Ενέργεια

Ν. Κατσής (ΔΕΣΦΑ): Στις 50 TWh το έλλειμμα για την Ελλάδα αν σταματήσουν οι ρωσικές προμήθειες

Ν. Κατσής (ΔΕΣΦΑ): Στις 50 TWh το έλλειμμα για την Ελλάδα αν σταματήσουν οι ρωσικές προμήθειες
Ο κ. Κάτσης ανέλυσε τους τρόπους αντιμετώπισης ενός τέτοιου σεναρίου

Σε μια λεπτομερή περιγραφή του αντίκτυπου που θα είχε στη χώρα μας, το σενάριο πλήρους διακοπής των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, προχώρησε σήμερα (29/7) το πρωί, ο Διευθυντής δραστηριοτήτων λειτουργίας ΕΣΦΑ του ΔΕΣΦΑ, κ. Νίκος Κατσής.

Ο κ. Κάτσης αναφέρθηκε σε ένα έλλειμα 50 TWh για το χρονικό διάστημα Αύγουστος 2022 – Ιούλιος 2023, αναλύοντας την εν λόγω παραδοχή και με δεδομένο πως θα βρίσκονται σε λειτουργία 4-7 λιγνιτικές μονάδες

Σύμφωνα με το ΔΕΣΦΑ, στο Σιδηρόκαστρο οι ποσότητες θα είναι μηδέν. Στους Κήπους θα είναι 10.000 MWh από την Τουρκία βάσει του συμβολαίου ΔΕΠΑ-Botas, αλλά προβλέπεται να μειωθεί στις 6.000 MWh από τον Ιανουάριο. Παράλληλα, στη Νέα Μεσημβρία (ΤΑΡ) θα είναι 30.000 MWh και η Ρεβυθούσα θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος με 220.000 MWh.

Ο ΔΕΣΦΑ υπολογίζει ότι το σχέδιο εκφορτώσεων LNG το α' εξάμηνο του 2023 θα είναι αντίστοιχο με το α' εξάμηνο του 2022.

Από αυτό το νούμερο 50 TWh, οι 26 TWh σχετίζονται με την Ελλάδα και οι 24 TWh με τη Βουλγαρία, επισημαίνοντας ότι «προέχει ο εφοδιασμός της εγχώριας αγοράς».

Στη συνέχεια, ο Διευθυντής δραστηριοτήτων λειτουργίας ΕΣΦΑ ανέλυσε το σκεπτικό του Διαχειριστή, προκειμένου να περιοριστεί το εν λόγω έλλειμμα.

«Πρωταρχικό ρόλο στην αντιμετώπιση του ελλείμματος έχουν τα φορτία LNG που ιδανικά θα μπορούσαν να το μειώσουν από τις 50 στις 38 TWh. Ο ΔΕΣΦΑ υιοθετεί ένα 75% των φορτίων που θα ρίξουν το έλλειμμα από τις 50 στις 22 TWh» είπε.

Επιπλέον, η αποθήκευση αερίου στην Ιταλία μπορεί να μειώσει το έλλειμμα στις 20,5 TWh.

H αλλαγή καυσίμου στις 5 μονάδες αερίου συνολικής ισχύος 1.800 MW, «υποχωρεί» το έλλειμμα στις 12,4 TWh (με εφαρμογή πχ για 10 μέρες/μήνα)

Τέλος, μείωση των εξαγωγών στη Βουλγαρία

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης