Σύμφωνα με πληροφορίες το ΥΠΕΝ αναμένεται με τροπολογία να δώσει τη δυνατότητα στη ΡΑΕ να εγκρίνει πρώτα το Wacc και στη συνέχεια τα τιμολόγια και το ετήσιο εγκεκριμένο έσοδο της εταιρίας, έναντι της προβλεπόμενης από κοινού έγκρισης των τριών αυτών μεγεθών.
Το μοντέλο αυτό που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά και προς διευκόλυνση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ θα δώσει τη δυνατότητα στην ΔΕΠΑ Υποδομών να επαναξιολογήσει τις επενδύσεις της στη βάση του ύψους, που θα καθοριστεί το Wacc.
Aυτό σημαίνει πιθανό “ψαλίδισμα” των συνολικών επενδύσεων ύψους 800 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2023-2027 για την ανάπτυξη δικτύων στις υφιστάμενες περιοχές και επέκταση σε νέες στην ηπειρωτική χώρα που περιλαμβάνει το αναπτυξιακό πρόγραμμα της εταιρίας που τέθηκε από τη ΡΑΕ σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να εγκριθεί από τη ΡΑΕ στις αρχές Απριλίου.
Θα προηγηθεί έγκριση από το ΥΠΕΝ με υπουργική απόφαση της επένδυσης εγκατάστασης έξυπνων μετρητών από τις τρεις θυγατρικές της ΔΕΠΑ Υποδομών (ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ και ΔΕΔΑ). Η ΡΑΕ έχει υποβάλει στο ΥΠΕΝ θετική γνωμάτευση για την έγκριση του σχετικού προγράμματος.
Αμέσως μετά την έγκριση του προγράμματος από τη ΡΑΕ, η ΔΕΠΑ Υποδομών θα υποβάλλει προς έγκριση επίσης στην αρμόδια Αρχή τις προτάσεις της για το ύψος του Wacc, το ετήσιο ρυθμιζόμενο έσοδο και τα τιμολόγια.
Αναθεωρημένο σχέδιο με αυξήσεις στα τέλη δικτύου
Στην περίπτωση που η εταιρία επαναξετάσει το αναπτυξιακό της πρόγραμμα θα υποβάλει το αναθεωρημένο σχέδιο εκ νέου προς έγκριση στη ΡΑΕ. Οι μέτοχοι της Ιtalgas, όπως προκύπτει από την ανάλυση των αναπτυξιακών προγραμμάτων των τριών θυγατρικών της ΔΕΠΑ Υποδομών, φαίνεται να βλέπουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης του δικτύου σε νέες περιοχές της χώρας και μάλιστα μέσω ενός εμπροσθοβαρούς χρονικά προγράμματος ανάπτυξης της ΔΕΔΑ.
Το αναπτυξιακό πρόγραμμα της εταιρείας, που έχει υπό τη διαχείρισή του το δίκτυο σε όλη την επικράτεια, πλην της Αττικής της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας, προβλέπει επενδύσεις της τάξης των 378,282 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2023-2027 εκ των οποίων τα 254 εκατ. τη διετία 2023-2024. Το σύνολο των τελικών πελατών της εταιρείας το 2027 προβλέπεται να φθάσει τις 99.170 από 2.412 σήμερα και οι διακινούμενες ποσότητες φυσικού αερίου από 1.853.455 MWh τον Σεπτέμβριο του 2022 σε 4.761.205 MWh το 2027.
Τα προγράμματα των τριών θυγατρικών της ΔΕΠΑ Υποδομών (ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ΕΔΑ Αττικής και ΔΕΔΑ) προβλέπουν αυξήσεις στα τέλη δικτύου που πληρώνονται μέσω των τιμολογίων φυσικού αερίου από 2% έως και 31% στις ώριμες αγορές Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας και έως 56% για κάποιες περιοχές στην υπόλοιπη χώρα.
www.worldenergynews.gr