H ΕΕ εντείνει τις προσπάθειές της για υποκατάσταση του ρωσικού αερίου ειδικά από της ΗΠΑ, σύμφωνα με υψηλό αξιωματούχο της Κομισιόν.
Οι εισαγωγές LNG ανέβηκαν στα 30 bcm το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε σχέση με τα 22 bcm για το σύνολο του 2021.
Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ είναι σε πορεία να παραδώσουν τα επιπλέον 15 bcm αυτόν τον χρόνο, δηλαδή το 2022. σύμφωνα με τον αξιωματούχο, που μίλησε στους δημοσιογράφους την Δευτέρα 18/7, όπως αναφέρει το Reuters.
Οι συνολικές εισαγωγές LNG, που δεν προέρχονται από την Ρωσία, αυξήθηκαν κατά 21 bcm στο πρώτο εξάμηνο του 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021.
Οι εισαγωγές διαμέσου αγωγών που δεν προέρχονται από την Ρωσία αυξήθηκαν κατά 14 bcm από Νορβηγία, Η.Β., Βόριεα Αφρική και Αζερμπαϊτζάν.
Οι εισαγωγές αγωγού από την Ρωσία έπεσαν κατά 29bcm στα 45 bcm το πρώτο εξάμηνο του 2022.
Οι εισαγωγές από την Ρωσία έχεουν πέσει στο 20% από 40% και ο στόχος είναι να υποκατασταθεί και αυτό.
Η Νορβηγία επίσης έχει συμφωνήσει να αυξήσει τις προσφερόμενες ποσότητες κατά 9% το 2022 στα 100TWh.
Από την άλλη πλευρά παρά τις διπλωματικές προσπάθειες η ΕΕ δεν κλείνει διακρατικές συμφωνίες όπως θα μπορούσε να κάνει με το Κατάρ
Προετοιμάζουν το έδαφος οι Βρυξέλλες
Τα μέλη της Κομισιόν σπεύδουν να προετοιμάσουν το έδαφος για μη έγκαιρη επαναλειτουργία του Nord Stream 1, καθώς η μεταφορά από την Γερμανία και ενσωμάτωση της τουρμπίνας στον αγωγό απαιτεί 5-7 ημέρες που μετράνε από την αρχή της εβδομάδας.
Ο επίτροπος Johannes Hahn δήλωσε ότι η Κομισιόν δεν αναμένει, ότι η τροφοδοσία της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο μέσω του αγωγού Nord Stream 1 θα επανεκκινήσει στα τέλη της εβδομάδας.
«Εργαζόμαστε με βάση το σενάριο ότι ο αγωγός δεν θα επαναλειτουργήσει» δήλωσε ο Hahn στους δημοσιογράφους.
Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός έκλεισε την περασμένη εβδομάδα λόγω των ετήσιων εργασιών συντήρησης που έχει ανακοινωθεί ότι θα διαρκέσουν έως τις 21 Ιουλίου. Αυτό σημαίνει ότι ο αγωγός θα επαναλειτουργήσει στις 22 Ιουλίου.
Ωστόσο, το σενάριο αυτό δεν φαίνεται να συγκεντρώνει αρκετές πιθανότατες καθώς οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, με πρόσχημα κάποιο τεχνικό πρόβλημα, όπως π.χ. η καθυστέρηση στην αποστολή της τουρμπίνας, θα κλείσει την κάνουλα του φυσικού αερίου, ως αντίποινα στις δυτικές κυρώσεις για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
www.worldenergynews.gr