Πολιτικοί και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο προετοιμάζονται για πιθανές εμφύλιες αναταραχές καθώς πολλές χώρες αντιμετωπίζουν το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος και τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει πολύπλευρες επιθέσεις: έναν πόλεμο στην Ευρώπη, ελλείψεις πετρελαίου, φυσικού αερίου και τροφίμων και υψηλό πληθωρισμό, καθένα από τα οποία επιδεινώνει το επόμενο, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.
Οι ανησυχίες επικεντρώνονται στον ερχόμενο χειμώνα, ειδικά για την Ευρώπη. Ο κρύος καιρός, σε συνδυασμό με την έλλειψη πετρελαίου και φυσικού αερίου που οφείλεται στις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, απειλεί να ανατρέψει ζωές και επιχειρήσεις. Ωστόσο, οι πραγματικές προκλήσεις αναμένονται το 2023, με αρκετά στελέχη πετρελαίου και φυσικού αερίου να εκφράζουν τις ανησυχίες τους.
Απλησίαστα επίπεδα
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο διευθύνων σύμβουλος της BP, Bernard Looney στο CNBC, «οι ενεργειακές τιμές πλησιάζουν σε μη προσιτά επίπεδα, με μερικούς ανθρώπους να δαπανούν ήδη το 50% του διαθέσιμου εισοδήματός τους στην ενέργεια ή υψηλότερο. Είμαστε σε καλή κατάσταση για αυτόν τον χειμώνα. Αλλά όπως είπαμε, το πρόβλημα δεν είναι για φέτος τον χειμώνα. Είναι για τον επόμενο, γιατί δεν πρόκειται να έχουμε ρωσικό αέριο. Η Ευρώπη μπορεί να καταφέρει να διαχειριστεί την κρίση φέτος».
Στη συνέχεια και στο ίδιο καρτέλ, ο επικεφαλής της Eni, Claudio Descalzi υπογράμμισε ότι: «Το πρόβλημα εντοπίζεται στον επόμενο χειμώνα, διότι δεν πρόκειται να έχουμε ρωσικό αέριο».
Ο διευθύνων σύμβουλος της μαλαισιανής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου Petronas, Datuk Tengku Muhammad Taufik τόνισε ότι: «Οι κραδασμοί στην αντλία μπορεί να προκαλέσουν αναταραχή στην αγορά».
Το μένος για τα υπερκέρδη
Στο ερώτημα για τα κέρδη ρεκόρ των ενεργειακών εταιρειών και την αύξηση των λογαριασμών ρεύματος, οι CEOs απάντησαν ότι πρόκειται για θέμα προσφοράς και ζήτησης. «Οι κυβερνήσεις έχουν την ευχέρεια εφαρμογής πολιτικών που ευνοούν περισσότερο τις ενεργειακές επενδύσεις» αναφέρουν.
Πολλοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και θεσμικά όργανα εξακολουθούν να αποδοκιμάζουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων, προειδοποιώντας ότι η πολύ μεγαλύτερη κρίση είναι αυτή της κλιματικής αλλαγής. Τον Ιούνιο, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών António Guterres ζήτησε να εγκαταλειφθεί η χρηματοδότηση των ορυκτών καυσίμων και χαρακτήρισε οποιαδήποτε νέα χρηματοδότηση για την εξερεύνηση «παραληρηματική». Τα στελέχη του πετρελαϊκού κλάδου υποστήριξαν ότι αυτή η προσέγγιση απλά δεν είναι ρεαλιστική, ούτε αποτελεί επιλογή εάν οι χώρες θέλουν οικονομική και πολιτική σταθερότητα.
www.worldenergynews.gr