεσα περίπου 1.000 άτομα σε μια οικονομικά υποβαθμισμένη περιοχή στη νοτιότερη περιοχή της χώρας.

Η Lukoil ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι είχε καταλήξει σε μια προκαταρκτική συμφωνία για την πώληση του διυλιστηρίου στην G.O.I Energy, ανοίγοντας το δρόμο για την πρώτη σημαντική διάθεση περιουσιακών στοιχείων της μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Με την υποστήριξη της Trafigura, η G.O.I έχει επικρατήσει έναντι πολλών μνηστήρων για το διυλιστήριο, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής επενδυτικής Crossbridge.

Όροι αντί για βέτο

Μία από τις πηγές είπε ότι το υπουργείο βιομηχανίας της Ιταλίας έστειλε στο υπουργικό συμβούλιο μια σύσταση λέγοντας ότι η Ρώμη πρέπει να επιβάλει αυστηρούς όρους στη συμφωνία και όχι να ασκήσει βέτο.

Το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο αναφέρεται στην πρωθυπουργό Giorgia Meloni αναμένεται να συμμορφωθεί με το αίτημα, πρόσθεσε η πηγή.

Ο υπουργός Βιομηχανίας Adolfo Urso δήλωσε ότι η Ρώμη θέλει να προστατεύονται οι θέσεις εργασίας και να διατηρούνται τα περιβαλλοντικά πρότυπα σε κάθε πώληση του εργοστασίου.

Η Ρώμη ζήτησε επίσης από την G.O.I. Energy για να εγγυηθεί τον εφοδιασμό πετρελαίου από χώρες παραγωγής εκτός της Ρωσίας.

Η χρήση “χρυσών δυνάμεων” από την Ιταλία στις περισσότερες περιπτώσεις έχει ως αποτέλεσμα την έγκριση συμφωνιών με δεσμευτικoύς όρους για τη διατήρηση του εθνικού συμφέροντος.

Υπήρξαν εικασίες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούσαν για την πώληση του διυλιστηρίου Priolo επειδή το εργοστάσιο απέχει μόλις 50 περίπου χιλιόμετρα από μια βάση του ΝΑΤΟ στη Sigonella.

Η G.O.I Energy σε ανακοίνωση τον Φεβρουάριο ανέφερε ότι ούτε η εταιρεία ούτε ο διευθύνων σύμβουλος Michael Bobrov έχουν καμία σχέση με τη Ρωσία.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης