Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

ΑΔΜΗΕ: Ποιούς ποσοτικούς περιορισμούς έγχυσης ενέργειας για έργα ΑΠΕ πρότεινε στην ΡΑΕ

ΑΔΜΗΕ: Ποιούς ποσοτικούς περιορισμούς έγχυσης ενέργειας για έργα ΑΠΕ πρότεινε στην ΡΑΕ

Έως τις 16 Ιανουαρίου η δημόσια διαβούλευση

 

Στην ποσοτικοποίηση των περιορισμών έγχυσης ηλεκτρικής ενέργειας από τους σταθμούς ΑΠΕ, ΣΥΘΗΑ και αποθήκευσης ενέργειας για το διασυνδεδεμένο σύστημα προχωρεί ο ΑΔΜΗΕ με εισήγηση του που υπέβαλε στη ΡΑΕ και η οποία ετέθη σε δημόσια διαβούλευση από την Αρχή έως τις 16 Ιανουαρίου.


Πρέπει να σημειωθεί ότι οι προσφορές και οι συμβάσεις σύνδεσης των σταθμών ΑΠΕ, ΣΥΘΗΑ και αποθήκευσης ενέργειας περιλαμβάνουν ειδικούς όρους, που επιτρέπουν την επιβολή λειτουργικών περιορισμών στην έγχυση ηλεκτρισμού τόσο για την καλύτερη αξιοποίηση του διαθέσιμου ηλεκτρικού δυναμικού όσο και για την ομαλή λειτουργία του συστήματος.

Οι περιορισμοί έγχυσης, είναι τεσσάρων κατηγοριών και συγκεκριμένα:

α) Μόνιμος περιορισμός της μέγιστης ισχύος παραγωγής του σταθμού σε σχέση με την εγκατεστημένη ισχύ του.
β) Περιορισμός της μέγιστης ισχύος παραγωγής για προκαθορισμένες χρονικές περιόδους εντός της κάθε ημέρας.
γ) Περιορισμός που καθορίζεται από τους Διαχειριστές με βάση την εκτιμώμενη κατάσταση λειτουργίας του τοπικού συστήματος.
δ) Περιορισμός που ενεργοποιείται σε πραγματικό χρόνο, σε περιπτώσεις έκτακτων καταστάσεων που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην αποσύνδεση του σταθμού.

Με βάση αυτά τα δεδομένα ο ΑΔΜΗΕ προτείνει:

  1. Για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς, εφαρμογή μόνιμου περιορισμού της μέγιστης ισχύος παραγωγής σε σχέση με την εγκατεστημένη ισχύ των μονάδων του σταθμού 72%. Με το ποσοστό αυτό ο ΑΔΜΗΕ εκτιμά ότι μείωση της εγχεόμενης ενέργειας δεν ξεπερνά το 5% της ετήσιας δυνατότητας παραγωγής του σταθμού.
  2. Για τους αιολικούς σταθμούς που βρίσκονται στην ξηρά, με εξαίρεση αυτούς που είναι εγκατεστημένοι ή πρόκειται να εγκατασταθούν στη Νότια Εύβοια (νοτίως του Αλιβερίου), στην Κρήτη και στα διασυνδεμένα νησιά των Κυκλάδων, προτείνεται η εφαρμογή περιορισμού για προκαθορισμένες χρονικές περιόδους εντός της κάθε ημέρας. Ειδικότερα προτείνεται ο περιορισμός να εφαρμόζεται από 09:00 έως 17:00 και πιο συγκεκριμένα από τις 09:00-11:00 80%, από 11:00-15:00 65% και από 15:00-17:00 80%.
  3. Για τους σταθμούς αποθήκευσης με εξαίρεση αυτούς που βρίσκονται εγκατεστημένοι ή πρόκειται να εγκατασταθούν στη Νότια Εύβοια (νοτίως του Αλιβερίου), στην Κρήτη και στα διασυνδεμένα νησιά των Κυκλάδων, καθώς επίσης και για τους σταθμούς αντλησιοταμίευσης σε όλη τη χώρα, επίσης προτείνεται περιορισμός για προκαθορισμένες χρονικές περιόδους εντός της κάθε ημέρας και συγκεκριμένα 09:00 – 10:00 70% 10:00 –11:00 35%, 11:00 – 15:00 χωρίς περιορισμούς 15:00 – 16:00 35%, 16:00-17:00 70%.
  4. Για τους σταθμούς αποθήκευσης που βρίσκονται ή πρόκειται να εγκατασταθούν στη Νότια Εύβοια (νοτίως του Αλιβερίου), στην Κρήτη και στα διασυνδεμένα νησιά των Κυκλάδων, καθώς επίσης και τους Σταθμούς ΑΠΕ με ενσωματωμένη αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας θα καθοριστούν περιορισμοί μέγιστης ισχύος έγχυσης ή απορρόφησης σε επόμενο στάδιο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η τήρηση των περιορισμών ελέγχεται από τον ΑΔΜΗΕ και σε περίπτωση που η μετρούμενη ενέργεια έγχυσης υπερβαίνει τον περιορισμό μέγιστης έγχυσης ισχύος επιβάλλεται σχετική Χρέωση μη Συμμόρφωσης.
Επίσης προκειμένου να αφαιρούνται τυχόν κίνητρα παραβίασης των περιορισμών λόγω πιστώσεων από την συμμετοχή στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, η μοναδιαία χρέωση μη συμμόρφωσης προτείνεται να καθοριστεί ίση με το μέγιστο μεταξύ της τιμής αποκλίσεων επί τον συντελεστή 1,5 και μιας διοικητικά οριζόμενης τιμής.

Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι για τους περιορισμούς έγχυσης που αφορούν αποφάσεις του ΑΔΜΗΕ με βάση την κατάσταση λειτουργίας του τοπικού συστήματος ή ενεργοποιούνται σε πραγματικό χρόνο, σε έκτακτες καταστάσεις, μέσω αυτόματων συστημάτων προστασίας και ελέγχου του συστήματος, θα ακολουθήσει επόμενη εισήγηση του ΑΔΜΗΕ προς τη ΡΑΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης