Ενέργεια

Goldman: Σύσταση αγοράς για την Shell –Στα 85 δολ. ανέβασε την τιμή – στόχο

tags :
Goldman: Σύσταση αγοράς για την Shell –Στα 85 δολ. ανέβασε την τιμή – στόχο

Σε υψηλό 7 μηνών η μετοχή – Πρόβλεψη για διπλασιασμό του TTF το καλοκαίρι

 

Οι μετοχές της Shell ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών στο Λονδίνο τη Δευτέρα, μετά την αναβάθμιση του γίγαντα πετρελαίου και φυσικού αερίου από αναλυτές της Goldman Sachs σε «αγορά» από «ουδέτερο».

«Πιστεύουμε ότι η εταιρεία διαθέτει τον υψηλότερο ποιοτικό συνδυασμό περιουσιακών στοιχείων στον τομέα, με κορυφαίες παγκόσμιες επιχειρήσεις LNG και μάρκετινγκ και ισχυρή παρουσία χημικών», ανέφερε η Goldman, αυξάνοντας την τιμή στόχο 12 μηνών για τα ADR της εταιρείας στα 85 δολάρια από 74 δολάρια.

Οι αναλυτές βλέπουν «σημαντικά θετικά τη λειτουργική απόδοση τόσο στα περιουσιακά στοιχεία βαθέων υδάτων όσο και στα περιουσιακά στοιχεία LNG» και σημείωσαν επίσης ότι ο «ισχυρός» ισολογισμός της εταιρείας μπορεί να της επιτρέψει να πληρώσει περισσότερα από τα κέρδη της στις διανομές των μετόχων από άλλους στον κλάδο.

Η μετοχή της Shell διαπραγματεύεται κοντά σε υψηλό μετά την πανδημία, αφού η περσινή άνοδος των τιμών της ενέργειας την οδήγησε σε καθαρά κέρδη ρεκόρ σχεδόν 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αριθμός που ήταν περίπου 14% μπροστά από τις προβλέψεις της αγοράς.

Η εταιρεία προέβλεψε άλλη μια ισχυρή χρονιά, παρόλο που οι τιμές του φυσικού αερίου, ειδικότερα, ξεπέρασαν τα υψηλά του περασμένου έτους, καθώς ο ζεστός καιρός καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα εξασφάλισε ότι οι εκτεταμένοι φόβοι για δελτίο φυσικού αερίου στην Ευρώπη δεν υλοποιήθηκαν.

Φυσικό αέριο

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη διαπραγματεύονται σε χαμηλό 17 μηνών, καθώς η ήπειρος προετοιμάζεται να βγει από τη χειμερινή περίοδο θέρμανσης με εξαιρετικά υψηλά επίπεδα φυσικού αερίου ακόμα σε αποθήκευση.

Ωστόσο, οι αναλυτές της Goldman βλέπουν ότι το συμβόλαιο αναφοράς TTF διπλασιάζεται ξανά μέχρι το καλοκαίρι, καθώς η ανάγκη αναπλήρωσης αποθηκευτικού χώρου για τον ερχόμενο χειμώνα αλλάζει την εποχιακή δυναμική.

Βλέπουν επίσης τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου των ΗΠΑ ως υπερπωλημένα και εκτεθειμένα σε απότομη ανάκαμψη, καθώς οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αντικαθιστούν τον άνθρακα με αέριο στο μείγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Πετρέλαιο

Όσον αφορά το πετρέλαιο, η Goldman βλέπει τις τιμές του αργού στα 100 δολάρια ως πιθανές μέχρι το τέλος του έτους, καθώς η συνεχιζόμενη ανάκαμψη της ζήτησης στην Κίνα αλλάζει το διαρθρωτικό επίπεδο υποπροσφοράς στην παγκόσμια αγορά.

Μέχρι τις 04:40 ET (09:40 GMT), η μετοχή της Shell σημείωνε άνοδο 1,8% στο Λονδίνο, ξεπερνώντας τον δείκτη FTSE 100 που ήταν μόλις 0,9%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης