Ενέργεια

Wood Mackenzie: Τι φέρνει το νέο έτος στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου

Wood Mackenzie: Τι φέρνει το νέο έτος στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου

Συγχωνεύσεις, απανθρακοποίηση, στροφή στις ανανεώσιμες μεταξύ των βασικών κατευθύνσεων που αναμένονται

 

Το 2022 σημαδεύτηκε από μια παγκόσμια ενεργειακή κρίση και αστάθεια των τιμών. Το 2023 είναι ακόμα σε αχαρτογράφητη περιοχή, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διαμόρφωση νέων εξελίξεων στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αν και αυτό ξεκίνημα του νέου έτους θα προσφέρει νέες ευκαιρίες στους παίκτες πετρελαίου και φυσικού αερίου, αναμένεται επίσης να φέρει μια νέα σειρά προκλήσεων για την πλοήγηση της βιομηχανίας.

Η κρίση στην Ουκρανία έχει στρέψει όλα τα βλέμματα στην εξεύρεση μιας νέας ισορροπίας μεταξύ της ασφάλειας, της οικονομικής προσιτότητας και της βιωσιμότητας. Παρά το γεγονός ότι οι παίκτες πετρελαίου και φυσικού αερίου κλήθηκαν να παράσχουν περισσότερα και από τα δύο, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, η μακροπρόθεσμη επιθυμία παρέμεινε για μια ταχεία στροφή από τους υδρογονάνθρακες προς τις χαμηλές εκπομπές άνθρακα και τις πράσινες πηγές ενέργειας.

Η Wood Mackenzie, δημοσίευσε μια νέα έκθεση με τίτλο "Corporate oil and gas: 5 πράγματα που πρέπει να αναζητήσετε το 2023", περιγράφοντας βασικά θέματα που πρέπει να προσέξετε στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου φέτος. Προβλέπει ότι οι εταιρείες θα προσπαθήσουν να επανεξετάσουν τις στρατηγικές και να μετατοπίσουν την κατανομή κεφαλαίων, ενώ οι κυβερνήσεις αναμένεται να εξετάσουν απροσδόκητα κέρδη και κίνητρα, καθώς η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές αυξάνεται δυναμικά.

Η Wood Mackenzie επεσήμανε ότι το 2023 οι φορείς εκμετάλλευσης θα αλλάξουν τη δυναμική της κατανομής κεφαλαίων και θα αυξηθούν οι επενδύσεις για την απανθρακοποίηση με στροφή στις ανανεώσιμες πηγές και συνεχή αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Καθώς οι κυβερνήσεις εξετάζουν τους απροσδόκητους φόρους και η αλυσίδα εφοδιασμού προσπαθεί να επιτύχει υψηλότερα περιθώρια, το ρίσκο χώρας και ο πληθωρισμός κόστους έχουν επίσης ανέβει στην κορυφή της ατζέντας των μεγάλων ομίλων.

Τι περιμένουν για το 2023

Η Wood Mackenzie τόνισε ότι ο τομέας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα ολοκληρώσει σε μεγάλο βαθμό τη φάση απομόχλευσης του τρέχοντος κύκλου το 2023. Ενώ μια ελίτ εταιρειών θα στοχεύει σε μηδενικό καθαρό χρέος έως "αλεξίσφαιρους" ισολογισμούς, οι παίκτες με αυξημένες απαιτήσεις θα φτάσουν επίσης στη βέλτιστη κατάστασή τους ιδιαίτερα εάν το πετρέλαιο παραμένει πάνω από 80$/βαρέλι.

Ο Tom Ellacott, ανώτερος αντιπρόεδρος εταιρικού πετρελαίου και φυσικού αερίου για την Wood Mackenzie, παρατήρησε: «Θα μπορούσαμε να δούμε ένα έτος ρεκόρ για εξαγορές το 2023. Προβλέπουμε ότι 54 από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο θα δημιουργήσουν 400 δισεκατομμύρια δολάρια σε πλεονασματική ταμειακή ροή στα 95 $/βαρέλι. Με λιγότερα κεφάλαια για μείωση του χρέους, οι εξαγορές θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το ρεκόρ του 2022 που εκτιμάται σε 110 δισεκατομμυρία δολάρια.

«Οι μεγάλες εταιρείες και οι ανεξάρτητοι επενδυτές των ΗΠΑ έχουν επανεπενδύσει μόλις το 27% και το 35%, αντίστοιχα, της τρέχουσας ταμειακής τους ροής το 2022. Οι περισσότεροι θα προσπαθήσουν να αυξήσουν τα ποσοστά επανεπένδυσης για να διατηρήσουν ή να αναπτύξουν την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, την επιτάχυνση της απαλλαγής από τον άνθρακα και επέκταση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Φαίνεται επίσης πιθανή η μεγαλύτερη χρηματοδότηση συγχωνεύσεων και εξαγορών με μετρητά».

Η Wood Mackenzie υπογράμμισε ότι περισσότεροι φορείς εκμετάλλευσης θα στραφούν προς μια στρατηγική διπλής κατανομής κεφαλαίων για να επενδύσουν ή να επιστρέψουν μετρητά στους μετόχους. Περισσότεροι παίκτες θα σταθμίσουν επίσης την επέκταση των επενδύσεων, ενώ θα τηρούν πειθαρχημένα κριτήρια ελέγχου.

«Οι βασικοί ηγέτες πετρελαίου είναι σε θέση να αλλάξουν ταχύτητα σε υψηλό μονοψήφιο ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ των Διεθνών Εταιρειών Πετρελαίου. Για τις Εθνικές Εταιρείες Πετρελαίου (NOCs), η εστίαση στην εξασφάλιση νέου εφοδιασμού θα βρίσκεται στο επίκεντρο με τις αυξανόμενες επενδύσεις στην παροχή νέων ποσοτήτων προμηθειών πετρελαίου, φυσικού αερίου και LNG», πρόσθεσε ο Ellacott.


Πως θα γίνει η χρήση του cash flow: Σε απομόχλευση, επενδύσεις, μερίσματα και συγχωνεύσεις

13_153.JPG


Προτεραιότητα: Απανθρακοποίηση των περιουσιακών assets πετρελαίου και φυσικού αερίου

Σύμφωνα με την Wood Mackenzie, η απανθρακοποίηση των χαρτοφυλακίων πετρελαίου και φυσικού αερίου και η υπεύθυνη ανάπτυξη πόρων θα τεθούν στο επίκεντρο κατά τη διάρκεια του 2023, ωστόσο, η εταιρεία υπoβάθμισε την ανάγκη, ότι τα επίπεδα δραστηριότητας πρέπει να αυξηθούν, εάν πρόκειται να αποφευχθούν μελλοντικοί κλυδωνισμοί στην προσφορά.

Ο Fraser McKay, Επικεφαλής Ανάλυσης Upstream στη Wood Mackenzie, εξήγησε: «Οι δαπάνες για την ανάντη ανάπτυξη πρέπει να αυξηθούν. Όχι τόσο όσο νομίζουν οι περισσότεροι παρατηρητές. Η αναποτελεσματικότητα των αρχών της δεκαετίας του 2010 δεν είναι ούτε ευπρόσδεκτη ούτε αναγκαία. Αλλά το πού θα αναπτυχθούν οι επενδύσεις και από ποιον θα είναι ένα θέμα μεγάλης συζήτησης για το 2023. Οι φορείς εκμετάλλευσης θα αναζητήσουν το σημείο, όπου οι κοινωνικές επιταγές και τα φορολογικά κίνητρα ευθυγραμμίζονται με τα πλεονασματικά βαρέλια».

Επιπλέον, ο αριθμός των μεγάλων επενδύσεων –με μέγεθος άνω των 50 εκατομμυρίων barrels of oil equinelant– που ενδέχεται να λάβουν τελικές επενδυτικές αποφάσεις το 2023 θα παραμείνει σταθερός, με περίπου 30 μεγάλες επενδύσεις να βρίσκονται σε εξέλιξη. Η αναλύση εκτιμά ότι ο πληθωρισμός και οι κίνδυνοι ολοκλήρωσης επενδύσεων θα συνεχίσουν να αυξάνονται το 2023, με την αλυσίδα εφοδιασμού να διστάζει να προσθέσει χωρητικότητα έως ότου ο τομέας των υπηρεσιών πειστεί ότι η αύξηση της ζήτησης είναι εδώ για να μείνει.

Η Wood Mackenzie εξήγησε περαιτέρω ότι η χωρητικότητα θα αυξηθεί στην καλύτερη περίπτωση, με τις περισσότερες προσθήκες στο άκρο υψηλής τεχνολογίας της αγοράς. Αν και αυτό αναμένεται να είναι πιο αποτελεσματικό, η ανάλυση πιστεύει ότι δεν θα είναι χαμηλότερου κόστους.

Επιπλέον, οι κυβερνήσεις και οι NOC στις κύριες χώρες παραγωγής θα προσπαθήσουν να παντρέψουν τα διαπιστευτήρια χαμηλών εκπομπών άνθρακα με την αύξηση των επενδύσεων ανάντη το 2023. Καθώς οι διεθνείς φορείς θα πρέπει να επιδείξουν περαιτέρω μειώσεις των εκπομπών, η Wood Mackenzie προβλέπει ότι οι δαπάνες για την απανθρακοποίηση θα αυξηθούν με εστίαση στη μείωση των εκπομπών μεθανίου και στη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS).

«Οι φορείς εκμετάλλευσης θα σχεδιάσουν έργα ανάντη με συνδυασμό χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Οι εξελίξεις θα γίνονται όλο και πιο σύνθετες με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το υδρογόνο και τα έργα αντιστάθμισης για την εξισορρόπηση των εκπομπών. Μέχρι το τέλος του 2023, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους κύριους φορείς εκμετάλλευσης να επιβάλλουν κυρώσεις σε έργα χωρίς σχέδια μετριασμού των εκπομπών. Θα μπορούσε να είναι ένα σημείο καμπής στο μονοπάτι προς το Upstream 2.0», εξήγησε ο McKay.

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Βάσει της έκθεσης της Wood Mackenzie, οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου θα εισέλθουν σε μια διαφορετική φάση ανάπτυξης στην ενέργεια με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, με ούριους ανέμους την αυξανόμενη και συνεπή κρατική υποστήριξη – όπως ο νόμος μείωσης του πληθωρισμού των ΗΠΑ και το RepowerEU – να αντισταθμίζονται από τον αυξανόμενο ανταγωνισμό, τις προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας και τους περιορισμούς πρόσβασης στο δίκτυο.

«Οι μεγάλες εταιρείες θα δώσουν και πάλι τον ρυθμό. Οι ηγέτες όπως η TotalEnergies, η Shell και η BP μπορεί ακόμη και να επενδύσουν περισσότερα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από ορισμένες μεγάλες παραδοσιακές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Οι μεγάλες εταιρείες του ευρώ θα κλιμακώσουν τις συγχωνεύσεις και εξαγορές με τη δυνατότητα μετασχηματιστικών συναλλαγών », τόνισε ο Ellacott.

Επιπλέον, η έκθεση σημειώνει ότι οι ευρωπαϊκές μεγάλες εταιρείες θα δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στην εκτέλεση επενδύσεων το 2023, καθώς ωριμάζουν τα χαρτοφυλάκια τους για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο κίνδυνος καθυστερήσεων και υπερβάσεων κόστους θα αυξηθεί, αλλά η δραστηριότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα επεκταθεί σε περισσότερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, λέει η Wood Mackenzie.

«Αναμένουμε από τις αμερικανικές μεγάλες εταιρείες να διαδραματίσουν πιο ενεργό ρόλο σε χαμηλές εκπομπές άνθρακα, καθώς οι προϋπολογισμοί τους αυξάνονται και η επιχειρηματική ανάπτυξη σε CCS, ανανεώσιμες πηγές υδρογόνου και καύσιμα χαμηλών εκπομπών επιταχύνεται. Τα μοντέλα ενεργειακής μετάβασης των NOC θα διαμορφωθούν επίσης το 2023, όπως συνέβη με τις μεγάλες εταιρείες του ευρώ τη δεκαετία του 2010», κατέληξε ο Ellacott.

Εν τω μεταξύ, η έκθεση εξετάζει επίσης πώς οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου θα διαφοροποιηθούν γεωγραφικά, σε φυσικό αέριο και σε διαφορετικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων για να διαφοροποιεί την έκθεσή τους στον κίνδυνο. Επιπλέον, το πράσινο υδρογόνο θα πρέπει να ξεκαθαρίσει σε ένα κομβικό την διαφημιστική εκστρατεία από την πραγματικότητα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης