Σύγκλιση σε γραμμές χρηματοδότησης για τις εταιρίες κοινής ωφέλειας, πλαφόν στις ενεργειακές τιμές (TTF) και εισφορά στις εταιρίες ορυκτών καυσίμων
Χωρίς συμφωνία η Σύνοδος των Ευρωπαίων Υπουργών προς το παρόν τα θέματα περνούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Κομισιόν.
Πρόκειται για ένα πλαίσιο 4 αξόνων που θα επεξεργαστεί η Κομισιόν. Αναμένεται να ακολουθήσει νέα Σύνοδος εντός του μήνα.
Η Kadri Simson με δηλώσεις της προειδοποιεί ότι η προετοιμασία που γίνεται σε τεχνικό επίπεδο θα διαρκέσει παράλληλα με τις όποιεις αποφάσεις για το ζήτημα της μεθοδολογίας του πλαφόν, ώστε η αρχιτεκτονική της νέας αγορά να είναι έτοιμη στις αρχές του νέου έτους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reuters υπάρχει σύγκλιση στην εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων για τις ευρωπαϊκές εταιρίες κοινής ωφέλειας.
Επίσης σύγκλιση υπάρχει για πλαφόν στις ενεργειακές τιμές, σε άλλη κατεύθυνση από το ρωσικό αέριο, ενώ όπως φαίνεται θα υπάρξει εισφορά για τις εταιρίες ορυκτών καυσίμων
Ενάντια στην πολιτική της επιβολής του πλαφόν στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου τάχθηκε η Γερμανία, σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Robert Habeck, στο πλαίσιο της σημερινής Συνόδου των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ. Σύμφωνα με το BLOOMBERG TV κατά του πλαφόν τάσσεται το σύνολο σχεδόν των Ευρωπαίων ΥΠΕΝ.
Μετά το πέρας της Συνόδου ο Έλληνας ΥΠΕΝ δήλωσε τα εξής:
Κώστας Σκρέκας: «Μειώσαμε την κατανάλωση φυσικού αερίου- Η Ευρώπη δεν θα υποκύψει στον ρωσικό εκβιασμό»
- 15 χώρες υπέρ της πρότασης Μητσοτάκη για οριζόντιο πλαφόν στο φυσικό αέριο
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συμμετείχε στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. Οι Υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. εξέτασαν μέτρα για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας και επεξεργάστηκαν σενάρια για τη διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού της Ευρώπης, κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Ο ελληνικός μηχανισμός ανάκτησης εσόδων, ο οποίος προτάθηκε ως ένα από τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο οποίος εφαρμόζεται από τις 7 Ιουλίου στην Ελλάδα, έτυχε ευρείας αποδοχής από τα κράτη- μέλη της Ε.Ε..
Η Επίτροπος Ενέργειας, Kadri Simson, απευθυνόμενη προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, δήλωσε: «Ο ελληνικός μηχανισμός είναι ενδιαφέρων και λειτουργεί σωστά».
O κ. Υπουργός επανέλαβε την πρόταση που ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε αποστείλει στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή ενός γενικού πλαφόν στο φυσικό αέριο και τη δημιουργία ενός διαφορετικού μοντέλου τιμολόγησής του, αλλά εξέφρασε τη διαφωνία της Ελλάδος για την επιβολή πλαφόν αποκλειστικά στο ρωσικό φυσικό αέριο, δεδομένου ότι θα έχει το ακριβώς αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα στις τιμές ενέργειας.
Επιπλέον, επεσήμανε τη μείωση ζήτησης φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού που έχει επιτύχει η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, αλλά ζήτησε η όποια σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να είναι ισορροπημένη ώστε να μην έχει επίπτωση στη λειτουργία της οικονομίας. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, 15 κράτη – μέλη της Ε.Ε. και η Γερμανία (υπό προϋποθέσεις) πρότειναν την επιβολή οριζόντιου πλαφόν στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου.
Ο κ. Σκρέκας, κατά την τοποθέτησή του, επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει ήδη πετύχει τον στόχο μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% χάρη στην μεγάλη αύξηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα που φέτος θα προσθέσουν πάνω από 1700 MW, και προσέθεσε ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη έχει διπλασιαστεί από 10% σε 20%. Επίσης, ο Έλληνας Υπουργός αναφέρθηκε στη δυνατότητα εναλλαγής λειτουργίας των πέντε μονάδων διπλού καυσίμου από φυσικό αέριο σε diesel, καθώς και στον διπλασιασμό της αποθηκευτικής ικανότητας στον σταθμό LNG της Ρεβυθούσας με την προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής σε χρόνο ρεκόρ.
Σημείωσε ότι η ελληνική Κυβέρνηση θα εισάγει κίνητρα για τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από νοικοκυριά με τη χορήγηση υψηλότερων επιδοτήσεων, όταν επιτυγχάνεται μείωση της τάξεως του 10%. Ανάλογα κίνητρα εξετάζεται να θεσπιστούν και για τις επιχειρήσεις. Ο Έλληνας Υπουργός ανακοίνωσε την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης με τον Ιταλό ομόλογό του για την αποθήκευση φυσικού αερίου 1,5 TWh στην Ιταλία, ποσότητα η οποία μπορεί να μεταφερθεί στην Ελλάδα μέσω της αντίστροφης ροής. Στη συνέχεια, εξήγησε στους ομολόγους του τον μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, που εφαρμόζεται από τις 7 Ιουλίου στην Ελλάδα, και ο οποίος έχει αποφέρει πάνω από €1,5 δισεκ. τους πρώτους δύο μήνες της λειτουργίας του.
Αναφορικά, με τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική Κυβέρνηση για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα έχει προετοιμάσει το ενεργειακό της σύστημα για πιθανές διακοπές στον εφοδιασμό και η Κυβέρνηση συνεχίζει να παρακολουθεί διαρκώς την κατάσταση».
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προσερχόμενος το πρωί στην Έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας, δήλωσε: «Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να λάβει άμεσα αποφάσεις, ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις πρωτοφανείς προκλήσεις που συνεπάγεται η χειρότερη ενεργειακή κρίση των 50 τελευταίων ετών. Αυτό που η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός της, πρότειναν από την πρώτη φάση της κρίσης, είναι ανάγκη να το υιοθετήσει η Ευρώπη ως βάση μιας συγκροτημένης και ισχυρής απάντησης. Ζούμε ιστορικές στιγμές και δεν έχουμε την πολυτέλεια να καθυστερήσουμε ούτε μια μέρα για να ορθώσουμε το ανάστημά μας. Οφείλουμε να ακούσουμε την κραυγή αγωνίας των Ευρωπαίων πολιτών και με πνεύμα αλληλεγγύης να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να θωρακίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή σε όλη την Ευρώπη».
Η παρέμβαση Lagarde
Όπως έχει κατά κόρον αναλυθεί τις τελευταίες ημέρες το πλαφόν στην εισαγωγή ρωσικού αερίου ήταν ανεδαφική και όλα δείχνουν όπως ήταν επόμενο ότι δεν υιοθετείται.
«Το λέμε αυτό, γιατί ορισμένες χώρες εξακολουθούν να εξαρτώνται από τις συγκεκριμένες προμήθειες. Αυτές οι χώρες εξακολουθούν να έχουν εξαρτήσεις που τις αναγκάζουν να χρησιμοποιούν αυτό το αέριο. Θα ήταν λοιπόν ακατάλληλο να πούμε ότι η Γερμανία ζητά πάντα κατανόηση, αλλά άλλα κράτη δεν παίρνουν καμία» τόνισε χαρακτηριστικά ο Habeck, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Bloomberg.
Παράλληλα έχει υπάρξει και παρέμβαση Lagarde η οποία όπως αναφέρει οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συμβάλλουν στην εξομάλυση των ενεργειακών αγορών.
Σε αυτό το γεμάτο διακυμάνσεις περιβάλλον θα πρέπει οι κυβερνήσεις με δημοσιονομικά μέτρα να βοηθήσουν την ρευστότητα στους συμμετέχοντες στην αγορά και κυρίως τις εταιρίες κοινής ωφελείας.
Aναλυτικά
Κατά του πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου τάσσεται η Γερμανία, επισημαίνοντας ότι κάποιες χώρες παραμένουν εξαρτημένες από αυτές τις προμήθειες. Η άποψη αυτή βρίσκει σύμφωνη την Αυστρία.
«Αυτές οι χώρες έχουν ακόμα εξαρτήσεις που τις αναγκάζουν να χρησιμοποιούν αυτό το φυσικό αέριο», είπε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ σε δημοσιογράφος στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το Bloomberg. «Επομένως, δεν θα ήταν σωστό να πούμε ότι η Γερμανία πάντα ζητά κατανόηση, αλλά οι άλλες χώρες δεν μπορούν να την έχουν», εξήγησε.
Η Αυστρία, η οποία ακόμα χρειάζεται τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, έστω και εάν η εξάρτησή της αυτή έχει μειωθεί, επίσης δεν στηρίζει το πλαφόν, είπε η υπουργός Ενέργειας της χώρας, Λεονόρε Γκεβέσλερ.
Η Γερμανία τάσσεται επίσης κατά ενός γενικού πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, καθώς θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα έστελνε λάθος μήνυμα στην αγορά, πρόσθεσε ο Χάμπεκ. Όπως είπε, στηρίζει ένα πλαφόν που θα καλύπτει τις βασικές ενεργειακές ανάγκες, με τους καταναλωτές να πληρώνουν περισσότερα, όμως, όταν η χρήση τους ξεπερνά ένα συγκεκριμένο όριο.
H Γερμανία θα βοηθήσει με κρατική βοήθεια την VNG μια από τις μεγαλύτερες εισαγωγείς εταιρίες φυσικού αερίου, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Habeck.
Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο και αυτό σύντομα θα επιβεβαιωθεί, είπε ο Habeck αφού συνατήθηκε με τους ομόλογούς του Ευρωπαίους.
www.worldenergynews.gr