Οι Ευρωπαίοι είχαν δείξει γρήγορα αντανακλαστικά τον Ιούλιο, όταν χρειάστηκε να συμφωνήσουν για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου.Όμως, από τον Ιούλιο μέχρι και σήμερα τα χρονοδιαγράμματα των «27» έχουν ξεφύγει και τώρα φαίνεται απίθανο να τεθούν σε ισχύ νέα μέτρα για το φυσικό αέριο μέχρι τον χειμώνα, τονίζει σε ανάλυση του το Bloomberg.
Τα σχέδια για τα ανώτατα όρια τιμών παραμένουν βυθισμένα σε τεχνικές λεπτομέρειες και πολιτικές διαμάχες.
Η αγορά δίνει στους υπεύθυνους χάραξης της πολιτικής μία ανάσα. Αφενός υπάρχει πλεόνασμα φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, καθώς οι προσπάθειες για την εισαγωγή φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) συνέπεσαν με τον ασυνήθιστα ζεστό καιρό στην «Γηραιά Ήπειρο». Αφετέρου καθώς όμως υποχωρεί ο κίνδυνος μίας ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, υποχωρεί και η διάθεση για δράση.
Το μπλοκ των «27» συμφώνησε σε έναν εθελοντικό στόχο 15% για τη μείωση της ζήτησης του φυσικού αερίου, με δυνατότητα να τον καταστήσει υποχρεωτικό, όταν χρειαστεί, την ώρα που η Ρωσία τον Ιούλιο, συμπίεζε τις προμήθειες. Επίσης η ΕΕ, επέτρεψε στις κυβερνήσεις να περιορίσουν τα κέρδη και τα έσοδα των ενεργειακών εταιρειών και να διοχετεύσουν τα έσοδα στους καταναλωτές.
Σύμφωνα με το Bloomberg, τα παραπάνω μέτρα ήταν τα ευκόλως εφαρμόσιμα. Τα πιο δύσκολα -με τον μεγαλύτερο δυνητικό αντίκτυπο- έχουν ακόμη κολλήσει σε διπλωματικές συζητήσεις, καθώς τα κράτη μέλη κατηγορούν την Επιτροπή για κωλυσιεργία.
Ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν, ωστόσο, ότι ο πραγματικά δύσκολος χειμώνας για την Ευρώπη θα είναι όχι ο φετινός αλλά ο επόμενος.
Η ζήτηση φυσικού αερίου από την Ασία θα μπορούσε να αυξηθεί το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, η Ρωσία θα μπορούσε να διακόψει πλήρως τις ροές αερίου που διέρχονται από την Ουκρανία. Και στις δύο περιπτώσεις, οι τιμές του φυσικού αερίου θα ακολουθούσαν και πάλι ανοδική πορεία, ενώ οι Ευρωπαίοι θα δυσκολεύονταν ακόμη περισσότερο μέσα σε αυτές τις συνθήκες να γεμίσουν τις δεξαμενές τους για τον επόμενο χειμώνα, σημειώνει το Bloomberg.
www.worldenergynews.gr