Την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων συγκαλεί την Παρασκευή 31/3 η ΡΑΕ μετά από την ενημέρωση που είχε από τον ΑΔΜΗΕ για τον κίνδυνο ακόμη και ενός μπλακ άουτ τις ημέρες του Πάσχα. Δεν πρόκειται για κατάσταση συναγερμού του συστήματος, διευκρινίζουν κύκλοι της ΡΑΕ, αλλά για μια καλύτερη προετοιμασία και συνεργασία των Διαχειριστών, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Να προσδιοριστούν οι κρίσιμες ώρες και να δούμε τι παραγωγή μπορεί να κόψει ο καθένας και τι άλλα μέτρα μπορούν να ληφθούν, ώστε να μην διαταραχθεί η ευστάθεια του συστήματος.
Το πρόβλημα, όπως έχει μεταφερθεί με επιστολή του ΑΔΜΗΕ προς τη ΡΑΕ, συνδέεται με τα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα ζήτησης λόγω καιρικών συνθηκών και την παράλληλη αυξημένη παραγωγή των ΑΠΕ. Ο συνδυασμός αυτός, που χαρακτηρίζει το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας την Ανοιξη και το Φθινόπωρο, έγινε πιο έντονος φέτος λόγω της σύνδεσης και νέων έργων ΑΠΕ και μπορεί ανά πάσα στιγμή να προκαλέσει μπλακ άουτ, ιδίως σε μέρες που τα φορτία είναι πολύ χαμηλά. Μπροστά σε ένα τέτοιο κίνδυνο, σύμφωνα με πηγές του ΑΔΜΗΕ βρέθηκε το σύστημα την 25η Μαρτίου, ημέρα αργίας με υψηλή ηλιοφάνεια και ο Διαχειριστής υποχρεώθηκε να περικόψει για κάποιες ώρες παραγωγή ΑΠΕ αλλά και εισαγωγές.
Τα έκτακτα μέτρα
Μετά από αυτό οι ανησυχίες για τις ημέρες του Πάσχα κορυφώθηκαν καθώς παραδοσιακά τα φορτία υποχωρούν και το πρόβλημα γνωστοποιήθηκε στη ΡΑΕ μαζί με την επισήμανση της ανάγκης συνεργασίας με τον ΔΕΔΔΗΕ για την αποτελεσματική διαχείρισή του. Να προετοιμάσει δηλαδή και ο ΔΕΔΔΗΕ ένα πρόγραμμα εκ περιτροπής περικοπών παραγωγής ΑΠΕ και να το εφαρμόσει στην περίπτωση που δοθεί εντολή από τον ΑΔΜΗΕ. Οι κρίσιμες ημέρες είναι η Κυριακή και η Δευτέρα του Πάσχα που η ζήτηση πέφτει κατακόρυφα.
Σε ένα σενάριο υψηλής ηλιοφάνειας και ανέμων πέντε μποφόρ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΑΔΜΗΕ για να διατηρηθεί όρθιο το σύστημα μπορεί να χρειαστεί να περικοπεί και το 50% της παραγωγής των ΑΠΕ. Τα έκτακτα μέτρα περιλαμβάνουν ακόμη περικοπές εισαγωγών και λειτουργία έξι αντλιών στα υδροηλεκτρικά Θησαυρού και Σφηκιάς της ΔΕΗ για να απορροφήσουν την αυξημένη παραγωγή.
O ρόλος των συμβατικών μονάδων
ΑΔΜΗΕ και ΡΑΕ περιγράφουν ένα πρόβλημα «που ήρθε για να μείνει» και η διαχείρισή του δεν θα είναι εύκολη εάν δεν μπουν μαζικά στο δίκτυο συστήματα αποθήκευσης. Όταν τα φορτία είναι χαμηλά και έχει ηλιοφάνεια , οι ΑΠΕ εκτοπίζουν τις συμβατικές μονάδες από το σύστημα καλύπτοντας υψηλά ποσοστά της ζήτησης. Τα προβλήματα ευστάθειας εμφανίζονται με το που βραδιάζει και αρχίζει να πέφτει απότομα η παραγωγή των φωτοβολταϊκών. Για να αντιμετωπιστούν θα πρέπει να μπορεί να ανέβει άμεσα η παραγωγή ευέλικτων συμβατικών μονάδων , κάτι που δεν είναι εύκολο. Γι αυτό οι περικοπές φορτίων ΑΠΕ κρίνονται αναγκαίες προκειμένου να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση και να διασφαλιστεί η ευστάθεια.
Και ενώ το σύστημα πετάει απ έξω τις θερμικές μονάδες σε συνθήκες χαμηλής ζήτησης και υψηλής παραγωγής ΑΠΕ, δεν μπορεί να σταθεί όρθιο χωρίς να δουλεύουν στο φουλ σε συνθήκες που η ζήτηση αυξάνεται κατακόρυφα, όπως συνήθως συμβαίνει σε περιόδους καύσωνα. Αυτή είναι μια νέα κατάσταση που άρχισε να διαμορφώνεται εδώ και δύο χρόνια και έχει φτάσει πλέον στα όριά της από άποψη διαχείρισης.
www.worldenergynews.gr