(UPD 15.20)Ταβάνι μαζί με τις τιμές έχει πιάσει και η αγωνία των παρόχων για την επόμενη ημέρα καθώς η παρατεταμένη ενεργειακή κρίση καίει τα αποθέματα ρευστότητας και εξαντλεί τις αντοχές τους. Ο Αύγουστος κρίνεται ως ο πλέον κρίσιμος μήνας στην μέχρι τώρα πορεία της ενεργειακής κρίσης καθώς οι εταιρίες καλούνται να προσαρμοστούν βίαια και στο νέο πλαίσιο τιμολόγησης αναλαμβάνοντας ρίσκα που μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικά .
Από την περασμένη Δευτέρα που ανακοίνωσαν τα νέα τιμολόγια χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής και βασιζόμενοι σε προβλέψεις για την πορεία του φυσικού αερίου και τις χονδρεμπορικής αγοράς, τα αρμόδια επιτελεία των εταιριών προμήθειας, μικρών και μεγάλων, παρακολουθούν κυριολεκτικά με κομμένη την ανάσα την εξέλιξη των τιμών. Η εκτίναξη της τιμής του φυσικού αέριου στο TTF πάνω από το φράγμα των 200 ευρώ η μεγαβατώρα και της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος να σπάει από ρεκόρ σε ρεκόρ τις προηγούμενες ημέρες, η μικρή αποκλιμάκωση σήμερα δεν προσφέρεται για χαλάρωση.
Tροπολογία που κατέθεσε το ΥΠΕΝ στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, προβλέπει διάταξη που ενισχύει την ρευστότητα των εταιριών προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος διαμέσου προκαταβολων.
Δείτε παρακάτω αναλυτικά.
Το κόστος απογειώνεται για τις εταιρίες
Αντιθέτως, η αγορά προεξοφλεί υψηλές τιμές για μακρύ διάστημα και κυρίως αγωνιά για του που θα "κάτσει"¨ η τιμή τον Αύγουστο. Εάν το φυσικό αέριο παραμείνει στα επίπεδα που κινείται τις τελευταίες ημέρες, τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν σε βαθμό, που σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς , είναι πολύ πιθανό να δούμε να σκάνε κανόνια και μέσα στον Αύγουστο. Δύσκολα θα μπορέσουν να καλύψουν το κενό με τις τιμές που έδωσαν στους πελάτες τους ακόμα και εταιρίες που έχουν καταφέρει να αντισταθμίσουν θέσεις μερικώς , εκτιμούν παράγοντες του κλάδου, ενώ εταιρίες που έχουν μείνει ακάλυπτες θα φορτωθούν με ζημιές που δεν μπορούν να σηκώσουν.
Η αγωνία για τη ρευστότητα είναι κοινή σε όλες τις εταιρίες καθώς μέρα με την ημέρα πιέζονται όλο και περισσότερο. Πληρώνουμε δύο φορές πάνω το Χρηματιστήριο από το κόστος που πληρώναμε τον Ιούνιο. Τα ανεξόφλητα επιδεινώνονται. Οι εισπράξεις δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν το κόστος που καλπάζει. Εισπράττεις 1 και πληρώνεις 3» τονίζει εκπρόσωπος εταιρίας του κλάδου λιανικής.
Μεταφέρεται επίσης η δυσκολία πληρωμής όχι μόνο των Διαχειριστών αλλά ακόμη και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας ένα δεν ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας.
Τι ζητούν οι Πάροχοι - Τι παίρνουν για την ρευστότητα
Οι εταιρείες του κλάδου ζητούν χορήγηση ρευστότητας μέσω της παροχής κρατικών εγγυήσεων για τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό τους για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση. Αιτούνται επίσης προκαταβολή σε ποσοστό τουλάχιστον 75% του εκτιμώμενου ποσού των επιδοτήσεων ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον ζητούν δυνατότητα διακανονισμού της καταβολής των ρυθμιζόμενων χρεώσεων προς τους Διαχειριστές, ενημερώνοντας τον πρωθυπουργό ότι η ΡΑΕ έχει ήδη στοιχεία από τους προμηθευτές που αποδεικνύουν την αλματώδη αύξηση τόσο των διακανονισμών όσο και των ληξιπρόθεσμων οφειλών από καταναλωτές που αλλάζουν προμηθευτή.
Προτείνουν διακανονισμούς αντίστοιχους με αυτούς που εφαρμόστηκαν στην περίοδο της πανδημίας, οι οποίοι θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και θα επιτρέπουν στις εταιρείες να καταβάλλουν στους Διαχειριστές ποσοστό πληρωμής αντίστοιχο αυτού που εισπράττουν από τους καταναλωτές και διάρκεια αποπληρωμής αντίστοιχη της διάρκειας των διακανονισμών που προσφέρουν οι ίδιες στους πελάτες τους.
Το ΥΠΕΝ συμπεριέλαβε επίσης σε τροπολογία που κατέθεσε χθες στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, διάταξη που ενισχύει την ρευστότητα των εταιριών προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος. Προβλέπει την διάθεση προκαταβολών στους παρόχους για τη χορήγηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος με όρους και προϋποθέσεις που θα καθοριστούν με Υπουργική Απόφαση.
Η εφαρμογή του σημερινού πλαισίου προέβλεψε την ανακούφιση των καταναλωτών, αλλά οι πάροχοι καλούνται να πληρώσουν το κόστος. Πόσοι θα αντέξουν;
www.worldenergynews.gr