Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΔΕΔΑ: Επενδύσεις 378 εκατ την περίοδο 2023-27 - Που θα υπάρξουν οι μεγαλύτερες αυξήσεις και που μειώσεις στις χρεώσεις

ΔΕΔΑ: Επενδύσεις 378 εκατ την περίοδο 2023-27 - Που θα υπάρξουν οι μεγαλύτερες αυξήσεις και που μειώσεις στις χρεώσεις
Οι επεμδύσεις  επιχορηγούνται από το ΕΣΠΑ και το ΠΔΕ με το ποσό των 137.663.581 ευρώ

Υψηλές επενδύσεις αλλά και πολύ μεγάλες αυξήσεις που φθάνουν ακόμη και το 90%, τόσο στις χρεώσεις ενέργειας, όσο και στις χρεώσεις δυναμικότητας, προβλέπει το αναπτυξιακό πρόγραμμα 2023-2027 της ΔΕΔΑ. Πρόκειται για την εταιρία διαχείρισης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου σε όλη τη χώρα πλην της Αττικής και της Θεσσαλονίκης Θεσσαλίας, η οποία αποτελεί θυγατρική της ΔΕΠΑ Υποδομών ιδιοκτησίας της Italgas.

Το αναπτυξιακό πρόγραμμα της εταιρίας που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τη ΡΑΕ προβλέπει επενδύσεις ύψους 378,282 εκατ. οι οποίες μάλιστα επιχορηγούνται από το ΕΣΠΑ και το ΠΔΕ με το ποσό των 137.663.581 ευρώ. Για το πρώτο έτος του προγράμματος (2023) οι επενδύσεις υπολογίζονται σε 116,315 εκατ. ευρώ, για το 2024 σε 160,205 εκατ. ευρώ, για το 2025 σε 45,113 εκατ. ευρώ, για το 2026 σε 39,340 εκατ. ευρώ και για το 2027 σε 17,310 εκατ ευρώ.


Βιομεθάνιο - Υδρογόνο και Επιστολή ΔΕΗ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει πιλοτικές επενδύσεις διανομής βιομεθανίου και υδρογόνου. Σε ότι αφορά το βιομεθάνιο το πιλοτικό σχέδιο αφορά το Δήμο Αλεξάνδρειας, ενώ δεν διευκρινίζεται που θα δημιουργηθεί το «χωριό υδρογόνου» που θέλει να μελετήσει η εταιρία.
Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι η ΔΕΗ στην επιστολή που κατέθεσε στη ΡΑΕ για το προηγούμενο πρόγραμμα της ΔΕΔΑ της περιόδου 2022-2026, σημειώνει ότι μια εταιρία με ρυθμιζόμενη δραστηριότητα και ως κε τούτου αμοιβή, όπως η διαχείριση δικτύου διανομής, δεν θα πρέπει να αναπτύσσει ανταγωνιστικές δραστηριότητες όπως το υδρογόνο ή άλλα ανανεώσιμα αέρια.


Επενδύσεις στο δίκτυο και αύξηση χρεώσεων

Πάντως η ΔΕΔΑ σχεδιάζει και τη δημιουργία σταθμών LNG και CNG καθώς και τη διενέργεια μελετών για ενδεχόμενη ανάπτυξη νέων δικτύων διανομής στην Κρήτη και σε νησιά του Βόρειου και Νότιου Αιγαίου όπως η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος και η Ρόδος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των τελικών πελατών της ΔΕΔΑ που ανέρχονται σήμερα σε 2.412 προβλέπεται ότι το 2027 θα φθάσουν τις 99.170. Η δε κατανάλωση φυσικού αερίου που το Σεπτέμβριο του 2022 ήταν 1.853.455 MWh, θα φθάσει το 2027 σε 4.761.205 MWh.

Πάντως για την επίτευξη αυτών των στόχων η ΔΕΔΑ προβλέπει τεράστια αύξηση στα τέλη χρήσης δικτύου αλλά και στις χρεώσεις ενέργειας.
Είναι χαρακτηριστικό πως σε ότι αφορά τις χρεώσεις ενέργειας στο δίκτυο διανομής Στερεάς Ελλάδας η αύξηση στο σύνολο της περιόδου είναι 17% για τους οικιακούς καταναλωτές, και 14% για τους εμπορικούς καταναλωτές. Για τους βιομηχανικούς καταναλωτές προβλέπεται μείωση 17%. Σε ότι αφορά τις χρεώσεις δυναμικότητας οι αυξήσεις για τους οικιακούς καταναλωτές είναι 16%, για τους εμπορικούς 13%, ενώ για τους βιομηχανικούς προβλέπεται μείωση 18%.

Οι χρεώσεις ενέργειας στο δίκτυο διανομής Κεντρικής Μακεδονίας, στο σύνολο της περιόδου, αυξάνονται κατά 41% για τους οικιακούς καταναλωτές και κατά 55% για τους εμπορικούς, ενώ για τους βιομηχανικούς καταναλωτές μειώνονται κατά 11%. Οι χρεώσεις δυναμικότητας αυξάνονται για το σύνολο των καταναλωτών και συγκεκριμένα για τους οικιακούς 51%, για τους εμπορικούς 45% και για τους βιομηχανικούς 19%.


Αυξήσεις αλλά και μειώσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα

Οι χρεώσεις ενέργειας για το δίκτυο διανομής Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης αυξάνονται κατά 56% για τους οικιακούς και κατά 12% για τους εμπορικούς καταναλωτές, ενώ μειώνονται κατά 10% για τους βιομηχανικούς καταναλωτές. Οι χρεώσεις δυναμικότητας αυξάνονται κατά 91% για τους οικιακούς, κατά 75% για τους εμπορικούς, ενώ μειώνονται κατά 3% για τους βιομηχανικούς καταναλωτές.
Σε ότι αφορά τι χρεώσεις ενέργειας στο δίκτυο διανομής Πελοποννήσου στο οποίο επί του παρόντος δεν εξυπηρετούνται οικιακοί και εμπορικού καταναλωτές αλλά θα αποκτήσουν φυσικό αέριο στο μέλλον, καταγράφεται μείωση 24% για τη βιομηχανική κατανάλωση, ενώ μειώνεται και κατά 32% η χρέωση δυναμικότητας για τους ίδιους καταναλωτές.

Στη Δυτική Μακεδονία η χρέωση ενέργειας μειώνεται κατά 16% για τους οικιακούς καταναλωτές και κατά 11% για τους εμπορικούς, ενώ αυξάνεται κατά 33% για τους βιομηχανικούς καταναλωτές. Σημειώνεται ότι βασικός βιομηχανικός καταναλωτής φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία είναι η ΔΕΗ. Σε ότι αφορά τη χρέωση δυναμικότητας αυτή μειώνεται σε όλες τις κατηγορίες των καταναλωτών και συγκεκριμένα κατά 28% για τους οικιακούς, κατά 35% για τους εμπορικούς και κατά 39% για τους βιομηχανικούς.

Στη Δυτική Ελλάδα επίσης καταγράφεται αύξηση των τιμολογίων χρέωσης ενέργειας για βιομηχανική κατανάλωση κατά 19% και για οικιακή κατανάλωσή κατά 7%. Μείωση κατά 24% καταγράφεται στα τιμολόγια εμπορικής κατανάλωσης. Σε ότι αφορά τη χρέωση δυναμικότητας μειώνεται κατά 25% στους οικιακούς καταναλωτές και κατά 12% στους εμπορικούς, ενώ αυξάνεται κατά 40% για τους βιομηχανικούς καταναλωτές.
Τέλος σε ότι αφορά το δίκτυο διανομής της Ηπείρου η χρέωση ενέργειας αυξάνεται κατά 28% για τους οικιακούς, κατά 21% για τους εμπορικούς και κατά 82% για τους βιομηχανικούς. Η δε χρέωση δυναμικότητας επίσης αυξάνεται σε όλες τις κατηγορίες και συγκεκριμένα κατά 32% για τους οικιακούς καταναλωτές, κατά 29% για τους εμπορικούς και κατά 5% για τους βιομηχανικούς καταναλωτές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης