Ενέργεια

ΗΠΑ:Η τραπεζική κρίση ενισχύει την αντιστάθμιση πετρελαίου - Άνοδος πάνω από 1,7% για το αργό

ΗΠΑ:Η τραπεζική κρίση ενισχύει την αντιστάθμιση πετρελαίου - Άνοδος πάνω από 1,7% για το αργό

 Οι επενδυτές προσπαθούν να περιορίσουν τις ζημίες

 

Οι παραγωγοί πετρελαίου, οι τράπεζες και τα hedge funds αύξησαν τις αγορές δικαιωμάτων πώλησης για να προστατευθούν από περαιτέρω απώλειες, ανέφεραν πηγές της αγοράς αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το Reuters καθώς τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2021 λόγω ανησυχίας ότι η καταστροφή στον τραπεζικό κλάδο θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια ύφεση και να μειώσει τη ζήτηση καυσίμων.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου έχουν υποχωρήσει πάνω από 8% από την περασμένη Παρασκευή, καθώς η κατάρρευση της SVB Financial και της Signature Bank προκάλεσε ανησυχίες για ευρύτερη τραπεζική κρίση.

Η Credit Suisse την Πέμπτη προσπάθησε να ενισχύσει τη ρευστότητά της και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών με δανεισμό έως και 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας. Eίναι η πρώτη μεγάλη παγκόσμια τράπεζα που χρησιμοποιήσε σωσίβιο έκτακτης ανάγκης από την οικονομική κρίση του 2008.

Περί τις 19:50 ώρα Ελλάδας η τιμή του brent ενισχυόταν 1,56% στα 74,81 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό σημείωνε άνοδο 1,67% στα 68,72 δολάρια το βαρέλι.


Κινήσεις επενδυτών

Οι επενδυτές στην αγορά πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων των παραγωγών πετρελαίου, έσπευσαν να αγοράσουν δικαιώματα πώλησης, που χρησιμοποιήθηκαν είτε για να στοιχηματίσουν είτε για να προστατεύσουν από την καθοδική κίνηση. Ορισμένα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου είχαν αρνητικές θέσεις σε επιλογές, ανέφεραν δύο πηγές της αγοράς, σε ένα στοίχημα ότι οι τιμές θα πέσουν περαιτέρω.

«Υπάρχει φόβος ότι εάν η παγκόσμια οικονομία υποχωρήσει, θα μπορούσαμε να μιλάμε για πτώση του πετρελαίου», δήλωσε ο αναλυτής της Price Futures Group, Phil Flynn. «Επειδή (οι επενδυτές) δεν ξέρουν πώς θα εξελιχθεί αυτή η τραπεζική κρίση, προσπαθούν να μετρήσουν τον κίνδυνο».

Ο όγκος των πωλήσεων για το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης αργού στις ΗΠΑ για παράδοση Απριλίου αυξήθηκε την Παρασκευή πάνω από 30% από την προηγούμενη συνεδρίαση σε 30.594, σύμφωνα με στοιχεία του Ομίλου CME.

Από Παρασκευή έως Τετάρτη, οι όγκοι αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο, σκαρφαλώνοντας πάνω από 60% στις 50.255 θέσεις. Υπήρχαν περίπου 36.394 επιλογές κλήσεων ή στοιχήματα σε υψηλότερη τιμή, που αγοράστηκαν την Τετάρτη

Για τις προθεσμιακές συμβάσεις αργού στις ΗΠΑ με ανοιχτό ενδιαφέρον, η αναλογία θέσεων προς κλήσεις είναι η υψηλότερη από τον Αύγουστο του 2022.

Trader με έδρα τις ΗΠΑ είπε ότι οι επενδυτές ήταν απρόθυμοι να αγοράσουν και να διατηρήσουν λόγω της υψηλής αστάθειας και ως εκ τούτου επικεντρώθηκαν σε βραχυπρόθεσμες θέσεις στην αγορά. Ωστόσο, εάν οι τιμές του πετρελαίου πέσουν περαιτέρω, η αγορά επιλογών πώλησης για προστασία από την πτώση θα γίνει πιο ακριβή καθώς αυξάνεται η ζήτηση, αν και το κόστος πωλήσεων ποικίλλει.

Η έκπτωση των μεταγενέστερων συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου στο συμβόλαιο του πρώτου μήνα έγινε αυστηρότερη την Τετάρτη, υποδεικνύοντας ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά ήταν λιγότερο σίγουροι για τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση.

Το premium του προμηνιαίου συμβολαίου του αμερικανικού αργού σε σχέση με την τιμή του αμερικανικού αργού σε εξάμηνο μειώθηκε σε μόλις 29 σεντς το βαρέλι, το χαμηλότερο ep;ipedo από τις 7 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Eikon.

Για τα διεθνή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου Brent, το premium του συμβολαίου του πρώτου μήνα στο συμβόλαιο σε εξάμηνο μειώθηκε στα 1,31 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο από τις 31 Ιανουαρίου.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης