Ενέργεια

Glencore: Επιστροφή 7 δισ. δολ. στους μετόχους μέσω μερίσματος

Glencore: Επιστροφή 7 δισ. δολ. στους μετόχους μέσω μερίσματος
Τα κέρδη από βασικές δραστηριότητες της Glencore κατέγραψαν αύξηση 60% στο ποσό-ρεκόρ των 34,1 δισ. δολ

Η Glencore εξετάζει την επιστροφή μερίσματος ύψους 7,1 δις. δολ. στους μετόχους, δεδομένου ότι κατέγραψε υψηλή κερδοφορία το 2022, λόγω της εκτίναξης των τιμών ενέργειας. Ο ελβετικός οίκος ορυχείων και εμπορικών συναλλαγών ενισχύθηκε σημαντικά από την υψηλή και ασταθή χρονιά στις τιμές των commodities.

Ειδικότερα, το κόστος για τις πρώτες ύλες και τα μέταλλα εκτινάχθηκε κατά τη διάρκεια της 12μηνης περιόδου, εν μέρει λόγω του ξεσπάσματος του πολέμου στην Ουκρανία και των περιορισμών στην αλυσίδα εφοδιασμού που απορρέουν από τους αυστηρούς κανόνες COVID-19 στην Κίνα.

Η «συμβολή» του πολέμου

Παράλληλα, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε μια από τις μεγαλύτερες εξάρσεις στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας στην πρόσφατη ιστορία σύμφωνα με την Glencore. Τα κέρδη από βασικές δραστηριότητες της Glencore κατέγραψαν αύξηση 60% στο ποσό-ρεκόρ των 34,1 δισ. δολ., με τα 18,6 δισ. να αφορούν τη δραστηριότητα στο πεδίο της ενέργειας, που περιλαμβάνει και τον άνθρακα.

Με το χρέος της να είναι πλέον σχεδόν μηδενικό, η Glencore ανακοίνωσε διανομή μερίσματος ύψους 5,1 δισ. δολ. στους μετόχους της, σε συνδυασμό με εφάπαξ πληρωμή 500 εκατ. δολ. και πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών συνολικού ύψους 1,5 δισ. δολ.

Τέλος, από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος Gary Nagle πρόσθεσε ότι η Glencore έχει «στερεά θεμέλια» για να ξεκινήσει το τρέχον οικονομικό της έτος, αλλά επισήμανε τις παρατεινόμενες «βραχυπρόθεσμες προκλήσεις».

«Οι υψηλοί ρυθμοί πληθωρισμού και οι σχετικές αυστηρότερες νομισματικές συνθήκες παρουσιάζουν κάποιο κίνδυνο για τις οικονομικές προοπτικές το 2023. Ωστόσο, η επαναλειτουργία της Κίνας, σε συνδυασμό με την παγκόσμια εστίαση στην ενεργειακή ασφάλεια και την απαλλαγή από τον άνθρακα, σημαίνει ότι η ζήτηση για πολλά από τα προϊόντα μας είναι πιθανό να παραμείνει ανοδική», δήλωσε χαρακτηριστικά.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης