Ενέργεια

Το 2023 είναι η χρονιά της Αφρικής ενεργειακά: Εκθετική άνοδος της πετρελαϊκής βιομηχανίας

Το 2023 είναι η χρονιά της Αφρικής ενεργειακά: Εκθετική άνοδος της πετρελαϊκής βιομηχανίας
Βρίσκοντας χώρο η Αφρική στη διεθνή πετρελαϊκή αρένα, χάρη στην ισχυρή παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο χαμηλών εκπομπών άνθρακα, οι χώρες σε όλη την ήπειρο ενεργούν γρήγορα για να εξασφαλίσουν τη «θέση τους στο τραπέζι» - Ποιες οι ευκαιρίες για την Ευρώπη
Ένας συνδυασμός παραγόντων, από την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση έως την αβεβαιότητα της προσφοράς και την ανάγκη για δραστηριότητες πετρελαίου χαμηλών εκπομπών άνθρακα, σημαίνει ότι το 2023 έχει τις προϋποθέσεις να είναι μια μεγάλη χρονιά για την πετρελαϊκή βιομηχανία της Αφρικής, ανοίγοντας ευκαιρίες για τις ευρωπαϊκές εταιρίες και κράτη, σύμφωνα με το Oilprice.com.
Στη σύνοδο κορυφής της COP27 για το κλίμα, οι αφρικανικές κυβερνήσεις κατέστησαν σαφές ότι θα αναπτύξουν τους φυσικούς πόρους τους για να καταπολεμήσουν την ενεργειακή φτώχεια.
Με την κρατική υποστήριξη και τη δυνατότητα χρήσης νέων μεθόδων παραγωγής χαμηλών εκπομπών άνθρακα και τεχνολογίας δέσμευσης άνθρακα, υπάρχουν πολλές δυνατότητες για τα αφρικανικά πετρελαϊκά έθνη στο μέλλον.
Ένας συνδυασμός παραγόντων, από την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση έως την αβεβαιότητα της προσφοράς και την ανάγκη για δραστηριότητες πετρελαίου χαμηλών εκπομπών άνθρακα, σημαίνει ότι το 2023 θα μπορούσε να είναι μια μεγάλη χρονιά για την πετρελαϊκή βιομηχανία της Αφρικής.

Ανάπτυξη πόρων κατά της φτώχειας 

Στη σύνοδο κορυφής της COP27 για το κλίμα, οι αφρικανικές κυβερνήσεις κατέστησαν σαφές ότι θα αναπτύξουν τους φυσικούς πόρους τους για να καταπολεμήσουν την ενεργειακή φτώχεια.
Με την κρατική υποστήριξη και τη δυνατότητα χρήσης νέων μεθόδων παραγωγής χαμηλών εκπομπών άνθρακα και τεχνολογίας δέσμευσης άνθρακα, υπάρχουν πολλές δυνατότητες για τα αφρικανικά πετρελαϊκά έθνη στο μέλλον.
Η TotalEnergies ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει στο πεδίο Begonia της Αγκόλα πέρυσι, το οποίο προστίθεται στα άλλα έργα της στην περιοχή.
Αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει την παραγωγή της στην περιοχή κατά 30.000 bpd.
Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν προς το τέλος του 2024, μετά από επένδυση 850 εκατομμυρίων δολαρίων.

Νιγηρία
Ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου της Αφρικής, η Νιγηρία, έχει επίσης μεγάλα σχέδια να διαφοροποιήσει τις πετρελαϊκές της δραστηριότητες αναπτύσσοντας νέα έργα έξω από το Δέλτα του Νίγηρα στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Μετά από χρόνια καθυστερήσεων, η Shell προχωρά με το Bonga North Project της φέτος, και θα ακολουθήσει το κοίτασμα Bonga South West αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024.
Το Bonga North πιστεύεται ότι διαθέτει έως και 525 εκατομμύρια βαρέλια αργού, το οποίο θα μπορούσε να υποστηρίξει Στόχος της Νιγηρίας να αυξήσει την παραγωγή στα προ πανδημίας επίπεδα, αφού επανειλημμένα απέτυχε να επιτύχει τις ποσοστώσεις του ΟΠΕΚ τους τελευταίους μήνες.

Ουγκάντα 
Η Ουγκάντα έχει σχέδια να συνεχίσει να επεκτείνει τη βιομηχανία πετρελαίου της μέσω της ανάπτυξης της λίμνης Albert που λειτουργεί από την TotalEnergies.
Το έργο έχει πραγματοποιήσει μια επένδυση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι σήμερα.
Η Ουγκάντα έχει μεγάλα σχέδια για την ανάπτυξη των έργων πετρελαίου Tilenga και Kingfisher ανάντη και την κατασκευή του πολυαναμενόμενου αγωγού αργού πετρελαίου της Ανατολικής Αφρικής, μήκους 1.500 χιλιομέτρων, που έχουν καθυστερήσει χρόνια.
Εάν ολοκληρωθεί, η Ουγκάντα θα μπορούσε να δει παραγωγή 230.000 bpd από τη λίμνη Albert.

Γκάνα
Και η Γκάνα εστιάζει στην εγχώρια παραγωγή της, την οποία ελπίζει να διπλασιάσει μέχρι το τέλος του έτους, από κάτω από 200.000 bpd σε περίπου 420.000 bpd.
Οι πρόσφατες ανακαλύψεις στο Tano Cape Three Points Block έχουν προσελκύσει μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στην περιοχή, με τη νορβηγική Aker Energy να λειτουργεί.
Και νέες δυνάμεις πετρελαίου αναδύονται στην Αφρική, καθώς η Africa Oil Corp (AOC) ανακοίνωσε δύο συμβάσεις κατανομής της παραγωγής με τη Δημοκρατία της Ισημερινής Γουινέας τον Φεβρουάριο.
Η AOC αναμένεται να κατέχει το 80% των λειτουργικών συμμετοχών στα υπεράκτια Blocks EG-18 και EG-31 εάν επιτευχθεί η έγκριση της κυβέρνησης, με την κρατική GEPetrol να κατέχει το υπόλοιπο 20%.
Οι εταιρείες σχεδιάζουν να δαπανήσουν 7 εκατομμύρια δολάρια για την αρχική περίοδο εξερεύνησης.
Η AOC αναμένει ότι οι εξελίξεις θα προσφέρουν «ευκαιρίες ανάπτυξης αερίου χαμηλού κόστους και χαμηλού κινδύνου».

Βρίσκοντας χώρο η Αφρική στη διεθνή πετρελαϊκή αρένα, χάρη στην ισχυρή παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο χαμηλών εκπομπών άνθρακα, οι χώρες σε όλη την ήπειρο ενεργούν γρήγορα για να εξασφαλίσουν τη «θέση τους στο τραπέζι».
Ενώ οι μακροχρόνιες πετρελαϊκές δυνάμεις, όπως η Νιγηρία, επεκτείνουν τις βιομηχανίες τους, νεοεισερχόμενοι, όπως η Γκάνα και η Ισημερινή Γουινέα, ενθαρρύνουν τη μεγαλύτερη εξερεύνηση για την ανάπτυξη νέων έργων που θα μπορούσαν να παρέχουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο χαμηλών εκπομπών άνθρακα για να καλύψουν το κενό στην πράσινη μετάβαση.

www.worldenergynews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης