Κατακόρυφη αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, συνεχή αιτήματα διακανονισμών, μετακινήσεις πελατών από τον ένα πάροχο στον άλλο, υπερβολικές ανάγκες για κεφάλαια κίνησης και δυσκολία πρόβλεψης της επόμενης ημέρας, είναι τα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα της αγοράς προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας μετά από ένα χρόνο βαθιάς ενεργειακής κρίσης.
Με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 45 ημερών να φθάνουν το 30% των καταναλωτών, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας οργανώνουν πλέον ισχυρές υπηρεσίες collections, την ίδια ώρα που σε καθημερινή βάση είναι αναγκασμένοι να αγωνίζονται για την εξασφάλιση εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από το χρηματιστήριο.
Ποσά που καταβάλουν σήμερα για να τα εισπράξουν τουλάχιστον δυο μήνες αργότερα, εάν τα εισπράξουν, αφού οι καταναλωτές όχι μόνο καθυστερούν την αποπληρωμή των λογαριασμών τους αλλά πλέον έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν πάροχο χωρίς πέναλτι και αφήνοντας πίσω τους οφειλές που η εταιρία μπορεί να διεκδικήσει μόνο με νομικά μέσα.
Προκαταβολή τουλάχιστον του 70% των επιδοτήσεων
Σε αυτό το περιβάλλον, οι προμηθευτές επιμένουν στο αίτημα τους για προκαταβολή τουλάχιστον του 70% των επιδοτήσεων, που με το υφιστάμενο σύστημα πιστώνουν στους πελάτες και εισπράττουν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης τουλάχιστον ένα μήνα αργότερα.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς θα πρέπει άμεσα να δοθεί λύση διότι οι εταιρίες οδηγούνται σε οικονομική ασφυξία.
Εξίσου σημαντικό είναι το πρόβλημα του λεγόμενου ενεργειακού τουρισμού.
Δηλαδή της δυνατότητας που έχει δοθεί στους καταναλωτές να μετακινούνται από εταιρία σε εταιρία χωρίς ποινή αλλά και χωρίς να υποχρεούνται να καταβάλλουν πρώτα τις οφειλές τους στον πάροχο από τον οποίο αποχωρούν. Ήδη έχουν καταγραφεί σημαντικές μετακινήσεις οι οποίες ενδέχεται να ενταθούν τον Σεπτέμβριο.
Πάντως η αγορά αναμένει να κλείσει ένα τρίμηνο με το νέο καθεστώς προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Ενεργειακός Τειρεσίας
Μάλιστα φαίνεται ότι συζητείται ένα είδος «ενεργειακού Τειρεσία» για την παρακολούθηση των οφειλών κάτι το οποίο όπως αναφέρουν κύκλοι των εταιριών προμήθειας θα πρέπει να γίνει σύντομα διότι ο κίνδυνος να φθάσουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές για το σύνολο της αγοράς στα δυσθεώρητα των 2,5-3 δις ευρώ που είχε αντιμετωπίσει η ΔΕΗ κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, είναι ορατός.
Όσο δε για τις τελευταίες εξελίξεις με το νέο σύστημα επιδοτήσεων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, το οποίο θα συνδέεται με την εξοικονόμηση ενέργειας, η αγορά παρακολουθεί με προσοχή ελπίζοντας ότι σύντομα θα ληφθούν αποφάσεις ώστε να ξεκαθαρίσει σε κάποιο βαθμό το τοπίο.
Ωστόσο η εφαρμογή ενός ουσιαστικού συστήματος εξοικονόμησης ενέργειας χωρίς «έξυπνους μετρητές» είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Όλα θα πρέπει να υπολογίζονται κατά προσέγγιση και με βάση ιστορικά στοιχεία, χωρίς οι καταναλωτές να έχουν την ευελιξία να βλέπουν τις καταναλώσεις τους και να μπορούν να κάνουν εξοικονόμηση σε πραγματικό χρόνο μειώνοντας το ενεργειακό κόστος τους.
Ο ΔΕΔΔΗΕ που εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία σχεδιάζει την αλλαγή των μετρητών, έχει σε εξέλιξη έναν διαγωνισμό που είναι αμφίβολο εάν θα δώσει αποτελέσματα έως το τέλος του έτους.
Μάλιστα κάποιες εταιρίες προμήθειας εξετάζουν ήδη το ενδεχόμενο να προχωρήσουν οι ίδιες σε προγράμματα αντικατάστασης των μετρητών των πελατών τους ή στη τοποθέτηση συστημάτων παρακολούθησης της κατανάλωσης.
Πάντως η μόνιμη επωδός όλων όσον δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας είναι πως ο εφετινός χειμώνας θα είναι εξαιρετικά δύσκολος.
www.worldenergynews.gr
Πάροχοι: Ζητούν προκαταβολή 70% των επιδοτήσεων και δημιουργία «ενεργειακού Τειρεσία»
Οι εταιρίες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας οργανώνουν υπηρεσίες collections