Ενέργεια

Γερμανία: Η ενεργειακή κρίση ανοίγει τον δρόμο για το υδρογόνο

Γερμανία: Η ενεργειακή κρίση ανοίγει τον δρόμο για το υδρογόνο

Γερμανική εταιρεία κατασκευής ινών επιλέγει το υδρογόνο για να τροφοδοτήσει τα εργοστάσια της

 

Από τη στιγμή που διακόπηκαν για πρώτη φορά οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία τον Ιούνιο, η γερμανική εταιρεία Kelheim Fibers άρχισε να αναζητά εναλλακτικές επιλογές για να διατηρήσει τους κινητήρες της σε λειτουργία.

Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία με έδρα τη Βαυαρία, της οποίας οι ίνες χρησιμοποιούνται σε οτιδήποτε, από σακουλάκια τσαγιού μέχρι ταμπόν, θα μπορεί να χρησιμοποιεί πετρέλαιο θέρμανσης αντί για αέριο από τα μέσα Ιανουαρίου.
Το μειονέκτημα είναι ότι θα αυξήσει τις εκπομπές άνθρακα και μακροπρόθεσμα, εξετάζει το ενδεχόμενο μετάβασης στο υδρογόνο, το οποίο είναι μια πολύ καθαρότερη πηγή ενέργειας, υπό την προϋπόθεση ότι παράγεται με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Θέλουμε να είμαστε μία από τις πρώτες μεγάλες εταιρείες στη Βαυαρία που θα στραφούν στο υδρογόνο», δήλωσε στο Reuters ο Κr. Barker, διευθύνων σύμβουλος της 87χρονης εταιρείας.
Το ενεργειακό κόστος αντιπροσωπεύει πάνω από το 60%-70% των μεταβλητών δαπανών της εταιρείας, ξεπερνώντας αυτό της κύριας πρώτης ύλης, είπε ο Barker.

Η Kelheim Fibers είναι μία από τις πολλές μικρές και μεσαίες εταιρείες που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης και που επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν το ενεργειακό τους μείγμα για να διατηρήσουν την παραγωγή τους.

Ηλεκτροπαραγωγή

Η μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, ανάγκασε το Βερολίνο να ενεργοποιήσει εκ νέου ή να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής του με καύση άνθρακα, θέτοντας σε κίνδυνο τους στόχους εκπομπών του θερμοκηπίου.

Ωστόσο, ο οικονομολόγος του ifo Klaus Wohlrabe είπε ότι η κρίση θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε πιο πράσινη παραγωγή.

"Το να βασιζόμαστε μακροπρόθεσμα στα ορυκτά καύσιμα... έχει αποδειχθεί επικίνδυνο μονοπάτι. Έτσι, μεσοπρόθεσμα, τουλάχιστον, οι εταιρείες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να επαναπροσανατολιστούν", δήλωσε ο Wohlrabe.

Η Kelheim Fibers, η οποία μέχρι στιγμής έχει καλύψει το 85% των ενεργειακών αναγκών με αέριο, βρίσκεται σε συνομιλίες με τους ενδιαφερόμενους για εισαγωγές υδρογόνου με αναμενόμενη ετήσια κατανάλωση περίπου 30.000 τόνων, από το 2025, πρόσθεσε ο Barker.

«Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε υποδομές», είπε, προσθέτοντας ότι θα χρειαστεί ένας αγωγός για τη σύνδεση με το γερμανικό διυλιστήριο Bayernoil και ένα λιμάνι για να καλύψει τη ζήτηση που δεν μπορεί να καλύψει η εταιρεία από το εγχώριο υδρογόνο.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων της Γερμανίας ενέκρινε την κατασκευή του πρώτου δικτύου αγωγών υδρογόνου της χώρας. Ανακοίνωσε επίσης ένα σχέδιο δράσης για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς στρέφονται σε κλιματικά ουδέτερη παραγωγή, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης της υποδομής υδρογόνου.

Απαιτούνται περισσότερα για να επιταχυνθούν οι επενδύσεις στο υδρογόνο, συμπεριλαμβανομένου ενός νόμου για το υδρογόνο για τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη γρήγορη ρύθμιση της αύξησης του υδρογόνου, δήλωσε η ένωση βιομηχανίας κοινής ωφέλειας BDEW νωρίτερα αυτό το μήνα.
«Το 2023 πρέπει να δώσει νέα ώθηση για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υδρογόνο, σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με αέριο με δυνατότητα υδρογόνου και ενεργειακά δίκτυα», δήλωσε η πρόεδρος του BDEW Kerstin Andreae.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης