Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κλείνει το mega deal ΔΕΗ με ENEL στο 1,3 δισ - Οι όροι και η δομή της εξαγοράς

Κλείνει το mega deal ΔΕΗ με ENEL στο 1,3 δισ - Οι όροι και η δομή της εξαγοράς
Κατ αρχήν συμφωνία των δύο πλευρών

Στο στάδιο της ολοκλήρωσης βρίσκεται η συμφωνία εξαγοράς από τη ΔΕΗ του χαρτοφυλακίου της Enel στην Ρουμανία. Μέχρι αργά χθες το βράδυ είχαν σύμφωνα με πληροφορίες οριστικοποιηθεί τα επίμαχα ζητήματα σε σχέση με την αποτίμηση της Enel Romania , τις νομικές εξασφαλίσεις και θέματα που συνδέονται με τη συμμετοχή του ρουμανικού δημοσίου στην εταιρία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η συνολική αποτίμηση ανέρχεται σε 1,9 δις. ευρώ και το τίμημα που θα καταβάλει η ΔΕΗ θα είναι σε συνάρτηση με τα δάνεια ύψους 600 εκατ. ευρώ περίπου της Enel Romania, που θα αφαιρεθούν από το τίμημα.

Στο βασικό σενάριο λοιπόν των διαπραγματεύσεων, της ολικής ανάληψης από τη ΔΕΗ των δανείων το τίμημα διαμορφώνεται σε 1,3 δις. ευρώ. Η χρηματοδότηση θα γίνει μέσω κοινοπρακτικού δανείου για το οποίο η ΔΕΗ βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με τις συστημικές Τράπεζες (Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, Εθνική). Το ύψος του συζητούμενου δανείου κινείται στο επίπεδο των 800 εκατ. ευρώ. Aυτό σημαίνει χρηματοδότηση με ίδια κεφάλαια 500 εκατ. ευρώ στην περίπτωση που το τίμημα οριστικοποιηθεί στο 1,3 δις. ευρώ.

Τα EBITDA της Enel Rumania σε επίπεδο ομίλου ανέρχονται στα 300 εκατ. ευρώ και αντίστοιχη θα είναι η συνεισφορά που αναμένει η ΔΕΗ στα αποτελέσματά της από την εξαγορά. Στο 9μηνο 2022 η δραστηριότητα της ENEL σε Ρουμανία εμφάνισε ζημιογόνα EBITDA (26 εκατ. ευρώ), λόγω των υψηλών ζημιών σε προμήθεια (ζημιές EBITDA 137 εκατ. ευρώ). Το 2020, που ήταν η τελευταία χρονιά πριν την άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου, η ρουμανική δραστηριότητα της ENEL παρήγαγε EBITDA 310 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 80 εκατ. ευρώ από τις ΑΠΕ, τα 83 εκατ. ευρώ από τη διανομή και τα υπόλοιπα από την προμήθεια ρεύματος.


Ποιά είναι η ENEL Ρουμανίας

Με την ολοκλήρωσή της εξαγοράς, η ΔΕΗ αποκτάει καθετοποιημένη παρουσία στην αγορά της Ρουμανίας και ενισχύει τη θέση της στην ενιαία περιφερειακή αγορά της Νοτιο - Ανατολικής Ευρώπης και κυρίως στον άξονα Ρουμανίας- Βουλγαρίας- Ελλάδας. Η Enel Romania με παρουσία από το 2005, είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιώτες επενδυτές στον ενεργειακό τομέα στη Ρουμανία . Απασχολεί περίπου 3.100 υπαλλήλους και εξυπηρετεί περισσότερους από 3 εκατομμύρια πελάτες. Αναπτύσσεται στον τομέα της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας με ένα δίκτυο 130.000 χιλιομέτρων σε τρεις σημαντικές περιοχές της χώρας: Muntenia (συμπεριλαμβανομένου του Βουκουρεστίου), Banat και Dobrogea, καλύπτοντας το ένα τρίτο της τοπικής αγοράς.

Η Enel Energie και η Enel Energie Muntenia είναι από τους κύριους προμηθευτές ενέργειας στη χώρα και η προσφορά τους περιλαμβάνει ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο, αλλά και παροχή υπηρεσιών. Η Enel Green Power Romania είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα, με εγκατεστημένη ισχύ 534 MW και αδειοδοτημένα έργα 5 000 MW. Το "πράσινο" χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ στη Ρουμανία θα ενισχυθεί και με τα 210 MW που εξαγόρασε πρόσφατα η ΔΕΗ Ανανεώσιμες από την Mytilineos.

To χαρτοφυλάκιο της Enel Romania συμπληρώνεται και με την ολοκληρωμένες υπηρεσίες σε βιομηχανικούς και εμπορικούς πελάτες για τοπική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιώντας φωτοβολταϊκά πάνελ, καθώς και προηγμένα συστήματα e-city και e-home μέσω της θυγατρικής Enel X Romania η οποία λειτουργεί και ένα εθνικό δίκτυο σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Η ΔΕΗ κατέθεσε δεσμευτική προσφορά για την Enel Romania στις 18 Νοεμβρίου και ξεκίνησε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την μητρική εταιρία τον Δεκέμβριο. Η πολύ καλή γνώση του επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Γιώργου Στάσση για την αγορά της Ρουμανίας, λόγω της θέσης του ως διευθύνων σύμβουλος στην Enel Romania πριν την ανάληψη των καθηκόντων του στη ΔΕΗ το καλοκαίρι του 2019, συνέβαλε στην επικράτηση της εταιρίας μεταξύ άλλων «μνηστήρων».

Γιατί αποχωρεί η  ENEL

Η αποχώρηση της Enel από τη Ρουμανία συνδέεται με το πρόγραμμα αποεπένδυσης του ιταλικού κολοσσού για την μείωση του χρέους του που έχει αυξηθεί στα 69 δις. ευρώ κατά 21 δις. ευρώ έως το 2024. «Αποφασίσαμε να φύγουμε από τη Ρουμανία γιατί έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου είναι δύσκολο να επιτύχουμε περαιτέρω ανάπτυξη στο μέλλον», δήλωσε το Νοέμβριο στους αναλυτές, εξηγώντας τους λόγους αποχώρησης, ο επικεφαλής του ιταλικού κολοσσού κ. Φραντσέσκο Σταράτσε. Η ιταλική εταιρία αποεπενδύει επίσης από την Αργεντινή και το Περού ενώ αναζητάει στρατηγικό επενδυτή και για την περαιτέρω ανάπτυξη του επενδυτικού της προγράμματος στην Ελλάδα. Η ιταλική πολυεθνική που ελέγχεται από το ιταλικό δημόσιο, σχεδιάζει να επενδύσει περίπου 37 δις. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια στις βασικές του αγορές της Ιταλίας, της Ισπανίας, των ΗΠΑ, της Βραζιλίας, της Χιλής και της Κολομβίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης