Η Κίνα ενέκρινε πέρυσι τη μεγαλύτερη επέκταση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα από το 2015, σύμφωνα με μια νέα έκθεση,που αναμεταδίδει το Reuters.
Η νέα αυτή έρευνα αποδεικνύει περίτρανα πως ο μεγαλύτερος παραγωγός εκπομπών στον κόσμο εξακολουθεί να βασίζεται σε ένα ορυκτό καύσιμο που οι επιστήμονες λένε ότι πρέπει να καταργηθεί γρήγορα για να αποφευχθούν οι χειρότερες συνέπειες μιας υπερθέρμανσης. Υπογραμμίζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο η Κίνα βρίσκεται σε αντίθεση με την παγκόσμια μετατόπιση από τις μορφές ενέργειας που εκπέμπουν αέρια θερμοκηπίου - και από τις δικές της δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών της.
Η ψυχρή λογική των αριθμών
Η βιασύνη για την κατασκευή νέων έργων με καύση άνθρακα σε ολόκληρη τη χώρα σήμαινε ότι οι αρχές χορήγησαν άδειες ισχύος 106 GW σε 82 τοποθεσίες το 2022, ο υψηλότερος αριθμός σε επτά χρόνια και τέσσερις φορές υψηλότερος από το 2021.
Αυτό είναι σύμφωνα με νέα έκθεση από το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (CREA), μια μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Φινλανδία, και το Global Energy Monitor, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που παρακολουθεί τις υποδομές ορυκτών καυσίμων.«Η ταχύτητα με την οποία προχώρησαν τα έργα μέσω της αδειοδότησης στην κατασκευή το 2022 ήταν εκπληκτική, με πολλά έργα να ξεφυτρώνουν, να λαμβάνουν άδειες, να λαμβάνουν χρηματοδότηση και να ανοίγουν προφανώς μέσα σε λίγους μήνες», δήλωσε η Flora Champenois, ερευνήτρια στο GEM.
Οι πράξεις
Όλα αυτά τα έργα δεν είναι απαραίτητο ότι θα υλοποιηθούν, αλλά οι τοπικές κυβερνήσεις βρίσκονται σε αυτή την κατεύθυνση, με projects συνολικής ισχύος 50 GW κατασκευής να είναι σε εξέλιξη.
Ήδη υπεύθυνες για περίπου το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής και κατανάλωσης άνθρακα, οι νέες εγκαταστάσεις στην Κίνα ισοδυναμούν με περίπου έξι φορές την ποσότητα της συνολικής χωρητικότητας άνθρακα που προστίθεται στον υπόλοιπο κόσμο.
Όλα αυτά βέβαια έρχονται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις του Κινέζου προέδρου Xi Jinping, περί ηγεσίας της χώρας του στο Κλίμα. Η χώρα δεσμεύτηκε να σταματήσει την κατασκευή σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στο εξωτερικό. Τεράστιες εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών και ηλιακών πάνελ ( 125 GW πέρυσι ) καθώς και η αυξανόμενη υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων ενίσχυσαν την αίσθηση ότι το Πεκίνο έχει δεσμευτεί να υιοθετήσει τεχνολογίες μείωσης του άνθρακα.
Ωστόσο, η «αδυναμία» της χώρας στον άνθρακα είναι δεδομένη. Ο Xi είπε ότι η χώρα θα αρχίσει να «σταδιακά μειώνει» την κατανάλωση άνθρακα από το 2026 και μετά, αλλά δεν είπε πότε θα σταματήσουν οι νέες κατασκευές.
Οι εξηγήσεις
Tα κύρια εμπόδια για την ταχύτερη πορεία της Κίνας προς την κορύφωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι εγχώρια. Οι επαναλαμβανόμενες ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας και οι ταραχώδεις παγκόσμιες αγορές ενέργειας που προκλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν εντείνει τις μακροχρόνιες ανησυχίες της κινεζικής κυβέρνησης σχετικά με την ανάγκη για ασφαλείς, αξιόπιστες πηγές ενέργειας.
Και μετά υπάρχει το πρόβλημα της παραγωγής αρκετής ηλεκτρικής ενέργειας για να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες απαιτήσεις 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων που κατά μέσο όρο χρησιμοποιούν μόνο περίπου το 40% από αυτό που χρησιμοποιεί ένας κάτοικος των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η ηγεσία της Κίνας θεωρεί τον άνθρακα απαραίτητο για τον ενεργειακό εφοδιασμό.
Η κατασκευή σταθμών ηλεκτροπαραγωγής είναι επίσης ένας τρόπος για τις τοπικές κυβερνήσεις να δώσουν βραχυπρόθεσμη ώθηση στην οικονομία δημιουργώντας θέσεις εργασίας, ακόμα κι αν τα έργα είναι απίθανο να αποφέρουν χρήματα μακροπρόθεσμα.
www.worldenergynews.gr