Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συμμετείχε στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, στις Βρυξέλλες.
Η Ευρώπη υιοθετεί τον ελληνικό μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων, ενώ το ζήτημα της επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο θα αποτελέσει αντικείμενο τεχνικής επεξεργασίας για να κατατεθεί σαν ολοκληρωμένη πρόταση την προσεχή εβδομάδα.
Ο κ. Σκρέκας, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, παρουσίασε αναλυτικά την πρόταση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για επιβολή γενικού πλαφόν στο φυσικό αέριο.
Επίσης, κατά τη διάρκεια κλειστής πρωινής συνάντησης, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο και Πολωνία συμφώνησαν να καταθέσουν την επόμενη εβδομάδα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μια τεχνική πρόταση για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί το πλαφόν.
Οι Υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για τα μέτρα αντιμετώπισης των υψηλών τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια. Η συμφωνία περιλαμβάνει:
1) Υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας,
2) Επιβολή ανώτατου ορίου στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας,
3) Επιβολή συνεισφοράς αλληλεγγύης από τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων.
Ο κ. Σκρέκας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συμφωνία, δεδομένου ότι ο ελληνικός μηχανισμός ανάκτησης υπερεσόδων υιοθετείται από την Ευρώπη και γίνεται Ευρωπαϊκός Κανονισμός. Η Ελλάδα έχει συγκεντρώσει ήδη 2,6 δισ. ευρώ από τις 7 Ιουλίου 2022.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας: «Το σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας γίνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, καθώς το ενεργειακό ζήτημα οξύνεται στην Ευρώπη, ενόψει και του επερχόμενου δύσκολου χειμώνα, πράγμα το οποίο γεμίζει με αγωνία νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τον προηγούμενο Μάρτιο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε αποστείλει επιστολή στην Πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζητώντας την επιβολή ενός πλαφόν στο φυσικό αέριο. Σήμερα, 15 κράτη μέλη στηρίζουν την ελληνική πρόταση, την πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού και ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει τολμηρές και αποφασιστικές προτάσεις. Είμαι αισιόδοξος ότι η Ευρώπη θα υποστηρίξει και θα διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή απέναντι στον πολεμικό και ενεργειακό τυχοδιωκτισμό της Ρωσίας. Είναι, όμως, ύψιστο ζήτημα ανθρωπιστικών και δημοκρατικών αξιών, να προχωρήσουμε όλοι μαζί».
Οι ευρωπαϊκές φωνές
Η ΕΕ θα μπορούσε να μειώσει τις τιμές της ηλεκτρικής της ενέργειας πολύ γρήγορα, περιορίζοντας τις τιμές του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Ενέργειας, Agnes Pannier-Runacher.
Αναγνώρισε ότι ορισμένες κυβερνήσεις της ΕΕ ήταν απρόθυμες να υιοθετήσουν αυτήν την προσέγγιση, η οποία χρησιμοποιείται ήδη στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Η Γαλλία είχε εξετάσει πώς να προσαρμόσει τον μηχανισμό, ώστε να εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη και είχε επεξεργαστεί πώς να αποφύγει την αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου.
Η Ισπανίδα υπουργός Ενέργειας Teresa Ribera, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν έφτασαν αρκετά μακριά για να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Η Ισπανία ζήτησε επίσης ένα γενικό ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου στην ΕΕ.
Ωστόσο, η Αυστριακή υπουργός Ενέργειας Leonore Gewessler συνέστησε προσοχή, επισημαίνοντας ότι η χώρα της δεν έχει την πολυτέλεια να «πειραματιστεί» με την ενεργειακή της ασφάλεια. «Δεν έχω δει καμία βεβαιότητα ότι οι εταίροι μας στον εφοδιασμό θα συνεχίσουν να παραδίδουν αρκετό φυσικό αέριο στην Ευρώπη εάν δεν είμαστε πλέον διατεθειμένοι να πληρώσουμε την απαιτούμενη τιμή» τόνισε.
Παράλληλα, ο Robert Habeck από το «στρατόπεδο» της Γερμανίας ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να μιλήσουν με εναλλακτικούς προμηθευτές στη Νορβηγία, τις ΗΠΑ και την Αλγερία σχετικά με τη δυνατότητα μείωσης του κόστους αντικατάστασης φυσικού αερίου.
Νωρίτερα το WEN κατέγραφε:
Στο τελικό σχέδιο της η Κομισιόν επιμένει μεν στη θέσπιση ενιαίου πλαφόν 180 ευρώ για τις φθηνότερες τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρισμού, συμπεριλαμβανομένου του λιγνίτη, αφήνει όμως ένα περιθώριο στα κράτη-μέλη που ήδη εφαρμόζουν παρεμφερή μέτρα να τα διατηρήσουν υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Αυτό προκύπτει από το άρθρο 37 του Κανονισμού στο οποίο αναφέρεται: «Δεδομένου πως το μείγμα παραγωγής και η δομή κόστους των εγκαταστάσεων ηλεκτροπαραγωγής διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών, θα πρέπει να τους επιτρέπεται να διατηρούν ή να θεσπίζουν εθνικά μέτρα αντιμετώπισης κρίσεων υπό συγκεκριμένες συνθήκες».
Επίσης σε άλλο σημείο ορίζεται ότι «Για την πρόληψη των κινδύνων για την ασφάλεια του εφοδιασμού, τα κράτη μέλη θα πρέπει να μπορούν να ορίζουν υψηλότερο ανώτατο όριο εσόδων στα έσοδα της αγοράς για παραγωγούς που διαφορετικά θα υπόκεινταν στο ανώτατο όριο σε επίπεδο Ένωσης, όταν το επενδυτικό και λειτουργικό κόστος τους είναι υψηλότερο από το πλαφόν».
Σε άλλο σημείο αναφέρεται εξάλλου ότι: «Για να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες για την ασφάλεια του εφοδιασμού, τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ορίσουν το ανώτατο όριο των εσόδων της αγοράς κατά τρόπο που να επιτρέπει στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας να διατηρούν το 10 % των πλεονασματικών εσόδων πάνω από το ανώτατο όριο της αγοράς.»
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ελληνικός μηχανισμός παρακράτησης εσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς που εφαρμόζεται από τον Ιούλιο προβλέπει ξεχωριστό πλαφόν για κάθε τεχνολογία παραγωγής και την αναπροσαρμογή του, κάθε μήνα για τις μονάδες φυσικού αερίου και λιγνίτη, αναλόγως με το κόστος του φυσικού αερίου και την τιμή των ρύπων.
Το σχέδιο της ΕΕ για το πλαφόν των 180 ευρώ/MWh δεν προβλέπει ανώτατο όριο για τις μονάδες φυσικού αερίου, ενώ τις μονάδες λιγνίτη τις κατατάσσει εντός του πλαφόν.
Διαβάστε περισσότερα εδώ:
https://www.worldenergynews.gr/energeia/articles/538220/2022-09-29-20-53-06
www.worldenergynews.gr