Και αυτό γιατί από την μια υπάρχουν προϊόντα που έχουν ανελαστικότητα ζήτησης, όπως η συσκευασία του αλουμινίου, στοιχείο που καταγράφηκε και στην αιχμή του COVID.
Από την άλλη ο όμιλος έχει ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία για αντικατάσταση του φυσικού αερίου με LPG, ώστε να μειωθεί σημαντικά η κοστοβόρα καταναλωσή του.
Αυτό όμως απαιτεί χρόνο και δεν μπορεί να γίνει από την μια ημέρα στην άλλη. Έτσι το ζήτημα μείωσης της παραγωγής είναι μια παράμετρος, που έχει μεταφερθεί προς τον όμιλο της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ως η βασική επιλογή για την εξοικονόμηση ενέργειας άμεσα, στα πλαίσια ενός συνολικού ευρωπαϊκού και ελληνικού σχεδίου.
Η δίοικηση της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ εκτιμά, ότι η μείωση της παραγωγής δεν αποτελεί την ενδεικνυόμενη στρατηγική, όταν βρίσκεται σε εξέλιξη ένα τόσο ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα και παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη εξωστρεφούς και εξαγωγικής δραστηριότητας.
Ήδη η κατεύθυνση μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης με εσπευσμένο τρόπο δέχεται κριτική σε πολλά μέτωπα, πρώτα από όλα όμως θα πρέπει να δούμε τις τελικές αποφάσεις της Κομισιόν, καθώς οι Υπουργοί Ενέργειας έχουν νέα σύνοδο στο τέλος του Σεπτεμβρίου.
Το Υπουργείο βέβαια στα πλαίσια της συνολικής κυβερνητικής πολιτικής και της ευρωπαϊκής κατεύθυνσης είχε την υποχρέωση να μεταφέρει στις ενεργοβόρες βιομηχανίες την πολιτική αυτή, αλλά οι αποφάσεις δεν έχουν ακόμα κατασταλάξει και είναι προφανές από την τελευταία Σύνοδο, ότι η Von der Leyen η ίδια δέχεται κριτικές σε πολλά μέτωπα.
Ακόμα και αν υπάρξουν οι αποζημιώσεις για τους εργαζομένους, που θα σημάνουν το ήμισυ του κόστους σε σχέση με την περίοδο εν λειτουργία της βιομηχανίας, η επαναλειτουργία μονάδων είναι κοστοβόρα.
Εξαλλου το μέτρο αυτό θα επεκταθεί στο σύνολο της βιομηχανίας και δεν θα περιοριστεί μόνο στις τρεις ενεργοβόρες αυξάνοντας τις επιπτώσεις στο μεγαλύτερο βαθμό του παραγωγικού ιστού. Σημειώνεται ότι από τον ΣΕΒ δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη τοποθέτηση προς το παρόν.
Τα αναλυτικά αποτελέσματα της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ που αποδεικνύουν την μακροπρόθεσμη επενδυτική συνέπεια του ομίλου
O Όμιλος ElvalHalcor σημείωσε αύξηση πωλήσεων κατά 45,8% στα ιστορικά υψηλά των 1.960 εκ. ευρώ στο α’ εξάμηνο 2022, γεγονός που μεταφράστηκε σε κέρδη 121 εκατ. ευρώ.
Το Α’ εξάμηνο του 2022, η ζήτηση διατηρήθηκε ιδιαίτερα έντονη στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας, οδηγούμενη από την αναθέρμανση των αγορών, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις.
O Όμιλος σημείωσε σημαντική αύξηση πωλήσεων σε σύγκριση με τα 1.344 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021, οδηγούμενη από την αύξηση του όγκου πωλήσεων, κυρίως στον κλάδο αλουμινίου, τις αυξημένες τιμές των μετάλλων και τις αυξημένες τιμές κατεργασίας.
Πιο συγκεκριμένα οι τιμές των μετάλλων στο LME ήταν αυξημένες σε σύγκριση με τη αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο, με τη μέση τιμή του αλουμινίου να διαμορφώνεται στα 2.817 ευρώ ανά τόνο (αύξηση 51,1% σε σύγκριση με το Η1’21) και τη μέση τιμή του χαλκού να διαμορφώνεται στα 8.922 ευρώ ανά τόνο (αύξηση 18,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021).
Αναφορικά με τον όγκο πωλήσεων, παρουσίασε αύξηση κατά 9,2%, καθώς ο Όμιλος εκμεταλλεύτηκε την ισχυρή ζήτηση κυρίως σε τομείς που σημειώνουν μεγάλη ανάπτυξη λόγω των παγκόσμιων μεγατάσεων βιωσιμότητας και στους οποίους έχει επικεντρώσει τις επενδύσεις του, όπως ο κλάδος της συσκευασίας αλουμινίου.
Τα ενοποιημένα μικτά κέρδη ανήλθαν στα 215,5 εκ. ευρώ έναντι 130,7 εκ. ευρώ ενώ τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 206,2 εκ. ευρώ έναντι 122,8 εκ. ευρώ για την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Τέλος, τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 121,0 εκ. ευρώ έναντι κερδών 85,8 εκ. ευρώ για το Η1’21.
Τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανέρχονται σε 119,1 εκ. ευρώ για το Η1’22 (ή 0,3174 ευρώ ανά μετοχή) από 83,6 εκ. ευρώ για την αντίστοιχη περίοδο του 2021 (ή 0,2227 ευρώ ανά μετοχή).
www.worldenergynews.gr