«Δεν είναι για το πετρέλαιο... Όχι, δεν πρόκειται να τους ζητήσω [να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου]», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή και, πιο συγκεκριμένα, στη Σαουδική Αραβία.
Όμως όπως αναφέρει το Politico, λίγοι το πιστεύουν αυτό.
"Με όλα τα κράτη του Κόλπου θα υπάρξει συνάντηση.
Τους έχω δείξει πως πιστεύω ότι θα έπρεπε να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου, γενικά, όχι στη Σαουδική Αραβία συγκεκριμένα.
Ελπίζω να τα δούμε για τα δικά τους συμφέροντα να καταλήγουν σε αυτό το λογικό." είπε επίσης.
Το λάθος Biden
Εδώ είναι που ο Βiden κάνει πολύ λάθος.
Δεν είναι προς το συμφέρον των πετρελαϊκών βασιλείων του Κόλπου να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο.
Τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν καμία πλεονάζουσα χωρητικότητα και οι δύο που έχουν μπορεί να έχουν υπερεκτιμήσει σοβαρά αυτήν την πλεονάζουσα χωρητικότητα και μια από τις δύο χώρες είναι η Σαουδική Αραβία.
Το θέμα της πραγματικής πλεονάζουσας δυναμικότητας ήρθε στο επίκεντρο την περασμένη εβδομάδα όταν το Reuters κατέγραψε τον Γάλλο Emmanuel Macron να λέει στον Βiden ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα άντλησαν κοντά στο μέγιστο και η Σαουδική Αραβία μπορούσε να προσθέσει μόνο περίπου 150.000 bpd στην παραγωγή της σε σύντομο χρονικό διάστημα.
«Και τότε ο Σεΐχης Mohammed bin Zayed al-Nahyan είπε ότι οι Σαουδάραβες μπορούν να αυξήσουν κατά 150 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα.
Ίσως λίγο περισσότερο, αλλά δεν έχουν τεράστιες τεράστιες χωρητικότητες», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος, σύμφωνα με το βίντεο του Reuters.
Οι χωρητικότητες και τα περιθώρια
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, η Σαουδική Αραβία έχει δυναμικότητα βραχυπρόθεσμης παραγγελίας 1,2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως (bpd) — το ποσό που μπορεί να προστεθεί στην τρέχουσα παραγωγή σε λιγότερο από 90 ημέρες.
Η πιο μακροπρόθεσμη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, εκτιμά ο IEA, ανέρχεται σε 2,1 εκατομμύρια bpd.
Και η βιώσιμη παραγωγική ικανότητα του Βασιλείου είναι 12,2 εκατομμύρια bpd, πάλι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του IEA.
Το πρόβλημα με τις εκτιμήσεις είναι ότι συχνά τείνουν να βασίζονται σε ανεπαρκείς πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών που παρέχονται από τη χώρα με την πλεονάζουσα χωρητικότητα.
Όμως, στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν σκληρά, επαληθεύσιμα στοιχεία για την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα της Σαουδικής Αραβίας ή οποιουδήποτε άλλου μέλους του ΟΠΕΚ. Κανένα μέλος του ΟΠΕΚ δεν είναι υποχρεωμένο να αναφέρει την πλεονάζουσα δυναμικότητα του και δεν υπάρχει τρόπος να επαληθευτούν τα στοιχεία που αναφέρουν ως πλεονάζουσα δυναμικότητα.
Η μηνιαία έκθεση
Σύμφωνα με την τελευταία Μηνιαία Έκθεση για την Αγορά πετρελαίου του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία άντλησε 10,424 εκατομμύρια bpd τον Ιούνιο.
Αυτό ήταν 60.000 bpd υψηλότερο από τον μέσο όρο του Μαΐου και το Βασίλειο έχει δεσμευτεί να ενισχύσει την παραγωγή πολύ πιο έντονα αυτόν τον μήνα και τον Αύγουστο. Αλλά μπορεί να μην μπορεί να το κάνει.
Ο John Kemp του Reuters σημείωσε σε μια ανάλυση σχετικά με το πότε η Σαουδική Αραβία έφτασε σε επίπεδο παραγωγής 12 εκατομμυρίων bpd, ήταν μόνο μία φορά, τον Απρίλιο του 2020.
Όσον αφορά την παραγωγή τριών μηνών, ο μέγιστος αποδεδειγμένος ρυθμός ήταν 10,8 εκατομμύρια bpd, αντλήθηκε μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2018, σύμφωνα με στοιχεία από την
Και επιδεινώνεται σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο Kemp, η μέγιστη αποδεδειγμένη παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας σε μια περίοδο 12 μηνών ήταν 10,5 εκατομμύρια bpd.
Έτσι, από τη μία πλευρά, η Σαουδική Αραβία είναι μάλλον απίθανο να έχει τους πόρους που απαιτούνται για να ενισχύσει την παραγωγή με οποιονδήποτε ουσιαστικό τρόπο που θα είχε αντίκτυπο στις διεθνείς τιμές στο άμεσο μέλλον.
Και επίσης μάλλον δεν θέλει.
Το θέμα του περιθωρίου στην παραγωγή πετρελαίου είναι ότι μπορεί να αξιοποιηθεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Αλλά δεν υπάρχει καμία έκτακτη ανάγκη για πετρέλαιο αυτή τη στιγμή, όχι σύμφωνα με το Ριάντ.
Μάλιστα, μέχρι στιγμής, η Σαουδική Αραβία, ισχυρίστηκε έναντι του υπουργού ενέργειας και αδελφού του διαδόχου, Abdulaziz bin Salman, ότι η αγορά πετρελαίου είναι σχετικά ισορροπημένη, αλλά χρόνια υποεπένδυσης σε νέα παραγωγή έχουν πλέον συνδυαστεί με κυρώσεις και έχουν μειώσει την προσφορά.
Το άλλο με την πλεονάζουσα χωρητικότητα στην παραγωγή πετρελαίου είναι ότι όταν αξιοποιηθεί, παύει να είναι πλεονάζουσα, αν μιλάμε για περισσότερο από έναν ή δύο μήνες.
Όσο λιγότερη πλεονάζουσα ικανότητα, τόσο λιγότερη ευελιξία θα είχε ένας παραγωγός όταν προκύψει μια πραγματική έκτακτη ανάγκη.
Η Saudi Aramco πέρυσι αποκάλυψε σχέδια για αύξηση της παραγωγικής της ικανότητας στα 13 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
Η επέκταση έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει έως το 2027, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Amin Nasser.
Με άλλα λόγια, η ενίσχυση της μέγιστης βιώσιμης ικανότητας παραγωγής πετρελαίου της χώρας κατά 1 εκατομμύριο bpd θα διαρκέσει οκτώ χρόνια.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα η Σαουδική Αραβία για να ενισχύσει την παραγωγή, σύμφωνα με το Kemp του Reuters.
Σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσε να επανεκκινήσει παλιά πηγάδια που έχουν κλείσει για να «ξεκουραστούν σαν τα χωράφια στην αγρανάπαυση» και να διατηρήσουν την πίεση ή να ανοίξουν νέα πηγάδια σε χωράφια παραγωγής.
Ωστόσο, ενώ θα μπορούσε να κάνει αυτά τα πράγματα, όποια και αν είναι η πλεονάζουσα χωρητικότητά της, το μεγαλύτερο ερώτημα είναι εάν η Σαουδική Αραβία θα ήθελε να κάνει αυτά τα πράγματα.
Άλλωστε, μόλις τον περασμένο μήνα ο πρίγκιπας Abdulaziz είπε ότι οι σχέσεις μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας ήταν τόσο ζεστές όσο ο καιρός στο Ριάντ.
www.worldenergynews.gr
Politico: Το λάθος Biden για το πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας
Δεν είναι προς το συμφέρον των πετρελαϊκών βασιλείων του Κόλπου να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο