Τελευταία Νέα

EPG: Μια "νήσος υπεράκτιας αιολικής" στη Μ. Θάλασσα, βέλτιστη επιλογή για Ρουμανία, Βουλγαρία

EPG: Μια
Μια μελέτη δεξαμενής σκέψης προτείνει τη δημιουργία τεχνητής νήσου υπεράκτιας αιολικής ενέργειας δυναμικότητας 3 GW στη Μαύρη Θάλασσα σύμφωνα με το Recharge

Η κατασκευή ενός τεχνητού νησιού υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη Μαύρη Θάλασσα θα αντιπροσώπευε τη «βέλτιστη επιλογή μέχρι το 2030» για τη συσσώρευση ενέργειας από την εκμετάλλευση υπεράκτιων αιολικών πάρκων για τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, ανέφερε σε μελέτη της, η δεξαμενή σκέψης Energy Policy Group (EPG) που εδρεύει στο Βουκουρέστι στην οποία αναφέρεται το Recharge.
Το ενεργειακό νησί θα συγκέντρωνε 3 GW υπεράκτιας αιολικής δυναμικότητας από καθεμία από τις δύο χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως πρότεινε η μελέτη «Offshore wind – Ο καταλύτης απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα της Ρουμανίας».

Μια επιλογή ενεργειακών νήσων θα ήταν ιδανική τόσο από την άποψη της ενεργειακής ασφάλειας, όσο και από την άποψη του κόστους, το οποίο υπολογίστηκε σε 8,4 δισ. ευρώ.
Η ιδέα των τεχνητών νησιών ενέργειας για τη συγκέντρωση πολλών υπεράκτιων αιολικών πάρκων – και πιθανώς συνδυασμού τους με άλλα ενεργειακά χαρακτηριστικά, όπως η πράσινη παραγωγή υδρογόνου επί τόπου – έχει μέχρι στιγμής επιδιωχθεί μόνο στη βόρεια Ευρώπη, όπου η Δανία και το Βέλγιο βρίσκονται σε αγώνα δρόμου για την κατασκευή του πρώτου ενεργειακού νησιού της Βόρειας Θάλασσας ακόμα και ως το τέλος αυτής της δεκαετίας.

Η EPG είχε ξεκινήσει τη μελέτη της πριν από ένα χρόνο, συγκεντρώνοντας εκπροσώπους του ρουμανικού κοινοβουλίου, με τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας (ANRE), τον διαχειριστή συστήματος μεταφοράς (Transelectrica), τις επιχειρήσεις, την κοινωνία των πολιτών και τα μέσα ενημέρωσης.
Για να επιτευχθεί η κλιματική ουδετερότητα στη Ρουμανία μέχρι τα μέσα του αιώνα, η χώρα θα πρέπει να αναπτύξει 15 GW αιολικής ισχύος στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία θα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 40% της παραγωγής ενέργειας της, δήλωσε η EPG.

Προκειμένου να εγκατασταθεί ένα πρώτο έργο 3GW έως το 2030, η χώρα θα πρέπει να πιέσει για την υιοθέτηση ενός νόμου για τις υπεράκτιες περιοχές που θα καθορίζει το νομοθετικό πλαίσιο για την αιολική ενέργεια στη θάλασσα, να αναπτύξει ένα σχέδιο ανάπτυξης του θαλάσσιου χώρου που θα προσδιορίζει τις καλύτερες περιοχές για υπεράκτια αιολική ενέργεια και κλείσιμο συμφωνίας εταιρικής σχέσης με τη Βουλγαρία για περιφερειακή συνεργασία προκειμένου να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας.

Το think tank προτείνει τη χρήση Συμβάσεων Διαφορών (CfDs) για την υποστήριξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, προκειμένου να προσελκύσουν επενδυτές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης