Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο αναφέρθηκε στα μέτρα που προετοιμάζει η Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Στο σημαντικότερο από όλα αφορά την αγορά των TTF, συμβολαίων φυσικού αερίου. Όπως ανέφερε, η αγορά των συμβολαίων TTF μετά την αύξηση των εισαγωγών LNG, που διαφοροποιούν το μείγμα τροφοδοσίας φυσικού αερίου, που μέχρι τώρα βασιζόταν κυρίως στο αέριο των αγωγών, δεν αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείκτη (benchmark) και αυτό οφείλει να αλλάξει.Προετοιμάζεται λοιπόν ένας νέος δείκτης (benchmark) για να αντικαταστήσει τον υπάρχοντα, σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν.
Η Επιτροπή θα εργαστεί με τις Ρυθμιστικές Αρχές (Market Regulators) για να αλλάξει και να τροποποιήσει τους κανόνες που ισχύουν για τα ενέχυρα, που αφορούν το trading στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και έχουν υποχρέωση να διατηρούν οι ευρωπαϊκές εταιρείες Κοινής Ωφέλειας (margin calls) ώστε να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα που έχουν προκύψει στην αγορά, εξαιτίας της αύξησης των τιμών.
Ο στόχος είναι να περιοριστεί το volatility (διακυμανσημότητα) που υφίσταται στην ενεργειακή αγορά και τα futures της αγοράς ηλεκτρισμού σε ημερήσια βάση. Για τον λόγο αυτό, από τον Οκτώβριο θα εισαχθούν κρατικές εγγυήσεις γκρατικές εγγυήσεις (γερμανική πρόταση) με στόχο να ενισχυθεί η ρευστότητα της αγοράς και των ευρωπαϊκών εταιρειών που συμμετέχουν σε αυτήν. Πρόκειται για μια σύνθετη διαδικασία, η οποία θα αναδιαρθρώσει την ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού, καθώς η σημερινή μορφή της δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις τρέχουσες συνθήκες και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τους στόχους για τους οποίους σχεδιάστηκε, δηλαδή δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες των καταναλωτών με τη σημερινή της μορφή.
Η αγορά του ηλεκτρισμού πρέπει να προσφέρει τιμές χαμηλού κόστους για τους καταναλωτές και για αυτό η βασική κατεύθυνση είναι οι ανανεώσιμες πηγές, καθώς θα πρέπει να υπάρξει απεγκλωβισμός από τις τιμές του φυσικού αερίου. Αυτά είναι τα πρώτα βήματα.
Τα ορυκτά καύσιμα είναι αυτά που δημιουργούν το πρόβλημα και το λάθος της Ευρώπης είναι ότι δεν δημιούργησε τις προϋποθέσεις για ταχύτερο απεγκλωβισμό από αυτά, λαμβάνοντας υπόψη την κρίση στη δεκαετία του 1970. Φωτεινό παράδειγμα αποτελεί η έγκαιρη στροφή της Δανίας στις ΑΠΕ, που εξασφάλισε χαμηλότερες τιμές για τον καταναλωτή και παράλληλα δημιούργησε χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Οι προμήθειες του φυσικού αερίου από τη Ρωσία δεν μπορούν πλέον να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της Ευρώπης. Είναι δηλαδή μια αγορά, η οποία δεν λειτουργεί και για τον λόγο αυτό έχουν ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Νορβηγία, όπως ανέφερε η κ. von der Leyen.
Το ρωσικό φυσικό αέριο ενώ είχε το 40% της ευρωπαϊκής αγορά περιορίστηκε στο 9% πρόσθεσε.
Η συμφωνία με τη Νορβηγία
Ανέφερε ότι συμφώνησε με τον Νορβηγό πρωθυπουργό να δημιουργηθεί μια task force με στόχο να διαμορφώσει προϋποθέσεις για προμήθεια φυσικού αερίου σε όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές. Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής, απο την μια πρέπει να εξασφαλίσουμε την επάρκεια του φυσικού αερίου και από την άλλη να έχουμε ανταγωνιστικές τιμές στη προμήθεια του καυσίμου. Γι' αυτό πρέπει η Ευρώπη να στραφεί από τον αναξιόπιστο προμηθευτή που είναι η Ρωσία σε φίλιες χώρες, όπως η Νορβηγία.
Η κυρία Von der Leyen ανέφερε ότι η Επιτροπή συνεργάζεται με τα κράτη μέλη για την παρουσίαση ενός ολοκληρωμένου πακέτου μέτρων.
Προανήγγειλε επίσης για ακόμη μια φορά την εισφορά στις εταιρίες ορυκτών καυσίμων και πλαφόν στα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών ηλεκτρισμού, που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας των συνθηκών του πολέμου στην Ουκρανία, τα οποία θα χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες των πιο αδύναμων ευρωπαϊκών στρωμάτων.
Όπως ανέφερε, τα κέρδη αυτά δεν θα μπορούσαν να επιτευχθούν με ομαλές συνθήκες. Το νούμερο αυτό εκτιμάται σε 140 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, έδωσε από την αρχή της ομιλίας της, ως βασική κατεύθυνση την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας με μείωση της κατανάλωσης, σαν μέτρο προσαρμογής στις μειωμένες ποσότητες φυσικού αερίου, που έχει η Ευρώπη στη διάθεσή της.
Υπεράκτια αιολικά και υδρογόνο
Τέλος, η πρόεδρος σημείωσε ότι ξεκίνησε ήδη η ενεργειακή μετάβαση με μαζικές επενδύσεις όπως στα υπεράκτια αιολικά και το υδρογόνο που προβλέπει και το REPower EU. Πλέον, χρειάζεται ένας μηχανισμός αγοράς για το υδρογόνο ώστε να καλυφθεί το έλλειμμα στις επενδύσεις. Για το λόγο αυτό, ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί νέα τράπεζα για το υδρογόνο που θα βοηθήσει με πόρους του ταμείου καινοτομίας ύψους 3 δισ. ευρώ.
Σε ότι έχει να κάνει με τις πρώτες ύλες για την ενεργειακή μετάβαση, η Leyen σχολίσε ότι «το λίθιο και οι σπάνιες γαίες θα είναι στο μέλλον σημαντικότερες από το πετρέλαιο, ενώ η ζήτηση ως το 2030 θα είναι πενταπλάσια στις σπάνιες γαίες. Σήμερα υπάρχει ένα μόνο κράτος, η Κίνα, που δεσπόζει στην αγορά και πρέπει να μην πέσουμε σε μια νέα εξάρτηση. Κατ' επέκταση πρέπει να γίνουν βήματα με νέες εμπορικές σχέσεις και να δούμε που υπάρχουν αυτές οι πρώτες ύλες.
Η Κομισιόν θα εισάγει άμεσα νομοθετική πράξη για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, ενώ ταυτόχρονα θα αυξήσει την οικονομική συμμετοχή στα έργα PCI και θα προωθήσει τη δημιουργία νέου ευρωπαϊκού ταμείου γιατί "το μέλλον της Ευρώπης πρέπει να είναι στην Ευρώπη».
www.worldenergynews.gr