Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαντά στις ερωτήσεις των εκπροσώπων του Τύπου και εξειδικεύει τις εξαγγελίες
Σημείωσε δε, ότι οι ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν σε κρατικοποιήσεις όπως συμβαίνει με τις EDF, Uniper κλπ.
Κατηγόρησε την ΔΕΗ για πρωταγωνιστικό ρόλο στην αισχροκέρδεια και την κυβέρνηση για προτεραιότητα στα συμφέροντα των μετόχων και επενδυτών.
Επίσης ανέφερε ότι η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης χρήζει διερεύνησης.
Παράλληλα χαρακτήρισε αξιόποινες πράξεις την διαδικασία επαναγοράς των μετοχών της ΔΕΗ με τον χαρακτηρισμό χειραγώγηση.
Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το εξηγήσει ο ίδιος πως προκύπτει, αφού οι διαδικασίες επαναγοράς μετοχών είναι αυτές που ισχύουν για όλες τις εταιρίες.
Ειδικότερα:
Μέσω ΑΜΚ η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ
Για την εξαγγελία του για την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ είπε κατ' αρχήν ότι πέρυσι στην ΔΕΘ, ο κ. Μητσοτάκης είχε αποκρύψει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και εξήγησε:
«Αυτό έγινε με μία διαδικασία που χρήζει διερεύνησης.
Με 100 εκατομμύρια ευρώ η ΔΕΗ απώλεσε το 17% των μετοχών.
Το αποτέλεσμα είναι ότι η ΔΕΗ πρωταγωνιστεί στο ράλι της αισχροκέρδειας με αύξηση των κερδών και με μεταφορά του κόστους στους Έλληνες φορολογούμενους.
Η ΔΕΗ έχει χειραγωγήσει την τιμή της μετοχής της στο Χρηματιστήριο. Αυτά δεν είναι απλά πολιτικά σφάλματα είναι αξιόποινες πράξεις.
Εμείς δεσμευόμαστε ότι αυτό το πάρτι θα τελειώσει.
Με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ο έλεγχος θα περάσει στο δημόσιο.
Στην Ευρώπη η μία μετά την άλλη οι μεγάλες χώρες προχωρούν σε κρατικοποιήσεις ενεργειακών επιχειρήσεων, πρώτος ο Macrron στην Γαλλία και ακολουθεί η Γερμανία. Όταν περάσει η κρίση θα δούμε τι θα κάνουμε».
Σε κάθε περίπτωση υπογράμμισε ξανά, θα μπει τέρμα στο πάρτι της αισχροκέρδειας με πρωταγωνιστή την ΔΕΗ.
Συνεχίζοντας σε σχέση με τα εμπόδια από την ΕΕ, είπε ότι «η λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας προσδιορίζεται από την ευρωπαϊκή οδηγία, η εποπτεία όμως του Χρηματιστηρίου είναι ζήτημα εθνικής ευθύνης και δεν έχουν να κάνουν με την ευρωπαϊκή οδηγία. Υπάρχει η δυνατότητα αποσύνδεσης της τιμής της ενέργειας από το φυσικό αέριο.
Το διεκδίκησαν και το πέτυχαν οι Ισπανία και η Πορτογαλία, η Ελλάδα με ρηχή και ολιγοπωλιακή αγορά, γιατί δεν το διεκδίκησε».
Παρέμβαση
Στο χηματιστήριο ενέργειας αναφέρθηκε στην δυνατότητα παρέμβασης, που υπάρχει για να ζητήσει η χώρα την αποσύνδεση τιμής ρεύματος από αυτήν του φυσικού αερίου αντιστοίχως με τα μοντέλα Ισπανίας και Πορτογαλίας. Αναφέρθηκε στην απουσία διμερών συμβολάιων όπως ισχύει σε άλλες αγορές και κατηγόρησε και πάλι την ΔΕΗ για τις ευθύνες της σε αυτό που υποστήριξε, ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλητής ακρίβειας στην χονδρική ρεύματος.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαντά στις ερωτήσεις των εκπροσώπων του Τύπου και εξειδικεύει τις εξαγγελίες στις οποίες προχώρησε από το βήμα του «Βελλίδειου» το Σάββατο (17/9/2022), δίνοντας λεπτομέρειες για το πρόγραμμά του το οποίο είναι κοστολογημένο όπως είπε, αλλά και τις προτεραιότητές του μεταξύ των οποίων είναι η κρατικοποίηση της ΔΕΗ.
«Το πρόγραμμά μας είναι απολύτως κοστολογημένο, αγγίζει τα 5,6 δισ. ευρώ», είπε ο πρόεδρος.
«Κατηγορούν εμάς για πιθανότητα να οδηγήσουμε τη χώρα σε μνημόνια αυτοί που οδήγησαν τη χώρα σε μνημόνια, αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα», ανέφερε, μεταξύ άλλων.
«Θα φορολογήσουμε την αισχροκέρδεια προκειμένου να δώσουμε ανάσα στη μεσαία τάξη και τους μισθωτούς» τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Διαβάστε περισσότερα εδώ:
www.worldenergynews.gr