Ενέργεια

Προμηθευτές: Ανησυχία για επισφάλειες 200 εκατ. ευρώ από τον έλεγχο των επιδοτήσεων μέχρι 35 kVA

Προμηθευτές: Ανησυχία για επισφάλειες 200 εκατ. ευρώ από τον έλεγχο των επιδοτήσεων μέχρι 35 kVA
Oι προμηθευτές καλούνται σήμερα να ελέγξουν εάν νομίμως χορηγούνται οι επιδοτήσεις γεγονός που τους φέρνει αντιμέτωπους με τους πελάτες τους και ταυτόχρονα καλούνται να ανακτήσουν τυχόν υπερβάλλοντα ποσά

Σε περίπου 200 εκατ. ευρώ ανεβάζουν κύκλοι της αγοράς την επιβάρυνση των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της περίφημης υπουργικής απόφασης για τον έλεγχο της νομιμότητας των επιδοτήσεων σε εμπορικούς και αγροτικούς καταναλωτές με ισχύ παροχής έως 35 kVA.
Οι ίδιοι κύκλοι εμφανίζονται πλήρως απογοητευμένοι όσον αφορά την στάση της κυβέρνησης και των συναρμόδιων υπουργείων (Ενέργειας και Οικονομικών) απέναντι στο πρόβλημα και θεωρούν ότι η όλη υπόθεση θα καταλήξει στα δικαστήρια όπου οι προμηθευτές θα πρέπει να διεκδικήσουν τα χρήματα τους από το Δημόσιο για να τους επιστραφούν μετά από χρόνια.

Η υπουργική απόφαση που δημιουργεί το πρόβλημα και η οποία εκδόθηκε στο τέλος Δεκεμβρίου του 2022, προβλέπει ότι η επιδότηση στους εμπορικούς καταναλωτές δεν χορηγείται, αν οι δικαιούχοι δεν υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στον προμηθευτή τους αναφορικά με τη νομιμότητα λήψης της κρατικής επιδότησης.
Αυτό συνέβη διότι οι επιδοτήσεις τελούσαν υπό την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία ήρθε τον Φθινόπωρο, ενώ η παροχή των επιδοτήσεων άρχισε από τον περασμένο Απρίλιο και μάλιστα αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2022.
Η έγκριση και η ΚΥΑ που ακολούθησε θέτουν ζητήματα κρατικών ενισχύσεων.

Περιμένοντας το ΤΕΜ

Έτσι οι προμηθευτές καλούνται σήμερα να ελέγξουν εάν νομίμως χορηγούνται οι επιδοτήσεις, γεγονός που τους φέρνει αντιμέτωπους με τους πελάτες τους και ταυτόχρονα καλούνται να ανακτήσουν τυχόν υπερβάλλοντα ποσά από τον δικαιούχο καταναλωτή.
Αποτέλεσμα είναι η συντριπτική πλειοψηφία των προμηθευτών να έχει ήδη χορηγήσει, και ουσιαστικά χρηματοδοτήσει, τις πρόσθετες επιδοτήσεις σωρεύοντας τεράστια ποσά που θα πρέπει να τους καταβληθούν από το ΤΕΜ. Ποσά που πλέον καθίστανται επισφαλή ως προς την είσπραξή τους ακριβώς εξαιτίας της συγκεκριμένης προϋπόθεσης.

Με βάση αυτά τα δεδομένα οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας εκτιμάται ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με τεράστιες επισφάλειες οι μεγαλύτερες από τις οποίες αφορούν τη ΔΕΗ, αλλά είναι σημαντικές και για τους υπόλοιπους προμηθευτές. Στο σύνολο τους υπολογίζεται ότι οι επισφάλειες αυτές φθάνουν τα 200 εκατ. ευρώ και μάλιστα για κάποιες ιδιωτικές εταιρίες αναλόγως με την έκθεση τους στη συγκεκριμένη κατηγορία καταναλωτών μπορεί να φθάνουν τα 30 και 40 εκατ ευρώ.
Οι επιχειρήσεις του κλάδου κάνουν λόγο για μεγάλη αιμορραγία εσόδων καθώς οι επιδοτήσεις ξεκίνησαν να χορηγούνται από τον περασμένο Απρίλιο και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από τον Ιανουάριο χωρίς όμως το υπουργείο να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο της ρύθμισης με τις Βρυξέλλες.


Η φορολόγηση της ηλεκτροπαραγωγής επιβαρύνει τον καταναλωτή

Πέραν αυτού η αγορά συνεχίζει να αντιμετωπίζει το πρόβλημα της φορολόγησης του φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή με το ποσό των 10 ευρώ/MWh στο οποίο έχουν προστεθεί και επιπλέον 2,5 ευρώ/MWh που είναι τα τέλη ασφάλειας εφοδιασμού. Όπως αναφέρουν πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, τα ποσά αυτά μεταφράζονται σε επιβάρυνση της τάξης των 30 ευρώ/MWh για τον τελικό καταναλωτή και όσο και αν πιέζει η κυβέρνηση για την αποκλιμάκωση των τελικών τιμών του ρεύματος, όταν συνεχίζουν να υφίστανται τέτοιου είδους επιβαρύνσεις, τα τιμολόγια δεν είναι δυνατόν να αποκλιμακωθούν.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι με τιμή φυσικού αερίου στα 60 ευρώ/MWh η επιβάρυνση αυτή είναι σημαντική και δεν μπορεί να συνεχιστεί στο άπειρο.
Σε ότι αφορά τις εξελίξεις του 2023 εκτιμάται ότι θα είναι άλλο ένα έτος αβεβαιότητας.

Μπορεί η ενεργειακή κρίση να δείχνει ότι αποκλιμακώνεται, όμως δεν θα λήξει πριν τη λήξη του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας.
Μάλιστα οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι πολύ σύντομά μετά τη λήξη του πολέμου θα αρχίσει και πάλι η σύναψη συμβολαίων προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία και η επαναλειτουργία των αγωγών.
Αυτό θα οδηγήσει σε ένα νέο σημείο ισορροπίας το οποίο πάντως επί του παρόντος δεν διαφαίνεται.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης