Στο επίκεντρο η άρνηση εξαίρεσης των PPAs από τον μηχανισμό ενώ η Ελλάδα παραμένει ουραγός
Στο επίκεντρο της κριτικής που ασκείται και από τις δύο πλευρές της αγοράς προς την κυβέρνηση βρίσκεται η άρνηση εξαίρεσης των PPAs από τον μηχανισμό που εφαρμόζεται από τον περασμένο Ιούλιο στην χονδρεμπορική αγορά για την παρακράτηση των υπερεσόδων των υποοριακών τεχνολογιών μέσω της επιβολής πλαφόν ανά τεχνολογία παραγωγής.
Οι μεγάλοι καταναλωτές που αυτή την περίοδο βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με παραγωγούς κυρίως πράσινης ενέργειας για τη σύναψη μακροχρόνιων διμερών συμβολαίων προμήθειας, τονίζουν ότι η ύπαρξη του πλαφόν και για τα διμερή συμβόλαια έχει ως αποτέλεσμα η ενέργεια να πρέπει να πληρωθεί στην τιμή της αγοράς και όχι στην τιμή του PPA και ότι μέσω των Συμβολαίων επί της Διαφοράς (CfDs) οι καταναλωτές μπορούν να πάρουν πίσω μόνο τη διαφορά της τιμής μεταξύ του πλαφόν και αυτής που προβλέπεται στα PPAs. Δηλαδή ο καταναλωτής έχει συμφωνήσει μια τιμή της τάξης των 50 ευρώ/MWh με τον παραγωγό και πληρώνει 200 ευρώ/MWh που είναι η τιμή αγοράς για να πάρει πίσω από τον παραγωγό ΑΠΕ μόνο τα 35 ευρώ/MWh που είναι η διαφορά μεταξύ των 50 ευρώ/MWh του PPA και των 85 ευρώ/MWh που είναι η τιμή πλαφόν για τις ΑΠΕ.
Αναγκαία η εξαίρεση από το πλαφόν
Το θέμα των PPAs βρέθηκε για μια ακόμη φορά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλης της αγοράς και κατά τη διάρκεια του χθεσινού συνεδρίου του ΙΕΝΕ.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Γιαννακόπουλος, Διευθυντής Διαχείρισης Ενέργειας της Μυτιληναίος, υπάρχει άμεση ανάγκη εξαίρεσης των PPAs από την επιβολή πλαφόν. «Πρόκειται για ανυπέρβλητο εμπόδιο που αποτρέπει την υπογραφή οποιασδήποτε διμερούς σύμβασης» πρόσθεσε, ενώ σχολιάζοντας γενικότερα τον μηχανισμό παρακράτησης των υπερεσόδων της παραγωγής σημείωσε, ότι επί της ουσίας θέτει εκτός λειτουργίας τις λιγότερο ανταγωνιστικές μονάδες αφού δεν έχουν κανένα κέρδος. Σε ότι αφορά δε την φορολόγηση των υπερεσόδων των εταιριών προμήθειας ηλεκτρισμού, σημείωσε ειρωνικά ότι: «Θεωρούσαμε ως εξαιρετικά υψηλό το 90% φορολόγησης των εσόδων της παραγωγής μέχρι που ανακοινώθηκε το 100% στην προμήθεια».
Σε ότι αφορά τις τιμές των PPAs ενδιαφέρον είχε ένα διαφορετικό ζήτημα που έθιξε ο Ανδρέας Πετροπουλέας, Διευθυντής Διαχείρισης Ενέργειας της Elpedison. Όπως είπε πριν από τρεις μήνες οι τιμές που «έπαιζαν» στην αγορά των PPAs ήταν γύρω στα 50 ευρώ/MWh. Μετά τη ανακοίνωση της πρόθεσης της κυβέρνησης να αυξήσει περαιτέρω το στόχο διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα έχουν πέσει στα 36 ευρώ/MWh.
Ουραγός η Ελλάδα
Από την πλευρά του ο Αντώνης Κοντολέων πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ επέμεινε για μια ακόμη φορά στην αναγκαιότητα εξαίρεσης των PPAs από τον μηχανισμό του πλαφόν σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι ουραγός στα κίνητρα για την προώθηση των διμερών συβάσεων. Επίσης τόνισε πως παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα από το ΥΠΕΝ σήμερα δεν είναι δυνατή η σύναψη διμερών συμβάσεων με φυσική παράδοση εντός του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
Μάλιστα έθεσε σχετική ερώτηση στον Διευθυντή Λειτουργίας Αγορών του Χρηματιστηρίου Ενέργειας Χριστόφορο Ζούμα ο οποίος παραδέχθηκε ότι με το υφιστάμενο σύστημα δεν είναι δυνατή η σύναψη διμερών συμβολαίων.
Όπως είπε χαρακτηριστικά η διαχείριση των διμερών συμβολαίων με φυσική παράδοση δεν διαφέρει σε τίποτα από τις υπόλοιπες εντολές αγοράς ή πώλησης παρά μόνο ότι έχουν προτεραιότητα εκτέλεσης. Αυτό σημαίνει ότι ο παραγωγός πουλάει στο χρηματιστήριο στην οριακή τιμή και ο αγοραστής αγοράζει επίσης στην οριακή τιμή. Οπότε όταν επιβάλλεται πλαφόν στην αποζημίωση του παραγωγού/πωλητή ενώ ο αγοραστής αγοράζει στην ΟΤΣ, το διμερές σπάει και δεν μπορεί να εκτελεστεί».
Μάλιστα ο κ. Ζούμας πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να εξεταστεί η σταδιακή εκκίνηση της εκκαθάρισης των PPAs με βάση την τιμή τους που θα ανακοινώνεται από τους αντισυμβαλλόμενους στο Χρηματιστήριο Ενέργειας και όχι με την οριακή τιμή του συστήματος. Και αυτό αφού θα έχει γίνει η επίλυση της υπόλοιπης αγοράς.
Πάντως η λύση που πρότεινε ο κ. Ζούμας θεωρείται εξαιρετικά χρονοβόρα και ως εκ τούτου δεν λύνει το άμεσο πρόβλημα της ανάγκης σύναψης το ταχύτερο επωφελών PPAs τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές.
Με τα δεδομένα αυτά ερώτημα προκαλεί η σπουδή με την οποία μικρότερες εταιρίες που έχουν εμφανιστεί στην αγορά όπως η lightsourcebp που είναι θυγατρική της μεγάλης πολυεθνικής και πρόσφατα έχει ξεκινήσει την δραστηριοποίησή της στην ελληνική αγορά, βγαίνουν σε συνέδριο ( 5th AIF) και αναφέρουν ότι βρίσκονται στην τελική φάση σύναψης PPA με μεγάλους πελάτες. Η ελληνική θυγατρική ξεκίνησε την δραστηριοποίησή της το 2020 και διαθέτει χαρτοφυλάκιο 225 MW έχοντας πάρει έργα στην Κοζάνη και στόχο έχει να έχει σε ισχύ χαρτοφυλάκιο 1 GW το 2025.
Παράλληλα όπως ανέφερε και η εκπρόσωπός της κατασκευάζει και τον πρώτο ιδιωτικπο σταθμό 400kv.
www.worldenergynews.gr