Σε αναθεώρηση του δεκαετούς αναπτυξιακού προγράμματος του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, ΕΣΜΑ προχωράει ο ΔΕΣΦΑ προκειμένου να ενισχυθεί η δυναμικότητά του σε επίπεδα που να μπορούν να υποστηρίξουν την μεταφορά των πρόσθετων ποσοτήτων αερίου για την λειτουργία νέων υποδομών. Σε προτεραιότητα μπαίνουν επενδύσεις για την ενίσχυση του τμήματος του αγωγού από τη Θεσσαλονίκη έως και την Αλεξανδρούπολη και τμήμα στην περιοχή της Κορίνθου, που συνδέονται με την λειτουργία της νέας μονάδας φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης και του FSRU «Διώρυγα Gas» αντίστοιχα.
Η μονάδα, ισχύος 840 MW και με συντελεστή απόδοσης 63% που σχεδίασε η Damco Energy (Ομιλος Κοπελούζου) και η οποία θα κατασκευαστεί τελικά με την συμμετοχή και της ΔΕΗ (51%) και της ΔΕΠΑ (29%) με βάση τον προγραμματισμό, θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025. Το Σάββατο 14 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθούν στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης τα εγκαίνια έναρξης της κατασκευής της, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Οι υποδομές για την Διώρυγα Gas
Επενδύσεις αναβάθμισης θα χρειαστεί, σύμφωνα με το ΔΕΣΦΑ και το τμήμα του αγωγού στην περιοχή της Κορίνθου για να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στη σύνδεση και λειτουργία του FSRU «Διώρυγα Gas», έργο που προωθεί η Motor Oil. Η αύξηση τη δυναμικότητας του συστήματος στα δύο αυτά τμήματα του αγωγού σημαίνει μεγάλες επενδύσεις οι οποίες, σύμφωνα με κύκλους του ΔΕΣΦΑ, θα πρέπει να υλοποιηθούν σε σύντομο χρονικό ορίζοντα για να συμπέσουν με την ολοκλήρωση των νέων υποδομών που καλούνται να εξυπηρετήσουν. Προκειμένου να προλάβει τους χρόνους, ο Διαχειριστής θα υποβάλλει στη ΡΑΕ προς έγκριση το αναθεωρημένο δεκαετές αναπτυξιακό σχέδιο που θα συμπεριλαμβάνει και τις συγκεκριμένες επενδύσεις.
Το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου θα πρέπει συνεχώς να αναβαθμίζεται καθώς η ζήτηση αερίου αυξάνεται όχι μόνο στην εσωτερική αγορά αλλά και για εξαγωγές, εξέλιξη που ενισχύει το ρόλο της χώρας ως ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή. Η ενεργειακή κρίση και η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της Ρεβυθούσας ανέδειξαν αυτό τον ρόλο κατά την διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, καθώς συνέβαλε στην υποκατάσταση των ρωσικών ροών αερίου στη Βουλγαρία αλλά σε σημαντικό βαθμό και στην αγορά της Ρουμανίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα μέσα στο πρώτο δεκάμηνο του 2022 βρέθηκε στις υψηλότερες θέσεις παγκοσμίως ως προς την αύξηση των εισαγωγών LNG έναντι του αντίστοιχου δεκάμηνου του 2021. Με φορτία μεγαλύτερα κατά περίπου 1 εκατ. μετρικούς τόνους το διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2022 έναντι τη αντίστοιχη περιόδου του 2021, η Ελλάδα βρέθηκε στη 12η θέση σε σύνολο 45 χωρών παγκοσμίως με τη μεγαλύτερη αύξηση εισαγωγών LNG. Είναι αξιοσημείωτη η αύξηση των εισαγωγών στη Ρεβυθούσα τον Δεκέμβριο, οι οποίες κάλυψαν το 72% (3,9 TWh) των συνολικών εισαγωγών της χώρας (5,5 TWh) καταγράφοντας ιστορικό ρεκόρ.
www.worldenergynews.gr