Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Τρίτη ότι η Ρωσία δεν εργάζεται εναντίον κανενός στις ενεργειακές αγορές και επιδιώκει μια ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης πετρελαίου, μια εβδομάδα αφότου η Ουάσιγκτον επέκρινε την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει απότομα την παραγωγή πετρελαίου.
Μιλώντας με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζάιντ αλ-Ναχιάν , ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία στοχεύει να δημιουργήσει σταθερότητα στις ενεργειακές αγορές και να διασφαλίσει ότι η προσφορά και η κατανάλωση είναι ισορροπημένες.
"Εργαζόμαστε επίσης ενεργά στο πλαίσιο του OΠΕΚ+. Γνωρίζω τη θέση σας, τις ενέργειές μας, οι αποφάσεις μας δεν στρέφονται εναντίον κανενός, δεν πρόκειται και δεν το κάνουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργήσουμε προβλήματα σε κανέναν" είπε ο Πούτιν στη συνάντηση στην Αγία Πετρούπολη.
"Οι ενέργειές μας στοχεύουν στη δημιουργία σταθερότητας στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, ώστε τόσο οι καταναλωτές ενεργειακών πόρων όσο και όσοι εμπλέκονται στην παραγωγή και οι προμηθευτές στις παγκόσμιες αγορές να αισθάνονται ήρεμοι, σταθεροί και σίγουροι. Έτσι ώστε η προσφορά και η ζήτηση να είναι ισορροπημένη."
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε την κυβέρνησή του και το Κογκρέσο να διερευνήσουν τρόπους για να ενισχύσουν την παραγωγή ενέργειας στις ΗΠΑ και να μειώσουν τον έλεγχο του ΟΠΕΚ στις τιμές της ενέργειας μετά τις «κοντόφθαλμες» περικοπές παραγωγής του καρτέλ.
Η κίνηση προκάλεσε μια έντονη απάντηση από τον Μπάιντεν που υπογραμμίζει την αυξανόμενη ρήξη μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με την ενεργειακή πολιτική.
Πριν από τη συνάντηση, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΑΕ ανακοίνωσε ότι η επίσκεψη είχε στόχο να βοηθήσει στην εξεύρεση «αποτελεσματικών πολιτικών λύσεων» για την ουκρανική κρίση.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιδίωξαν «να επιτύχουν θετικά αποτελέσματα για τη στρατιωτική αποκλιμάκωση, τη μείωση των ανθρωπιστικών επιπτώσεων και την επίτευξη πολιτικής διευθέτησης για την επίτευξη παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας», πρόσθεσε το υπουργείο.
Ο Σεΐχης Μοχάμεντ ανέφερε στο Twitter σχετικά με τη συνάντησή του με τον Πούτιν: «Συζητήσαμε πολλά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της κρίσης στην Ουκρανία και τη σημασία του διαλόγου για τη μείωση των εντάσεων και την επίτευξη διπλωματικής λύσης».
Το Κρεμλίνο επαίνεσε την Κυριακή τον ΟΠΕΚ+ για τη συμφωνία για περικοπές παραγωγής που, όπως είπε, αντιμετώπισαν επιτυχώς τον «χάσμα» που σπέρνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας.
Οι ΗΠΑ αλλάζουν πολιτική απέναντι στην Σ.Αραβία
Την ίδια ώρα σύμφωνα με το Reuters ο Biden αναθεωρεί τις σχέσεις του με την Σ.Αραβία μετά την άρνηση του OΠEK+ να μην προχωρήσει σε περικοπή της παραγωγής πετελαίου, σύμφωνα με επίσημες πηγές του Λευκού Οίκου και συγκεκριμένα την εκπρόσωπο Τύπου την Karine Jean Pierre χθες το βράδυ Τρίτη 11/10.
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επαναξιολογεί τη σχέση των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία αφότου ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, του οργάνου που διαχειρίζεται τα θέματα άμυνας και διπλωματίας στον Λευκό Οίκο, Τζον Κίρμπι.
«Νομίζω πως ο πρόεδρος ήταν πολύ σαφής ότι αυτή είναι μια σχέση που πρέπει να συνεχίσουμε να επαναξιολογούμε, ότι πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να την επανεξετάσουμε», δήλωσε ο Κίρμπι σε μια συνέντευξη στο CNN. «Και οπωσδήποτε υπό το φως της απόφασης του ΟΠΕΚ, νομίζω πως εκεί είναι που βρίσκεται.»
Ο Μπάιντεν είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με το Κογκρέσο για το μέλλον των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία, πρόσθεσε ο Κίρμπι.
Ο Μπομπ Μενέντες, ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας κάλεσε χθες για πάγωμα της συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία, συμπεριλαμβανομένων και του μεγαλύτερου μέρους των πωλήσεων οπλικών συστημάτων, ενώ κατηγόρησε το βασίλειο ότι βοηθάει στη συγκάλυψη του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία, μετά την ανακοίνωση από τον ΟΠΕΚ+ την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου.
Ο Μπάιντεν απογοητεύθηκε από την απόφαση του ΟΠΕΚ+, είπε ο Κίρμπι, και «είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με το Κογκρέσο για το πώς πρέπει να είναι η σχέση αυτή στο μέλλον».
«Και νομίζω πως θα είναι πρόθυμος να αρχίσει να έχει εκείνες τις συνομιλίες αμέσως. Δεν νομίζω ότι είναι κάτι που θα πρέπει να περιμένει ή θα έπρεπε να περιμένει, ειλικρινά, για πολύ περισσότερο», είπε ο Κίρμπι.
Το θέμα δεν αφορά μόνο τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά είναι ένα θέμα συμφερόντων εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, πρόσθεσε ο Κίρμπι.
www.worldenergynews.gr