Η Motor Oil καταστρώνει τα σχέδια της για το έργο της Dioriga Gas FSRU κοντά στην Κόρινθο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με δημοσίευση της LngPrime
Σύμφωνα με την παρουσίαση της στρατηγικής της εταιρείας, γνωστοποιήθηκε ότι στα σχέδια της συμπεριλαμβάνεται η λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης για το έργο το τέταρτο τρίμηνο του 2022.
Ο θυγατρικός βραχίονας του Ομίλου Motor Oil έχει θέσει στόχο την ολοκλήρωση του νέου τερματικού σταθμού στους Αγίους Θεοδώρους μέχρι τα τέλη του 2023 με αρχές του 2024. Η χωρητικότητα αποθήκευσης της μονάδας θα είναι έως 210.000 m3, με δυναμικότητα επανεριοποίησης 490.000 Nm3/h ή 132 GWs/d.
Όπως είναι γνωστό, το εν λόγω FSRU θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) μέσω χερσαίου αγωγού που θα κατασκευαστεί με τεχνολογία ανάμειξης υδρογόνου.
Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο, η Motor Oil αποκάλυψε σχέδια για εισαγωγή LNG στο μέλλον από την Abu Dhabi National Oil Co (Adnoc) των ΗΑΕ μέσω της προγραμματισμένης Dioriga Gas FSRU. Μάλιστα, 15 εταιρείας είχαν δείξει ενδιαφέρον για κράτηση χωρητικότητας στο έργο.
Δεσμευτική εκδήλωση ενδιαφέροντος
Σύμφωνα με τον ιστότοπο Dioriga Gas, ο κατασκευαστής τερματικού σταθμού LNG κάλεσε τις εταιρείες στις 30 Οκτωβρίου να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές για κράτηση χωρητικότητας.
Η Dioriga Gas σημείωσε ότι τόσο οι εταιρείες που συμμετείχαν στο πρώτο, μη δεσμευτικό market test, όσο και εκείνες που δεν συμμετείχαν, έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη δοκιμαστική φάση της δεσμευτικής αγοράς. Επιπλέον, η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για όλα τα μέρη που συμμετέχουν στη δεσμευτική φάση είναι η 15η Δεκεμβρίου 2022.
«Οι δεσμευτικές προσφορές για δέσμευση χωρητικότητας στον τερματικό σταθμό Dioriga αναμένεται να αναδείξουν τη σημασία αυτής της υποδομής για την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής σε ανταγωνιστικές τιμές και χωρίς γεωπολιτικούς περιορισμούς», ανέφερε η Dioriga Gas.
Η εικόνα της Ελλάδας
Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα εισάγει LNG μέσω του τερματικού σταθμού εισαγωγής του ΔΕΣΦΑ που βρίσκεται στο νησί της Ρεβυθούσας και οι εισαγωγές μέσω αυτής της εγκατάστασης αυξήθηκαν σε 60 φορτία την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, λόγω σημαντικά υψηλότερων όγκων από τις ΗΠΑ.
Η χώρα θα αποκτήσει νέες εγκαταστάσεις εισαγωγής LNG, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια και να εγκαταλείψουν το φυσικό αέριο του ρωσικού αγωγού.Τέλος, η ελληνική Gastrade ξεκίνησε επίσημα την κατασκευή του πρώτου έργου της χώρας με βάση το FSRU στην Αλεξανδρούπολη τον Μάιο του τρέχοντος έτους.
www.worldenergynews.gr