Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (Ο.Κ.Ε.), σε συνέχεια της αξιολόγησης των επιπτώσεων από τις διαδοχικές κρίσεις που έχουν εκδηλωθεί την τελευταία πενταετία (πανδημία, κλιματική αλλαγή), διαμόρφωσε ένα πλαίσιο οργανωμένου κοινωνικού διαλόγου με τα Μέλη της για να διερευνήσει τις πτυχές της ενεργειακής κρίσης, να αναλύσει τις επιδράσεις της στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή και να προτείνει πολιτικές και λύσεις για την άμβλυνση των δυσμενών συνεπειών της σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η Γνώμη Πρωτοβουλίας της Ο.Κ.Ε. αποσκοπεί στην ανάδειξη των κυριότερων συνεπειών της πρόσφατης ενεργειακής κρίσης, η οποία έχει σοβαρές διαρθρωτικές επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία τόσο σε επίπεδο ανόδου τιμών και πληθωρισμού, όσο και σε επίπεδο εισοδηματικής φτώχειας και πρόσβασης σε φθηνή ενέργεια. Οι νέες συνθήκες διαμορφώνουν ένα ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και απειλούν τη βιωσιμότητα και την ύπαρξη της ελληνικής βιομηχανίας.
Η ανάγκη γρήγορης και αποτελεσματικής μετάβασης σε ένα μοντέλο πράσινης κλιματικά ουδέτερης οικονομίας έχει επιπρόσθετα επιφέρει μείζονες διαρθρωτικές αλλαγές που αφορούν την τοπική επιχειρηματικότητα, την απασχόληση και τη διάδοση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας.
Μέσα από τη μελέτη και ανάλυση των δεδομένων και των επιπτώσεων από την ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, η Ο.Κ.Ε. καταλήγει σε μία σειρά προτάσεων που αναφέρονται στην ανάγκη άσκησης μιας πιο ενεργούς πολιτικής στον τομέα της ενέργειας με έμφαση στην επίτευξη της αυτάρκειας, της απεξάρτησης από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, της διαμόρφωσης ενός διαφανούς συστήματος τιμολόγησης, εμπορίας και διάθεσης και της προστασίας των ευάλωτων στρωμάτων από τον κίνδυνο της ενεργειακής φτώχειας.
Εστιάζοντας στα σημαντικότερα συμπεράσματα της Γνώμης Πρωτοβουλίας της Ο.Κ.Ε., θα μπορούσαμε να αναδείξουμε τις εξής κατευθύνσεις στρατηγικού χαρακτήρα:
v Εξασφάλιση μέγιστης ενεργειακής αυτάρκειας για τη χώρα με γνώμονα την ενεργειακή ασφάλεια, με έμφαση στις ευαίσθητες υποδομές και την περιφερειακή κάλυψη πληθυσμών και επιχειρήσεων.
v Προώθηση δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας σε όλο το φάσμα οικονομικής και κοινωνικής ζωής, στο δημόσιο, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
v Βελτιστοποίηση των δυνατοτήτων αποθήκευσης ενέργειας και διεύρυνσης των ενεργειακών αποθεμάτων.
v Αντιμετώπιση του προβλήματος της ενεργειακής φτώχειας που διαπερνά ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και των μικρών επιχειρήσεων.
v Πλήρη ανάπτυξη των δικτύων διασύνδεσης για την αξιοποίηση των μικρών και μεγάλων επενδύσεων σε ΑΠΕ.
Τα παραπάνω ζητήματα θα αποτελέσουν ειδική διακριτή ενότητα διαβούλευσης και διαλόγου με ομόλογους φορείς και εταίρους στο πλαίσιο της διεθνούς Διάσκεψης που διοργανώνει η Ο.Κ.Ε. στις 20 Μαρτίου 2023, στη Θεσσαλονίκη, με θέμα την ενδυνάμωση της συνεργασίας των Οικονομικών και Κοινωνικών Συμβουλίων και παρόμοιων θεσμών και την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ΝΑ Ευρώπη (ενεργειακή κρίση, οικονομική συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, θεσμική και περιφερειακή ολοκλήρωση).
Επισυνάπτεται η Γνώμη Πρωτοβουλίας της Ο.Κ.Ε. για την ενέργεια και την ενεργειακή κρίση.
Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά
www.worldenergynews.gr