Ενέργεια

Αναμένεται επιστολή ΕΣΑΗ για το ζήτημα της υπερφορολόγησης - Αντιδράσεις προκαλεί ο νέος μηχανισμός ανάκτησης από τους προμηθευτές

Αναμένεται επιστολή ΕΣΑΗ για το ζήτημα της υπερφορολόγησης - Αντιδράσεις προκαλεί ο νέος μηχανισμός ανάκτησης από τους προμηθευτές
Η ΡΑΕ καλείται να διαμορφώσει μηχανισμό για την ανάκτηση «υπερεσόδων» στο πλαίσιο της λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας
Σχετικά Άρθρα

Εντείνονται οι αντιδράσεις των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας στην πολιτική υπερφορολόγησης που ακολουθεί η κυβέρνηση σε όλα τα στάδια της αγοράς. Ήδη ο Σύνδεσμος των ιδιωτικών εταιρειών ενέργειας ΕΣΑΗ ετοιμάζει επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον της στον νέο φορολογικό μηχανισμό που ετοιμάζεται να επιβάλει το υπουργείο σε συνεργασία με τη ΡΑΕ, στην δραστηριότητα της προμήθειας.

Μετά την φορολόγηση με ποσοστό 90% των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών κατά την περίοδο από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως και τον Ιούνιο του 2022, η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει τη δημιουργία μηχανισμού φορολόγησης των υπερεσόδων των προμηθευτών ηλεκτρισμού με τη ΡΑΕ να μελετάει τις παραμέτρους που θα χρησιμοποιηθούν.
Την ίδια ώρα οι ενεργειακές εταιρίες σχεδιάζουν την προσφυγή τους στα δικαστήρια, καθώς θεωρούν ότι αυτό που η κυβέρνηση ονομάζει υπερέσοδα είναι στην πραγματικότητα η αποτύπωση του ρίσκου που αναλαμβάνουν, καθώς σε ένα εξαιρετικά ρευστό περιβάλλον με μεγάλες διακυμάνσεις στην τιμή του φυσικού αερίου υποχρεώνονται να καταρτίσουν τιμολόγια λιανικής προβλέποντας την εξέλιξη της χονδρικής και της τιμής του φυσικού αερίου.


Ζητούμενο ο μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων από τους προμηθευτές

Πάντως η ΡΑΕ ερευνά τα τιμολόγια των εταιριών προμήθειας και το μεικτό περιθώριο κέρδους κατά το χρονικό διάστημα από την εφαρμογή του νέου νόμου για την αγορά ηλεκτρισμού, ο οποίος ψηφίστηκε τον Ιούλιο. Όπως είναι γνωστό με βάση το νέο νόμο, οι προμηθευτές καλούνται στις 20 κάθε μήνα να ανακοινώνουν τα τιμολόγια του επόμενου μήνα.
Κύρια ανησυχία της κυβέρνησης είναι ότι οι πολύ υψηλές τιμές στα τιμολόγια προμήθειας οδηγούν σε μεγάλη αύξηση των επιδοτήσεων, που χορηγούνται μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, οι οποίες τον Σεπτέμβριο έφθασαν στο 1,9 δισ. ευρώ.

Έτσι η ΡΑΕ καλείται να διαμορφώσει μηχανισμό για την ανάκτηση «υπερεσόδων» στο πλαίσιο της λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας σε περίπτωση που στο πλαίσιο αυτού του μηχανισμού αποδεχθεί η εταιρίες χάνουν τότε δεν θα λαμβάνουν επιστροφή. Αντίθετα εάν κερδίζουν θα καλούνται σε επιστροφή στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
Στο πλαίσιο αυτό η ΡΑΕ αξιολογεί το μεικτό περιθώριο κέρδους των εταιριών προμήθειας κατά τους μήνες εφαρμογής του Προσωρινού Μηχανισμού Ανάκτησης Μέρους Εσόδων στην Αγορά Επόμενης Ημέρας και Ενδοημερήσιας Αγοράς. Πάντως όπως δηλώνει η Αρχή θα ληφθεί υπ΄όψιν η μεταβλητότητα της χονδρεμπορικής αγοράς και η αβεβαιότητα στην εκτίμηση του κόστους προμήθειας από τις εταιρίες προμήθειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μηχανισμός θα αφορά στα υπερέσοδα του προηγούμενου δεκαμήνου. Τα υπερέσοδα προκύπτουν σε περιπτώσεις που οι κρατικές επιδοτήσεις οδηγούν σε μηδενισμό των τιμολογίων ρεύματος, εάν η τιμή που έχουν προϋπολογίσει οι προμηθευτές είναι κατά πολύ υψηλότερη από την τιμή που διαμορφώνεται στη χονδρεμπορική αγορά. Αυτό συνέβη για παράδειγμα το Σεπτέμβριο, όταν η τιμή στη χονδρική αγορά ήταν κατά πολύ χαμηλότερη από ότι είχε προβλεφθεί.

Μέχρι στιγμής πάντως το σχέδιο αυτό δεν φαίνεται να έχει συζητηθεί με τους προμηθευτές, οι οποίοι περιμένουν την τελική ενημέρωση για τον τρόπο υπολογισμού του νέου φόρου για να αντιδράσουν.
Ας σημειωθεί τέλος, ότι ο μηχανισμός ανάκτησης υπερεσόδων από τους προμηθευτές θα είναι ο πέμπτος φόρος που επιβάλλεται στην αγορά ενέργειας και τις εταιρίες καυσίμων, από τότε που ξέσπασε η ενεργειακή κρίση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης