Σε 16 δις ευρώ υπολογίζεται το δημοσιονομικό κόστος, των μέτρων που αφορούν μόνο τον τομέα της ενέργειας, από το συνολικό πακέτο που εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Στο επίκεντρο των εξαγγελιών Τσίπρα βρέθηκε η ΔΕΗ η οποία όπως είπε θα επανεθνικοποιηθεί σε ποσοστό 51% έναντι του 33% που είναι σήμερα.
Προφανώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εζήλωσε τη δόξα του γαλλικού δημοσίου που εθνικοποίησε πλήρως την EDF. Ξεχνά όμως ότι ήταν ο ίδιος που διαπραγματεύτηκε το τρίτο μνημόνιο το οποίο προέβλεπε την πώληση του 17% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ.
Ξεχνά επίσης ότι η κυβέρνηση του, αναζητούσε τρόπους για τη ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ, καθώς και ότι σε εφαρμογή του τρίτου μνημονίου προχώρησε στην πλήρη απόσχιση των δικτύων μεταφοράς από τη ΔΕΗ σε ένα κρατικό χαρτοφυλάκιο και στην πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή.
Από όλη αυτή τη διαδικασία η ΔΕΗ όχι μόνο απώλεσε οριστικά και χωρίς αμοιβή σημαντικότατα περιουσιακά της στοιχεία άλλα στο τέλος της ημέρας εκλήθη να πληρώσει και φόρους για τις περίπλοκες συναλλαγές που επέλεξε να εφαρμόσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να διατείνεται ότι το δημόσιο διατήρησε των έλεγχο των δικτύων ηλεκτρισμού.
Ο κ. Τσίπρας μίλησε για επανεθνικοποίηση της ΔΕΗ την οποία ο ίδιος παρέδωσε στα όρια της χρεοκοπίας, με ζημιές προ φόρων της τάξης των 850 εκατ. ευρώ, έχοντας επιλέξει τη στροφή στο φυσικό αέριο και εφαρμόζοντας την πολιτική του «σβησίματος» των λιγνιτικών εργοστασίων της επιχείρησης.
Ξεχνά ότι η κυβέρνηση του ήταν που αποφάσισε την εφαρμογή των ΝΟΜΕ υποχρεώνοντας τη ΔΕΗ να πουλά τη λιγνιτική παραγωγή της με τεράστιες επιβαρύνσεις, χωρίς να επιλύσει τη νομική εμπλοκή που εκκρεμούσε στις Βρυξέλλες για το συγκεκριμένο θέμα.
Aπό μόνο του το πλαφόν στη λιανική απαιτεί 12 δισ ευρώ
Ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε επίσης τη θέσπιση πλαφόν στη λιανική, ενός μέτρου που σημαίνει ότι η διαφορά μεταξύ κόστους παραγωγής και άρα χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος και του πλαφόν στη λιανική θα επιβαρύνει απευθείας τον κρατικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με υπολογισμούς εάν οι τιμές λιανικής οριστούν στα επίπεδα προ της κρίσης και με τις σημερινές τιμές φυσικού αερίου, αυτό σημαίνει δημοσιονομικό κόστος και αύξηση του πρωτογενούς ελλείμματος κατά 12 δις ευρώ ετησίως.
Πιο συγκεκριμένα, η χώρα εισάγει 70 TW φυσικού αερίου ετησίως, εκ των οποίων 50 TW κατευθύνονται στην ηλεκτροπαραγωγή και το κόστος εισαγωγής από 30 ευρώ ανά Mwh βρίσκεται σήμερα στα 200 ευρώ ανά Mwh, ενώ πριν λίγες ημέρες ήταν άνω των 300 ευρώ ανά Mwh. Αυτό σημαίνει μια αύξηση του κόστους, με τις σημερινές τιμές, περί των 12 δισ. ευρώ ετησίως, που θα αποτελεί απευθείας έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού.
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε παρέμβαση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας με ανώτατο όριο τιμών και αποσύνδεση της χονδρεμπορική τιμής ρεύματος από την τιμή φυσικού αερίου. Πρόκειται για μέτρο που ήδη εφαρμόζεται στην Ελλάδα και όπως φαίνεται σε ανάλογη κατεύθυνση θα κινηθούν και όλες οι χώρες της ΕΕ.
Πέραν αυτών όμως ο κ. Τσίπρας δεν θα πρέπει να ξεχνάει ότι ο συγκεκριμένος τρόπος λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, περιγράφεται από το περίφημο Target Model που η κυβέρνηση του αποδέχθηκε ως υποχρέωση της χώρας στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου και εν συνεχεία θεσμοθέτησε ψηφίζοντας τον σχετικό νόμο στη Βουλή. Τα στελέχη και οι αρμόδιοι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν εξέφρασαν κριτική, ή έστω αμφιβολία, για το κατά πόσο η τιμολόγηση της ενέργειας, η οποία όπως υποστηρίζει (και σωστά) ο κ. Τσίπρας είναι κοινωνικό αγαθό θα πρέπει να τιμολογείται με βάση το κόστος του ακριβότερου και στην προκειμένη περίπτωση εισαγόμενου καυσίμου.
Τι σημαίνει το πλαφόν στα τιμολόγια φυσικού αερίου
Εξάλλου προτείνει σήμερα την επιβολή πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου. Πρόκειται για μέτρο απολύτως ανεφάρμοστο αφού η Ελλάδα προφανώς και δεν έχει δυνατότητα μεμονωμένης παρέμβασης στο ολλανδικό TTF. Σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά η επιβολή πλαφόν στην τιμή εισαγωγής του φυσικού αερίου θα οδηγούσε είτε σε αδυναμία εισαγωγών άρα και σε έλλειμμα επάρκειας τόσο φυσικού αερίου, όσο και ηλεκτρισμού, είτε σε κατάρρευση των εταιριών εισαγωγής φυσικού αερίου κρατικών και ιδιωτικών οι οποίες θα καλούνταν να καλύψουν τη διαφορά μεταξύ της τιμής αγοράς του φυσικού αερίου και του πλαφόν.
Εξήγγειλε επίσης τη φορολόγηση των υπερκερδών στην ενέργεια υπολογίζοντας ότι μέσω του μηχανισμού αυτού θα συλλέξει 3 δις ευρώ. Όμως ο μηχανισμός που ήδη εφαρμόζεται από τον Ιούλιο με την παρακράτηση των υπερκερδών ανά τεχνολογία παραγωγής στην πηγή ήδη έχει αποφέρει 2 δισ. ευρώ που κατευθύνονται σε επιδοτήσεις. Αναμένεται δε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα συλλεχθούν περί τα 5 δισ. ευρώ.
Όσο για τη μείωση του ΕΦΚ των καυσίμων στον κατώτερο συντελεστή ΕΕ (πετρέλαιο κίνησης, πετρέλαιο θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο), το κόστος της υπολογίζεται σε 1,5 δις το χρόνο. Η μη καταβολή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας εκτιμάται ότι κοστίζει 160 εκατ. ευρώ ανά έτος.
www.worldenergynews.gr
Στα 16 δισ το κόστος εφαρμογής των μέτρων Τσίπρα - Οι ευθύνες στην αποσάθρωση της ΔΕΗ και την υιοθέτηση του σημερινού target model
Τι σημαίνουν τα πλαφόν στην λιανική ρεύματος και στα τιμολόγια φυσικού αερίου