Ένα ακόμα βήμα για την εισαγωγή των εγγυήσεων προέλευσης της ηλεκτρικής ενέργειας, τις οποίες πρέπει να υπολογίζει ο ΔΑΠΕΕΠ και να αναγράφουν οι προμηθευτές ηλεκτρισμού στους λογαριασμούς τους, έγινε με την απόφαση της ΡΑΕ που διευκρινίζει τον τρόπο υπολογισμού του Υπολειπόμενου Ενεργειακού Μείγματος της χώρας, με βάση τους τελευταίους ευρωπαϊκούς κανονισμούς
Οι εγγυήσεις προέλευσης, που μπορεί, ανάλογα με την επιλογή κάθε χώρας, να αφορούν μόνον σε παραγωγή από ΑΠΕ ή και στο είδος παραγωγής από άλλα καύσιμα, προσδιορίζονται τουλάχιστον από :
α) η πηγή ενέργειας από την οποία παρήχθη η ενέργεια και οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης της παραγωγής της.
β) κατά πόσον η εγγύηση προέλευσης αφορά: i) ηλεκτρική ενέργεια, ii) φυσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένου του υδρογόνου ή iii) θέρμανση ή ψύξη·.
γ) η ονομασία, ο τόπος, το είδος και η δυναμικότητα της εγκατάστασης στην οποία παρήχθη η ενέργεια·
δ) εάν η εγκατάσταση έχει λάβει επενδυτική στήριξη και εάν η μονάδα ενέργειας έχει επωφεληθεί καθ' οιονδήποτε τρόπο από εθνικό καθεστώς στήριξης, και τη μορφή του καθεστώτος στήριξης·
ε) η ημερομηνία κατά την οποία άρχισε να λειτουργεί η εγκατάσταση και
στ) η ημερομηνία και η χώρα έκδοσης και ο ενιαίος αριθμός αναγνώρισης. Στις εγγυήσεις προέλευσης από εγκαταστάσεις κάτω των 50 kW είναι δυνατόν να αναγράφονται απλουστευμένες πληροφορίες.
Ενεργειακό μείγμα
Οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να κοινοποιούν το ενεργειακό τους μείγμα στους τελικούς πελάτες με αναφορά στην κατανάλωση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και να χρησιμοποιούν εγγυήσεις προέλευσης από εγκαταστάσεις που παράγουν ενέργεια από ΑΠΕ.
Η έκδοση εγγυήσεων προέλευσης μπορεί να εξαρτάται από ένα ελάχιστο όριο εγκατεστημένης ισχύος και πρέπει να αντιστοιχεί σε τυποποιημένη ενέργεια 1 MWh.
Δεν επιτρέπεται να εκδίδονται περισσότερες από μία εγγυήσεις προέλευσης για κάθε μονάδα παραγόμενης ενέργειας, ενώ αν ένας παραγωγός χρηματοδοτείται από καθεστώς στήριξης, η αγοραία αξία της εγγύησης προέλευσης για την ίδια παραγωγή λαμβάνεται δεόντως υπόψη στο οικείο καθεστώς στήριξης.
Η αγοραία αξία της εγγύησης προέλευσης για την ίδια παραγωγή έχει ληφθεί δεόντως υπόψη σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες περιπτώσεις: α) όταν η χρηματοδοτική στήριξη χορηγείται μέσω διαδικασίας υποβολής προσφορών ή συστήματος διαπραγματεύσιμων πράσινων πιστοποιητικών·
β) όταν η αγοραία αξία των εγγυήσεων προέλευσης λαμβάνεται διοικητικά υπόψη στο επίπεδο της χρηματοδοτικής στήριξης ή
γ) όταν οι εγγυήσεις προέλευσης δεν εκδίδονται απευθείας στον παραγωγό αλλά σε προμηθευτή ή καταναλωτή ο οποίος αγοράζει την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές είτε σε ανταγωνιστικό περιβάλλον είτε μέσω μακροπρόθεσμης σύμβασης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Αγοραία αξία
Για να ληφθεί υπόψη η αγοραία αξία της εγγύησης προέλευσης, τα κράτη μέλη μπορούν, μεταξύ άλλων, να εκδώσουν εγγύηση προέλευσης σε παραγωγό και να την ακυρώσουν αμέσως.
