Η κινεζική ζήτηση πετρελαίου έχει επίσης μειωθεί από τους περιορισμούς του COVID-19 τους τελευταίους δύο μήνες
Οι περικοπές στα κινεζικά διυλιστήρια έρχονται καθώς περισσότερο φθηνό ρωσικό πετρέλαιο κατευθύνεται προς τον κορυφαίο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, ο οποίος αρνήθηκε να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η κινεζική ζήτηση πετρελαίου έχει επίσης μειωθεί από τους περιορισμούς του COVID-19 τους τελευταίους δύο μήνες.
Επιπλέον, η ζήτηση για αργό πετρέλαιο από τη Σαουδική Αραβία αυξάνεται στην Ευρώπη, όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προχωρήσει στη σταδιακή κατάργηση του ρωσικού αργού και οι Ευρωπαίοι αγοραστές αγωνίζονται να βρουν άλλους προμηθευτές.
«Η προσφορά αργού στη Σαουδική Αραβία είναι πολύ περιορισμένη στην αγορά», δήλωσε trader με έδρα τη Σιγκαπούρη.
Τέσσερα μεγάλα κινεζικά διυλιστήρια και ένα στη Βόρεια Ασία θα λάβουν λιγότερo αργό πετρέλαιο από τη Σαουδική Αραβία τον Ιούλιο, ανέφεραν οι πηγές.
Τρία διυλιστήρια της Βόρειας Ασίας και ένα διυλιστήριο της Νότιας Ασίας λαμβάνουν πλήρη κατανομή, είπαν.
Η Saudi Aramco ενισχύει επίσης τις αποστολές αργού στο διυλιστήριο της κοινής επιχείρησης με την Petronas της Μαλαισίας στο Pengerang.
Αύξηση τιμών
Οι περικοπές της προμήθειας πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας προς την Κίνα έρχονται επίσης αφού ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο αύξησε τις επίσημες τιμές πώλησης (OSP) περισσότερο από το αναμενόμενο.
Η Σαουδική Αραβία και άλλα κράτη του ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν αυτόν τον μήνα να αυξήσουν την παραγωγή για να αντισταθμίσουν τις απώλειες ρωσικής παραγωγής κατά 648.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) τον Ιούλιο και παρόμοιο ποσό τον Αύγουστο έναντι του αρχικού σχεδίου για προσθήκη 432.000 bpd το μήνα σε τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο.
Ωστόσο, η παραγωγή του ομίλου είναι πιθανό να υπολείπεται των επίσημων στόχων, διατηρώντας τις παγκόσμιες αγορές σφιχτές κατά τη διάρκεια της αιχμής της καλοκαιρινής ζήτησης στο βόρειο ημισφαίριο, είπαν οι αναλυτές.
Το OSP της Σαουδικής Αραβίας για το Arab Light που φόρτωσε τον Ιούλιο στην Ασία αυξήθηκε κατά 2,10 δολάρια το βαρέλι από τον Ιούνιο στα 6,50 δολάρια το βαρέλι έναντι των τιμών του Ομάν/Ντουμπάι, ακριβώς από το υψηλό όλων των εποχών που καταγράφηκε τον Μάιο.
www.worldenergynews.gr