Ενέργεια

BP: Επιβραδύνει την στροφή στις ΑΠΕ - Focus σε υδρογόνο και αιολικά

BP: Επιβραδύνει την στροφή στις ΑΠΕ - Focus σε υδρογόνο και αιολικά
Η ΒP επιβράδυνε τις προγραμματισμένες περικοπές της στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου από 40% σε 25% έως το 2030

Αναθεωρείται η οπτική της BP στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με τον CEO της Εταιρείας, Bernard Looney να επιδιώκει την πράσινη ενέργεια ξεπερνώντας τους ανταγωνιστές του πριν τρία χρόνια, όταν περιέγραψε ένα ριζοσπαστικό σχέδιο για την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με το Reuters.

Τον περασμένο μήνα έβαλε φρένο, επιβραδύνοντας τις προγραμματισμένες περικοπές της BP στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και περιορίζοντας τις προγραμματισμένες δαπάνες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο,ο ενεργειακός κολλοσός δεν υποχωρεί από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τονίζει η πράσινη επικεφαλής της Anja-Isabel Dotzenrath, απλώς αλλάζει τους όρους της σχέσης.

Η Dotzenrath είπε στο Reuters ότι η BP επανεξετάζει τις επιχειρήσεις ηλιακής και χερσαίας αιολικής ενέργειας στο πλαίσιο μιας αναθεώρησης που θα την κάνει να απομακρυνθεί από την πώληση της καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας που παράγει και αντ 'αυτού να διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος της για να παρέχει το αναπτυσσόμενο δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και την παραγωγή καύσιμα χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

«Κάναμε κάποιες αλλαγές εσωτερικά και δημιουργήσαμε έναν εστιασμένο οργανισμό υδρογόνου, έναν εστιασμένο οργανισμό υπεράκτιων αιολικών», είπε ο Dotzenrath σε συνέντευξή της. «Απλώς εξετάζουμε στην παρούσα φάση το τμήμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ξηρά - άρα το τμήμα της ξηράς αιολικής και ηλιακής ενέργειας». Η επικεφαλής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του φυσικού αερίου της BP δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη φύση της τελευταίας αναθεώρησης. Ωστόσο, τα πράσινα διακυβεύματα είναι υψηλά, δεδομένου ότι η ηλιακή ενέργεια από μόνη της αποτελεί περισσότερο από το ήμισυ του αγωγού του έργου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 43 GW της BP.

Περί περικοπών

Η πιο εντυπωσιακή αλλαγή στην ενημέρωση στρατηγικής τον περασμένο μήνα ήταν ότι η BP επιβράδυνε τις προγραμματισμένες περικοπές της στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου από 40% σε 25% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019.

Ενώ η κίνηση της BP να παράγει περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα την ευθυγραμμίζει περισσότερο με τους ομοϊδεάτες της, ο στόχος της ετήσιας μείωσης κατά 25% εξακολουθεί να είναι πιο φιλόδοξος από οποιονδήποτε από τους παγκόσμιους ανταγωνιστές της.

Η ανανέωση στις ΑΠΕ αντικατοπτρίζει την αναγνώριση ότι η εταιρεία δεν θα είναι σε θέση να ανταγωνιστεί επαρκώς τις παραδοσιακές μορφές ενέργειας εάν απλώς πουλάει την ενέργεια που παράγεται από τα αιολικά και ηλιακά έργα της, σύμφωνα με την Dotzenrath. «Εάν δεν ενσωματωθεί με τις άλλες επιχειρήσεις μας, δεν θα το κάνουμε γιατί δεν πιστεύουμε ότι έχουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» είπε χαρακτηριστικά.

H πραγματικότητα

Όταν η BP πλήρωσε 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια για το μερίδιο 50% της επιχείρησης για την είσοδο στην υπεράκτια αιολική ενέργεια το 2020, βασιζόταν περισσότερο στην τεχνογνωσία της Equinor, η οποία είχε πάνω από μια δεκαετία εμπειρία και εξειδίκευση στον τομέα.

Ωστόσο, τα τελευταία δύο χρόνια, η BP έχει προσελκύσει εκατοντάδες προσωπικό από εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επίσης, έχει σπάσει την παράδοσή της να αναπτύσσει ηγέτες εκ των έσω και έχει προσλάβει ανώτερα στελέχη όπως η Dotzenrath, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της γερμανικής RWE Renewables και επικεφαλής της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας από τον δανικό γίγαντα Orsted

Επίσης, προκάλεσε μεγάλη έκπληξη σε επενδυτές και αναλυτές τον Δεκέμβριο, όταν αποφάσισε να μην συμμετάσχει με την Equinor στην υποβολή προσφοράς για ένα πλωτό αιολικό έργο στα ανοιχτά της Καλιφόρνια. «Τα offshore αιολικά είναι μια εκκολαπτόμενη τεχνολογία που παραμένει σημαντικά πιο ακριβή από τις ανεμογεννήτριες που είναι στερεωμένες στον βυθό της θάλασσας. Αυτή ήταν μια απόφαση χαρτοφυλακίου. Η Βόρεια Θάλασσα είναι πολύ πιο σημαντική για εμάς και την ιστορία της ένταξής μας από την Καλιφόρνια. Νομίζω ότι αυτή είναι η βάναυση πραγματικότητα αυτή τη στιγμή» τόνισε.

22_69.jpg

Τα νούμερα

Η νέα οπτική στις ΑΠΕ για την BP στηρίζεται στις προβλέψεις της σχετικά με το πόσα χρήματα μπορεί να βγάλει από την παραγωγή και την πώληση πράσινης ενέργειας έναντι επιχειρήσεων με υψηλότερο περιθώριο χαμηλών εκπομπών άνθρακα στο πλαίσιο των δικών της ολοκληρωμένων δραστηριοτήτων.

Οι προοπτικές της εταιρείας για τα μέσα βασικά κέρδη της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο το 2030 αυξήθηκαν κατά περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε 42,5 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους και κατά 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια έως 11 δισεκατομμύρια δολάρια από τις επιχειρήσεις μετάβασης στην ενέργεια, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η BP αναμένει απόδοση επένδυσης τουλάχιστον 15% στη βιοενέργεια, συμπεριλαμβανομένου του βιοαερίου, καθώς και από το συνδυασμό φόρτισης EV με καταστήματα λιανικής. Το υδρογόνο φαίνεται να φέρνει αποδόσεις 10%, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να υστερούν κατά μέγιστο 8% στο τρέχον μοντέλο που κυριαρχούν οι πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης