Ενέργεια

Montel: Το ανώτατο όριο τιμής ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να συμπεριλάβει την αντιστάθμιση κινδύνου

Montel: Το ανώτατο όριο τιμής ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να συμπεριλάβει την αντιστάθμιση κινδύνου

Τι λένε παράγοντες της διεθνούς αγοράς

 

Το σχέδιο της ΕΕ για ένα προσωρινό ανώτατο όριο τιμής 180 ευρώ/MWh για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να επιτρέψει την πώληση μεγάλων όγκων σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα για να αποφευχθεί η διακοπή της παραγωγής από τις εταιρείες παραγωγής ενέργειας, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς που επικαλείται το Montel.

«Περιμένω ότι το ανώτατο όριο τιμών θα ισχύει για μεμονωμένες ώρες. Αλλά κάποια μορφή προσαρμογής για την αντιστάθμιση θα είναι απαραίτητη», δήλωσε ο Christian Holtz, αναλυτής στη σουηδική εταιρεία συμβούλων Merlin & Metis.

«Εάν το ρυθμιστικό πλαίσιο δεν το λάβει αυτό υπόψη, θα έχει εξαιρετικά ατυχείς συνέπειες για τη λειτουργία πολλών σταθμών, με κίνητρο να σταματήσει η αντισταθμισμένη παραγωγή εάν η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος είναι πάνω από το ανώτατο όριο».

Για παράδειγμα, εάν ένας παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας αντιστάθμισε την παραγωγή του στα 40 ευρώ/MWh και, στη συνέχεια, η άμεση τιμή ανερχόταν σε 230 ευρώ/MWh, θα έπρεπε να πληρώσει το ασφάλιστρο 50 ευρώ/MWh στο ανώτατο όριο τιμής, με αποτέλεσμα απώλεια 10 ευρώ. /MWh, εξήγησε ο Holtz.

«Αυτό πρέπει να αποφευχθεί», πρόσθεσε.

“Απροσδόκητα αποτελέσματα”

Θα ήταν «μη βιώσιμο» εάν το ανώτατο όριο εσόδων δεν λάμβανε υπόψη την αντιστάθμιση τιμών, συμφώνησε ο Mats Persson, επικεφαλής συναλλαγών στη φινλανδική εταιρεία κοινής ωφέλειας Fortum.
Ωστόσο, αυτό θα έκανε τους κανονισμούς σημαντικά πιο περίπλοκους, πρόσθεσε.

«Κινδυνεύουμε να χρειαστεί να εφαρμόσουμε ένα πολύ περίπλοκο πακέτο με ένα μάλλον περιορισμένο όφελος για τους πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας», επεσήμανε ο Persson.

Θα προτιμούσε να εστιάζει περισσότερο στο πώς θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν οι επενδύσεις, να αυξηθεί η παραγωγή και να μειωθεί η κατανάλωση.

«Βραχυπρόθεσμα, είναι κυρίως η χαμηλότερη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας και η αυξημένη παραγωγή από σταθμούς συνδυασμένης θερμότητας και ηλεκτροπαραγωγής που μπορούν να μειώσουν τις τιμές», σημείωσε ο Persson.

Ο Holtz πρόσθεσε ότι τα ανώτατα όρια εσόδων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απροσδόκητα αποτελέσματα στην αγορά, τα οποία πρέπει να λάβουν υπόψη οι κανονισμοί.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι να μην ξεκινήσουν οι μονάδες εφεδρείας αιχμής, παρά το γεγονός ότι είναι απαραίτητες.

Υδροηλεκτρική ενέργεια

Η παραγωγή της υδροηλεκτρικής ενέργειας στη Σκανδιναβία θα μπορούσε να επηρεαστεί εάν η Σουηδία εισήγαγε ανώτατο όριο εσόδων, αλλά η γειτονική Νορβηγία εκτός ΕΕ δεν θα το έκανε.

«Θα ήταν πιο ελκυστικό να χρησιμοποιηθεί η υδροηλεκτρική ενέργεια στη Νορβηγία εάν το ανώτατο όριο εσόδων ισχύει μόνο στη Σουηδία», είπε ο Holtz.

«Ένα άλλο παράδειγμα είναι ότι οι παραγωγοί υδροηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσαν λογικά να σχεδιάσουν να παράγουν περισσότερα μετά τη λήξη του ανώτατου ορίου τιμών από ό,τι θα έκαναν διαφορετικά».

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα σε έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της εκτίναξης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας εν μέσω της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ωστόσο, δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες σχετικά με το εάν θα ληφθεί υπόψη η αντιστάθμιση στο ανώτατο όριο τιμής.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Traders Ενέργειας (European Federation of Energy Traders/ Efet) επέκρινε τα σχέδια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης