Ενέργεια

Ιαπωνία: Η ενεργειακή κρίση «γονατίζει» την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου

Ιαπωνία: Η ενεργειακή κρίση «γονατίζει» την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου
Ένα πακέτο παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων τιμών των καυσίμων από τον πόλεμο και της πτώσης του νομίσματος, ασκεί σημαντική πίεση στην ενεργειακή ασφάλεια της Ιαπωνίας, καθιστώντας αυτή μια από τις πιο σοβαρές ενεργειακές κρίσεις που είχε η Ιαπωνία
Σχετικά Άρθρα
Η Ιαπωνία η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, αντιμετωπίζει μια ενεργειακή κρίση που μπορεί να την βλάψει σοβαρά, καθώς αναγκάζεται να αντιμετωπίσει έναν συνδυασμό αδύναμου τοπικού νομίσματος,με τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανίας και έναν καύσωνα.
Η Ιαπωνία είχε ήδη σημαντικό λογαριασμό εισαγωγών ενέργειας καθώς εξαρτάται από ξένο πετρέλαιο και φυσικό αέριο για το 90% των αναγκών της.
Καθώς όμως το γιεν έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών, ο λογαριασμός της Ιαπωνίας έγινε ακόμη μεγαλύτερος, με την άνοδο της τιμής του αργού πετρελαίου, η οποία ήταν περίπου 40% σε όρους δολαρίων από τις αρχές του 2022, φτάνοντας το επιβλητικό 70% σε όρους γιεν.

Οι πιέσεις στην οικονομία

«Ένα πακέτο παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων τιμών των καυσίμων από τον πόλεμο και της πτώσης του νομίσματος, ασκεί σημαντική πίεση στην ενεργειακή ασφάλεια της Ιαπωνίας, καθιστώντας αυτή μια από τις πιο σοβαρές ενεργειακές κρίσεις που είχε η Ιαπωνία», δήλωσε η Jane Nakano, ανώτερος συνεργάτης. στη δεξαμενή σκέψης του Κέντρου Στρατηγικών & Διεθνών Σπουδών με έδρα την Ουάσιγκτον.
Λόγω της ακραίας εξάρτησής της από την εισαγόμενη ενέργεια, η Ιαπωνία έπρεπε να συνεχίσει να εισάγει ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο παρά τη λεκτική δέσμευσή της για κυρώσεις κατά της Μόσχας.
Πρόσφατα, ο επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες στην Ασία, η Mitsui OSK Lines, δήλωσε ότι η Ιαπωνία δεν έχει άλλη επιλογή από το να συνεχίσει να εισάγει ρωσικό LNG, επικαλούμενος τους πυρηνικούς σταθμούς της χώρας που εξακολουθούν να είναι εκτός σύνδεσης μετά την τραγωδία της Φουκουσίμα και τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας.

Αδυναμία χρήσης πυρηνικής ενέργειας

«Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολλούς πυρηνικούς σταθμούς, επομένως το ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης της βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας είναι αρκετά στενό», δήλωσε ο Takeshi Hashimoto στους Financial Times νωρίτερα αυτό το μήνα.
«Σήμερα, η αγορά spot τόσο του LNG όσο και του άνθρακα είναι αρκετά ακριβή.
Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ιαπωνία είναι τόσο απρόθυμη να σταματήσει τις εισαγωγές LNG από τη Ρωσία».
Θα μπορούσε να οφείλεται στον βαρύ λογαριασμό της για τις εισαγωγές ενέργειας που η Ιαπωνία πρότεινε στην G7 να περιορίσει τις τιμές εξαγωγής ρωσικού πετρελαίου στο μισό από το τρέχον ποσοστό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης