Αναλύσεις

Τα σενάρια που εξετάζει το Μαξίμου για τη συμφωνία, ο «λαγός» Πάνος Σκουρλέτης και οι πρόωρες εκλογές

Τα σενάρια που εξετάζει το Μαξίμου για τη συμφωνία, ο «λαγός» Πάνος Σκουρλέτης και οι πρόωρες εκλογές
Σε βελτίωση της συμφωνίας και υποχώρηση του ΔΝΤ ελπίζει η κυβέρνηση
Το «κάλεσμα» από τα ερτζιανά του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, στα κόμματα της Αντιπολίτευσης, να υπερψηφίσουν τη συμφωνία, που θα φέρει η κυβέρνηση για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, μόνο τυχαίο δεν ήταν και υποκρύπτει ένα πλούσιο παρασκήνιο με συγκεκριμένες πολιτικές, εσωκομματικές επικοινωνιακές στοχεύσεις.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, οι συσκέψεις του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο είναι συνεχείς και πολύωρες, ωστόσο δε φαίνεται να βρίσκονται προτάσεις για «θετικά αντίμετρα», που να γίνονται αποδεκτά από τους δανειστές, οι οποίοι επιμένουν σε νέες οριζόντιες περικοπές συντάξεων, ομαδικές απολύσεις κ.α..
«Επειδή τα μέτρα αφορούν στο 2019 και μετά υπάρχει ανάγκη να ψηφιστούν από μια ευρύτατη πλειοψηφία εντός της Βουλής», είπε ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος για πολλούς εκτιμάται ότι λειτούργησε ως… λαγός.
Δηλαδή, αποκάλυψε ένα σενάριο για να καεί.
Η υπερψήφιση επώδυνων μέτρων από ευρύτερες ή ενισχυμένες πλειοψηφίες εντός της Βουλής είναι ένα από τα αιτήματα που πάγια βάζει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το ΔΝΤ, ενώ και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δε φαίνεται να φέρνουν κάποια αντίρρηση.
Με δεδομένη τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, και κυρίως της Νέας Δημοκρατίας, να μην τείνουν «χείρα βοήθειας» και να μην βάλουν πλάτη στα δύσκολα στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία διαθέτει οριακή πλειοψηφίας, μόλις 153 βουλευτών, στο Μέγαρο Μαξίμου, μέσω του Πάνου Σκουρλέτη, «τα είπαν στη νύφη για να τα ακούσει η πεθερά».
Εν προκείμενω «νύφη» είναι η Νέα Δημοκρατία και «πεθερά» το ΔΝΤ.
Όμως, η συγκεκριμένη πρόταση δεν αποτελεί έναν κυβερνητικό προβληματισμό των τελευταίων τριών ημερών.
Ήδη από τις ημέρες που το κουαρτέτο των θεσμών βρισκόταν στην Αθήνα και το οικονομικό επιτελείο διαμόρφωνε την συνολική εικόνα του δύσκολου, επώδυνου και πολιτικά σχεδόν «μη διαχειρίσιμου συμβιβασμού» στο Μέγαρο Μαξίμου έγιναν δεύτερες σκέψεις.
Οι σκέψεις αυτές αφορούσαν στο ενδεχόμενο σοβαρών απωλειών από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, κατά την κρίσιμη ψηφοφορία των μέτρων, με αποτέλεσμα ακόμα και την απώλεια δεδηλωμένης.
Επιπλέον, στο κυβερνητικό επιτελείο υπήρξε εισήγηση να ζητηθεί η θετική ψήφος και άλλων κομμάτων, ώστε να επιμεριστεί η «πολιτική φθορά» και το πολιτικό κόστος της συμφωνίας και να μην είναι μόνο η κυβέρνηση της Αριστεράς εκείνη που θα έχει υπογράψει μέτρα, όπως η νέα μείωση συντάξεων.

"Ηρωϊκή" έξοδος με εκλογές;

Μάλιστα, πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των ΑΝΕΛ υποστηρίζουν ότι αν το ΔΝΤ και το Βερολίνο επιμείνουν στα εκβιαστικά διλλήματα και την επιβολή νέων μέτρων, που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω φτωχοποίηση της κοινωνίας και θα συρρικνώσουν ακόμα περισσότερο τα εισοδήματα των μικρομεσαίων, χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, η μόνη λύση είναι η «ηρωική έξοδος» με προσφυγή στις κάλπες.
Το επιχείρημα όσων το εισηγούνται δεν είναι άλλο από το «να σώσουμε οτιδήποτε αν σώζεται», την ώρα που όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το κυβερνών κόμμα να κατακρημνίζεται και τον κυβερνητικό εταίρο να μένει εκτός Βουλής.
Μάλιστα, ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης, σε κυβερνητική σύσκεψη, έθεσε ευθέως το θέμα, προτείνοντας να υπερψηφιστεί η επώδυνη συμφωνία με αυξημένη πλειοψηφία.
Διαφορετικά, όπως φέρεται να είπε, αν η συμφωνία «ξεβάφει τις κόκκινες γραμμές» και δίνει χαριστική βολή στις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, που ήδη έχουν «ξηλωθεί» από τους δανειστές, η μόνη λύση θα είναι η «καταγγελία των δανειστών» και οι κάλπες.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός και το στενό του επιτελείο έχουν εντελώς διαφορετική γνώμη, καθώς ποντάρουν στη βελτίωση της συμφωνίας και την υποχώρηση του ΔΝΤ, αλλά και τις πολιτικές επαφές που θα έχει τις προσεχείς ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης