Την περασμένη εβδομάδα παρατηρήθηκε μεγάλη ώθηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενίσχυση της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, με νέους νόμους για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας, την εξασφάλιση προμηθειών κρίσιμων πρώτων υλών και την παραγωγή καθαρής τεχνολογίας.
Όπως μεταδίδει το Euractiv, η εν λόγω κίνηση προκλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τον Νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ (IRA), ο οποίος παρέχει γενναιόδωρες επιδοτήσεις σε εταιρείες που βρίσκονται στη χώρα. Δεν υπάρχει αμφιβολία, φυσικά, ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια βιομηχανική πολιτική για να στηρίξει βιομηχανίες όπως ο χάλυβας, το αλουμίνιο και τα φωτοβολταϊκά, που έχουν καταφύγει σε μεγάλο βαθμό στην Ασία τις τελευταίες δεκαετίες.
Η παραδοξότητα και η κυριαρχία της Κίνας
Την ίδια ώρα, για μια Ήπειρο που θέλει να φέρει τον τίτλο του «world’s first net-zero» είναι παράδοξο ότι το επιστρατεύει ως αντίδραση σε εξωτερικές δυνάμεις όπως η πράσινη επιδότηση των ΗΠΑ, η κυριαρχία της Κίνας στις αγορές καθαρής τεχνολογίας και η χειραγώγηση των τιμών του φυσικού αερίου στην ΕΕ από τη Ρωσία.
Και αυτό γιατί κάνοντας μια βόλτα στον χρόνο, η Ευρώπη είχε διαπρέψει στις καθαρές τεχνολογίες. Όμως έχασε την παραγωγή ηλιακής ενέργειας στην Κίνα και βρίσκεται στη διαδικασία να χάσει την αιολική βιομηχανία της στην ίδια χώρα. Και, ενώ η Ευρώπη εξακολουθεί να υπερηφανεύεται για ισχυρή έρευνα και ανάπτυξη, μια πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Στρατηγικής Πολιτικής της Αυστραλίας διαπίστωσε ότι κορυφαίες ενεργειακές καινοτομίες λαμβάνουν χώρα πλέον όλο και περισσότερο στην Κίνα.
Ομοίως, η Κίνα κυριαρχεί στην αγορά κρίσιμων πρώτων υλών, με ασφυκτικά το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας ικανότητας διύλισης και εξόρυξης κρίσιμων πρώτων υλών όπως οι σπάνιες γαίες, ένα κρίσιμο συστατικό για τους μαγνήτες που χρησιμοποιούνται σε ανεμογεννήτριες και μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Οι σοβαρές ανησυχίες
Παράλληλα, υπάρχουν ήδη ανησυχίες από τους κατασκευαστές ηλιακής ενέργειας ότι τα πάνελ που κατασκευάζονται στην ΕΕ θα μπορούσαν να εκτινάξουν την τιμή της ενεργειακής μετάβασης στα ύψη Εκτός από αυτό, η ΕΕ δεν διαθέτει τα χρήματα για να υποστηρίξει τους στόχους της για την πράσινη βιομηχανία. Ο νόμος Net-Zero Industry Act αναφέρεται σε χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο, που πρόκειται να πέσει σαν πρόταση το προσεχές καλοκαίρι. Αλλά αυτό θα μπορούσε να πάρει πολύ χρόνο για να εγκριθεί και ήδη αντιμετωπίζει αντίσταση από ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ.
Παρόμοια ερωτήματα παραμένουν σχετικά με το πώς θα αναπτυχθεί η εξόρυξη, η διύλιση και η ανακύκλωση κρίσιμων πρώτων υλών της ΕΕ για την επίτευξη των στόχων του 2030. Για να γίνει αυτό, η Ευρώπη θα πρέπει να κερδίσει το κοινό και να προστατεύσει τις βιομηχανίες της ΕΕ από το να υποτιμηθούν από φθηνότερη εξωτερική παραγωγή. Το πραγματικό λοιπόν ερώτημα είναι ένα: Μπορεί η Ευρώπη μπορεί να πείσει τους υπόλοιπους να επιστρέψουν;
www.worldenergynews.gr