Με την απόφαση της ΡΑΕ διευκρινίζει ότι :
- Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από σταθμούς ΑΠΕ ή ΣΗΘΥΑ και ενισχύεται από τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ του άρθρου 143 του ν.4001/2011 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, χαρακτηρίζεται ως επιδοτούμενη.
- Οι Εγγυήσεις Προέλευσης που εκδίδονται για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται και ιδιοκαταναλώνεται σε αυτόνομους σταθμούς, δεν χρησιμοποιούνται από Προμηθευτές για τη διαφοροποίηση του ενεργειακού τους μείγματος, γιατί ενέχει ο κίνδυνος χρήσης της ίδιας MWh ΑΠΕ ή ΣΗΘΥΑ παραπάνω από μία φορά.
Αυτό οφείλεται στην αδυναμία ελέγχου του ιδιοκτήτη του αυτόνομου σταθμού ο οποίος είναι πιθανό να δηλώνει την παραγωγή / κατανάλωση ΑΠΕ ή ΣΗΘΥΑ, ενώ έχει μεταβιβάσει την αντίστοιχη ΕΠ.
Επιπλέον, ο ιδιοκτήτης του αυτόνομου σταθμού δεν προμηθεύεται ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό έχει ως συνέπεια η μεταβίβαση των αντίστοιχων ΕΠ και η χρήση των ΕΠ από άλλον καταναλωτή, μέσω της ανάκλησης από τον Προμηθευτή που τον εκπροσωπεί, να μην συνεπάγεται την πληροφόρηση του ιδιοκτήτη του αυτόνομου σταθμού ότι καταναλώνει από το υπολειπόμενο ενεργειακό μείγμα της χώρας.
Μεθοδολογία
Σύμφωνα με τη μεθοδολογία της ΡΑΕ, ο Υπολογισμός του υπολειπόμενου ενεργειακού μείγματος της χώρας πραγματοποιείται σε τρεις φάσεις :
1. Συλλογή Δεδομένων:
Τα δεδομένα παραγωγής και κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούνται στους αλγορίθμους υπολογισμού αποστέλλονται στον ΔΑΠΕΕΠ από τους αρμόδιους φορείς, συγκεκριμένα από τον Διαχειριστή του Συστήματος, τον Διαχειριστή του Δικτύου, τον Διαχειριστή Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών και τον Διαχειριστή Δικτύου Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.
Τα στοιχεία Εγγυήσεων Προέλευσης που χρησιμοποιούνται στους αλγορίθμους υπολογισμού προέρχονται από τα Μητρώα Εγγυήσεων Προέλευσης αρμοδιότητας ΔΑΠΕΕΠ και Διαχειριστή Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, ως Φορέων Έκδοσης στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα και τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, αντίστοιχα.
Τα δεδομένα που αφορούν στις εκπομπές CO2 από τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα διατίθενται από το αρμόδιο Υπουργείο.
2. Υπολογισμός εγχώριου Υπολειπόμενου Ενεργειακού Μείγματος Χώρας:
Ο ΔΑΠΕΕΠ διενεργεί τον υπολογισμό των προκαταρκτικών μεγεθών και αποστέλλει τα απαραίτητα δεδομένα στον Ευρωπαϊκό Φορέα υπολογισμού του European Attribute Mix.
3. Υπολογισμός οριστικού Υπολειπόμενου Ενεργειακού Μείγματος Χώρας και Μείγμα- τος Προμηθευτή:
Ο ΔΑΠΕΕΠ υπολογίζει το (οριστικό) Υπολειπόμενο Ενεργειακό Μείγμα (ΥΕΜ), Ενεργειακό Μείγμα εκάστου Προμηθευτή, το Συνολικό Ενεργειακό Μείγμα Προμηθευτών καθώς και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που αντιστοιχούν σε αυτά.
www.worldenergynews.gr