Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ εξέφρασαν ισχυρή υποστήριξη για κοινή αγορά φυσικού αερίου, αλλά παραμένουν διχασμένοι σχετικά με το πλαφόν στο φυσικό αέριο, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μετά τη χθεσινή συνεδρίαση των «27» στο Λουξεμβούργο, ο Τσέχος υπουργός βιομηχανίας Jozef Sikela.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε επίσημες νομικές προτάσεις την περασμένη εβδομάδα για να επιτραπεί στις εταιρείες να σχηματίσουν κοινοπραξίες για να αγοράσουν φυσικό αέριο μέσω μιας ειδικής ενεργειακής πλατφόρμας της ΕΕ ως απάντηση στην εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και στη σημαντική μείωση των ροών ρωσικού φυσικού αερίου. «Πρέπει να αρχίσουμε να αγοράζουμε φυσικό αέριο από αξιόπιστους εταίρους αμέσως μετά την τρέχουσα περίοδο θέρμανσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Sikela.
Τα δεδομένα του «μετά»
Σημειώνεται ότι υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για τις λεπτομέρειες του τρόπου λειτουργίας της κοινής αγοράς, δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Kadri Simson. Εάν η νομική πρόταση συμφωνηθεί στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών –που προγραμματίστηκε για τις 24 Νοεμβρίου– η επιλογή κοινής αγοράς θα ήταν έτοιμη να χρησιμοποιηθεί πριν από την επόμενη περίοδο θέρμανσης, είπε.
Ωστόσο, οι προτάσεις για έναν βραχυπρόθεσμο δυναμικό «μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς» για τον περιορισμό των ακραίων τιμών στον ολλανδικό κόμβο φυσικού αερίου TTF δεν έχουν βρει ακόμη συναίνεση. «Το κύριο ερώτημα είναι πώς να διασφαλίσουμε ότι το ανώτατο όριο της τιμής θα μας επιτρέψει να αγοράζουμε φυσικό αέριο στην αγορά», είπε ο Sikela.
To πρόβλημα στις εισαγωγές LNG
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εμπόρων Ενέργειας (Efet) προειδοποίησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ένα ανώτατο όριο χονδρικής τιμής φυσικού αερίου θα κινδύνευε να αποτρέψει τις εισαγωγές LNG.
Οι υπουργοί παραμένουν επίσης διχασμένοι σχετικά με τις προτάσεις ορισμένων χωρών για την επιβολή ανώτατου ορίου τιμής στην ΕΕ για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για ενέργεια, προκειμένου να αποσυνδεθούν οι τιμές της ενέργειας από το φυσικό αέριο. Αυτό είναι εμπνευσμένο από τον μηχανισμό που χρησιμοποιούν ήδη η Πορτογαλία και η Ισπανία, που ονομάζεται Ιβηρικό μοντέλο. «Είναι σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μερικά κράτη μέλη δεν βλέπουν το ιβηρικό μοντέλο ως την ενδεδειγμένη λύση» σημειώνει ο Sikela.
Tέλος, όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες γνωρίζουν ότι οι τρέχουσες χαμηλές τιμές δεν θα δώσει το δικαίωμα στους υπουργούς να ξεχαστούν, καθώς είναι σχεδόν βέβαιη η διαχείριση μελλοντικής αστάθειας των τιμών.
www.worldenergynews.gr